Kubánsky liek Heberprot pomohol mnohým pacientom, tvrdí ministerstvo zdravotníctva SR

Kubánsky liek Heberprot pomohol podľa Ministerstva zdravotníctva SR mnohým pacientom. Po podozrení, že liek určený na liečbu pri diabetickej nohe môže súvisieť s onkologickým ochorením, rezort liečbu pozastavil. "Zdôrazňujem, že ide o podozrenie v jednom prípade, nie je dokázaná kauzálna súvislosť,“ uviedla v tlačovej správe rezortu riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová.

17.04.2019 09:51
debata (70)

Strana SPOLU-občianska demokracia v utorok vo svojom vyhlásení kritizovala, že okrem informácie o poskytnutí lieku vyše sto pacientom, nie sú o liečbe na Slovensku dostupné žiadne iné informácie.

Na Slovensku bolo doteraz podľa ministerstva uvedeným liekom liečených 104 pacientov, pričom každý z nich bol poučený o rizikách a prínosoch tejto liečby a podpísal dokument o informovanom súhlase. Klinické štúdie pri uvádzaní lieku na Slovensko v tom čase ukázali pozitívny efekt u viac ako 130 tisíc pacientov vo svete.

“Lekári na Slovensku doteraz u pacientov počas liečby nezaznamenali žiadne závažné komplikácie. Konštatujú, že liek zaberá tak pri liečbe hlbokých rán, ako aj pri hojení po amputácii končatiny,” tvrdí rezort.

Líder strany SPOLU – občianska demokracia Miroslav Beblavý tiež požiadal ministerku zdravotníctva, aby odtajnila zmluvu s Kubou o dovoze lieku.

“Čo sa týka dovozu uvedeného lieku, je súčasťou deblokácie kubánskeho dlhu voči SR a samotná deblokácia podlieha režimu nezverejňovania v zmysle zákona o ochrane utajovaných skutočností,” informovalo ministerstvo. Ide o medzivládne zmluvy, pričom rezort rešpektuje zákon.

Liek podľa strany SPOLU nie je registrovaný na Slovensku, ani v žiadnej inej krajine EÚ. Tiež nie je isté, či spĺňa európske štandardy kvality, bezpečnosti a účinnosti. “Je absurdné, aby sme neoverený liek podávali našim pacientom v utajenom režime. Mimo registrácie, mimo pravidiel klinického skúšania a bez možností kontroly,” upozornil Beblavý.

Ako informovalo ministerstvo, uvedený liek bol od začiatku podávaný za dodržania prísnych pravidiel, prvé mesiace priamo pod supervíziou kubánskych lekárov. “Mnohým pacientom pomohol, a preto bol aj na Slovensko dovezený – s tým najlepším úmyslom, pomôcť pacientom pri liečbe diabetickej nohy a zabrániť prípadným amputáciám,“ dodala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Heberport-P #Ministerstvo zdravotníctva SR