Saková: Na vyšetrovaní lustrácií Jána Kuciaka a ďalších novinárov sa pracuje

Na vyšetrovaní lustrácií novinárov sa pracuje. Rezort prijíma v tejto súvislosti opatrenia na zamedzenie nezákonných lustrácií. V stredu pred rokovaním vlády to povedala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer).

17.04.2019 13:54 , aktualizované: 15:30
debata (3)

„Viem, že na tomto sa pracuje,“ povedala v súvislosti s vyšetrovaním lustrácie Jána Kuciaka a ďalších novinárov. Doplnila, že o výsledkoch vyšetrovania by mal informovať Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Podotkla, že Ministerstvo vnútra (MV) SR prijíma čiastočné opatrenia. „Musíme prijať opatrenia, ktoré sú hneď operatívne aplikovateľné v praxi. Potom sú opatrenia, ktoré sú troška strategickejšieho charakteru. To je napríklad zamestnanecká karta, ktorú spomínal pán Lučanský počas vypočúvania v brannobezpeč­nostnom výbore,“ ozrejmila.

Elektronické služobné preukazy budú podľa jej slov aktuálne po ich obstaraní. Na otázky novinárov odpovedala, že ich pravdepodobne bude rozdávať až nový minister vnútra.

Pellegrini: Nestačil by občiansky s čipom?

Na kontrolu policajných lustrácií by podľa predsedu vlády Petra Pellegriniho pre začiatok stačilo, aby si každý policajt zabezpečil a používal občiansky preukaz s čipom, uviedol po rokovaní vlády. Ministerka vnútra Denisa Saková sa odvolala na policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý v tejto súvislosti spomínal zavedenie zamestnaneckých kariet pre policajtov.

„Kartičky budú aktuálne, keď ich obstaráme. Čaká nás ako prvý krok rokovanie s úradom podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, pretože radi by sme celý ten projekt financovali z európskych štrukturálnych fondov,“ povedala Saková. Ak by takéto financovanie nebolo možné, museli by sa podľa ministerky zdroje nájsť na ministerstve vnútra. V tejto súvislosti sa ako náklady spomínala suma 13 miliónov eur.

Premiér však dnes skonštatoval, že je „odporcom nových kartičiek“. „Využime to, čo máme,“ zdôraznil s tým, policajnému prezidentovi nič nezakazuje, dáva mu len dobre mienenú radu. Legitimácia elektronickými občianskymi preukazmi pri lustrácii by podľa premiéra teda na začiatok mala byť dostačujúca.

Lučanský avizoval elektronické služobné preukazy

Policajný prezident Milan Lučanský počas vypočúvania v parlamentom výbore pre obranu a bezpečnosť pri výbere nového šéfa polície avizoval zavedenie elektronických služobných preukazov. Skonštatoval, že môžu prispieť k sprehľadneniu a zefektívneniu práce polície. Doplnil, že prispejú aj k sprehľadneniu činnosti policajtov. Ich zavedenie nadväzuje aj na nelegálne lustrácie.

Šéfka rezortu následne informovala, že by ich chceli financovať z európskych štrukturálnych fondov. Ak sa to nepodarí, zdroje budú hľadať v rozpočte ministerstva. Preukaz označila ako prvok, ktorý bude slúžiť na to, aby sa minimalizovalo riziko úniku informácií.

V kauze lustrácie Jána Kuciaka a ďalších novinárov je začaté trestné stíhanie. Ako TASR povedali z tlačového odboru ministerstva vnútra, vyšetrovateľ odboru boja proti korupcii a organizovanej kriminalite inšpekcie MV začal trestné stíhanie pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar začiatkom marca vypovedal v Národnej kriminálnej agentúre. Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia šéfa finančnej spravodajskej jednotky a bývalého riaditeľa odboru podpory riadenia Pavla Vorobjova, že v roku 2017 mal dať pokyn na lustrovanie Kuciaka. Vo svojej výpovedi označil Vorobjovove tvrdenia za nepravdivé. Podľa Gašpara lustrácia súvisela s kauzou Rybanič.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lustrácia