Kiska vymenoval nových ústavných sudcov, predsedom bude Fiačan

Prezident SR Andrej Kiska v stredu vymenoval Ivana Fiačana za predsedu Ústavného súdu (ÚS) SR a Ľuboša Szigetiho za jeho podpredsedu. Urobil tak pri vymenovaní troch nových ústavných sudcov. Okrem Fiačana a Szigetiho vymenoval za sudcu ÚS Petra Molnára. Prezident vybral troch sudcov ÚS z ôsmich kandidátov, ktorých zvolila Národná rada SR.

17.04.2019 11:25 , aktualizované: 16:50
PREZIDENT: Vymenoval sudcov Ústavného súdu SR Foto: ,
Zľava: Nový predseda Ústavného súdu SR (ÚS SR) Ivan Fiačan, nový sudca ÚS SR Peter Molnár a nový podpredseda ÚS SR Ľuboš Szigeti počas menovania sudcov prezidentom.
debata (55)

Podľa prezidentových slov by mali byť noví sudcovia vzorom pre právnickú obec aj širokú verejnosť, a to nielen v odbornosti, ale aj morálke. „Vaše rozhodnutia a myšlienky môžu byť inšpiráciou a návodom na pochopenie dobrej a spravodlivej správy nášho štátu. Nezabudnite, prosím, že dôveryhodnosť inštitúcií je daná schopnosťami a dôveryhodnosťou tých, ktorí ich tvoria. Preto aj vy a vaše pôsobenie, rozhodovanie, ale aj komunikácia s verejnosťou budú tvoriť obraz ÚS,“ prihovoril sa prezident novým ústavným sudcom po tom, čo zložili sľub.

Prezident podľa svojich slov dôveruje všetkým sudcom, ktorí v stredu zložili sľub. „Dnes som však mal a chcel menovať deviatich sudcov,“ konštatoval. Očakáva preto, že sa Národnej rade (NR) SR podarí v májovej voľbe zvoliť plný počet kandidátov. Podľa jeho slov ich chýba ešte desať. „Vládna koalícia má všetko, čo potrebuje, aby zabezpečila riadne fungovanie ÚS SR. Má väčšinu v parlamente, ktorú pravidelne dokazuje, a má dostatok uchádzačov,“ pripomenul.

Nový predseda aj podpredseda ÚS SR potvrdili, že sa o svojich funkciách dozvedeli len pár minút pred menovaním. „Je to prekvapujúca nominácia, aspoň pre mňa. Ale prijal som ju, som poctený a budem sa snažiť svoju prácu vykonávať tak, ako ste počuli v príhovore prezidenta,“ povedal Fiačan, ktorý chce byť podľa svojich slov v prvom rade sudcom, až potom predsedom. Uviedol tiež, že predseda má byť zjednocujúcim prvkom medzi kancelárskou a sudcovskou časťou ÚS.

Podpredseda ÚS má podľa svojich slov po menovaní zmiešané pocity. „Bol som predseda okresného súdu, teraz som podpredseda Ústavného súdu. Ale je to naozaj veľká pocta,“ uviedol Szigeti. Molnár berie svoje menovanie do funkcie sudcu ÚS SR ako veľký prejav dôvery a obrovský záväzok. „Verím, že ho všetci splníme,“ dodal.

Danko: Je nespravodlivé obviňovať parlament zo zdržiavania

Obviňovať parlament zo zdržiavania pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov je nespravodlivé. Tvrdí to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS). „Prezident má právo vybrať si z kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Na druhej strane treba podotknúť, že parlament si svoje povinnosti plní a je nespravodlivé ho obviňovať zo zdržiavania. Zabezpečili sme dôstojné vypočúvania kandidátov v dvoch kolách, rovnako dôstojne pripravíme aj ďalšie kolo,“ skonštatoval.

Pripomenul, že v minulosti „to bola práve prezidentská kancelária, ktorá pri výbere sudcov zaváhala“. Podľa jeho slov narušila aj systém výberu z dvojičiek pri voľbe z mien Mojmír Mamojka – Jana Laššáková.

Doplnil, že prezidentská kancelária môže vyberať sudcov zo všetkých kandidátov, ktorých jej poslanci parlamentu odporučia. „Takéto situácie boli aj v minulosti. Prezident mená mal, len z nich nikoho nevymenoval. Dnes oznámil tri mená z ôsmich uchádzačov. Každé meno, ktoré dostane prezidentská kancelária, je v hre až do úplného výberu ústavných sudcov,“ uzavrel Danko.

Pellegrini verí, že parlament zvolí ďalších kandidátov

Premiér Peter Pellegrini (Smer) verí, že sa Národnej rade (NR) SR podarí na ďalšej schôdzi zvoliť taký počet kandidátov na ústavných sudcov, aby bol Ústavný súd SR funkčný. Povedal to potom, čo prezident SR Andrej Kiska vymenoval z ôsmich kandidátov troch nových ústavných sudcov. Podľa svojich slov však nevie, či bude NR SR voliť desiatich kandidátov, o ktorých hovoril Kiska alebo iný počet.

„Skúsme túto nekonečnú ságu čo najskôr ukončiť, pretože v tom sa už orientujú iba ústavní právnici a možno ešte prezident, ale občania už nie,“ vyzval premiér, ktorý priznal, že sa v tom tiež prestáva vyznať. Vyjadril však spokojnosť, že je na Ústavnom súde SR aspoň sedem sudcov, a teda môže zasadať plénum.

Naťahovanie podľa premiéra nemá význam ani pre vládu, pre neho osobne ani občanov SR. Poslancov si však podľa svojich slov kritizovať netrúfa. „Je to v zmysle ústavy a zákonov. My si môžeme iba želať a nabádať poslancov, aby opäť našli zhodu na primeranom počte sudcov a poskytli pánovi prezidentovi alebo potom už novej pani prezidentke mená, aby bol čo najskôr vymenovaný aj ten zvyšok,“ konštatoval.

Pellegrini tiež kritizoval Kisku. „Pána prezidenta musel donútiť ústavný súd svojim rozhodnutím, aby vymenoval riadne Národnou radou SR zvolených sudcov na svoje pozície. Čiže tu by som očakával z jeho strany viac sebareflexie a menej dojemného prejavu. Pretože on bol ten, ktorý niekoľko rokov porušoval Ústavu SR a nezabezpečoval riadny chod súdu. Teraz je to celé v rukách NR SR,“ vyhlásil premiér.

Lipšic: Fiačana nepoznám, mám však na neho dobré referencie

Novovymenovaného predsedu Ústavného súdu SR Ivana Fiačana advokát Daniel Lipšic osobne nepozná, keďže Fiačan nepôsobil v oblasti trestného práva, od kolegov má na neho však dobré referencie.

Zároveň zdôraznil, že pri menovaní chýbajúcich ústavných sudcov by bolo ústavne najčistejším riešením počkať, kým parlament zvolí všetkých 18 kandidátov. V tomto prípade však išlo podľa neho o výnimočnú situáciu, keďže ústavný súd bol paralyzovaný. Lipšic dodal, že keby prezident vymenoval spomedzi zvolených ôsmich kandidátov štyroch, hrozilo by, že vznikne precedens, že by si musel vždy vybrať polovicu z kandidátov, ktorých mu parlament zvolí.

Prezident sa rozhodol aspoň formálne sfunkčniť plénum, mieni Via Iuris

Prezident SR doteraz nebol nikdy postavený do situácie, že by bol Ústavný súd SR nefunkčný taký dlhý čas a zároveň parlament v takejto situácii opakovane nezvolil potrebný počet kandidátov. Konštatuje to združenie VIA IURIS.

„Javí sa to tak, že prezident sa rozhodol aspoň formálne sfunkčniť plénum ústavného súdu, aby malo aspoň sedem sudcov a je teraz znovu na parlamente, aby zvolil zostávajúci počet kandidátov,“ uvádza združenie. Ako dodáva, keďže takáto situácia sa doteraz nevyskytla a ústava s takouto situáciou výslovne nepočíta, záväzne posúdiť postup prezidenta je oprávnený iba samotný ústavný súd.

Poslanci vybrali osem kandidátov

Poslanci parlamentu zvolili v aprílovej voľbe ôsmich kandidátov na ústavných sudcov, prezident z nich mal vybrať štyroch. Aj po vymenovaní troch sudcov, nebude na Ústavnom súde plný počet sudcov (13). Doteraz boli na Ústavnom súde SR štyria sudcovia, deviatim sa skončilo funkčné obdobie v polovici februára.

Parlament mal zvoliť 18 kandidátov a ponúknuť ich prezidentovi. Na takom počte sa však nedokázali zhodnúť. Poslanci tak musia voliť znovu. Ďalšia voľba kandidátov na ústavných sudcov sa má uskutočniť na májovej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 9. mája. Poslanci budú vyberať z 25 kandidátov.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd