Úrady nebudú môcť požadovať ďalšie potvrdenia a výpisy

Zoznam potvrdení a výpisov, ktoré už nebudú môcť úrady pri rôznych úkonoch požadovať, sa rozšíri. Vláda totiž v stredu schválila novelu antibyrokratického zákona, podľa ktorého už úrady nebudú môcť od fyzických a právnických osôb požadovať v listinnej podobe potvrdenie o daňových nedoplatkoch, o nedoplatkoch na sociálnom poistení a zdravotnom poistení, potvrdenie o návšteve školy a výpisy z registra mimovládnych neziskových organizácií.

17.04.2019 14:31 , aktualizované: 16:35
knihy, papiere, dokumenty, byrokracia Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Novela totiž vypúšťa z osobitných predpisov povinnosť fyzických a právnických osôb preukazovať prostredníctvom uvedených dokladov skutočnosti, ktoré si orgány verejnej moci vedia preveriť sami. Povinnosť predkladať potvrdenie o návšteve školy a výpis z registra mimovládnych organizácií by mala odpadnúť od 1. septembra tohto roku, zvyšné tri potvrdenia z dôvodu prispôsobenia jednotlivých informačných systémov nebudú úrady požadovať až od 1. decembra 2019.

Návrh novely antibyrokratického zákona, ktorý vypracoval Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, po schválení vládou poputuje na rokovanie do Národnej rady SR.

Raši: Aplikáciou dvoch vĺn antibyrokratického zákona sa ušetria milióny eur

Aplikáciou prvej a druhej vlny zákona proti byrokracii v praxi sa ročne ušetrí viac ako 30 miliónov eur, ide o poplatky, čas a cestovné náklady. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády jej podpredseda pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer) v súvislosti s novelou zákona proti byrokracii, ktorú schválil vládny kabinet.

Počas roka 2019 bude prijatá legislatíva a technické opatrenia, aby od roka 2020, respektíve počas roka 2019 nemuseli občania nosiť na úrady ďalšie výpisy. „Štátne a verejné inštitúcie si potvrdenia nájdu vo svojich informačných systémoch,“ konštatoval vicepremiér. K 1. septembru má byť napríklad pripravená špeciálna webová stránka, jej systém ukáže subjektu, či konkrétna osoba je študentom, čo študuje a v akom kraji.

Podpredseda vlády avizoval, že od 1. septembra 2019 by mali zaniknúť požiadavky na výpis z registra nadácií, občianskych združení, neinvestičných fondov, neziskových organizácií, z registra organizácií s medzinárodným prvkom a zároveň na potvrdenie o návšteve školy. Od 1. decembra 2019 k tomu majú pribudnúť potvrdenia o nedoplatkoch na daniach, zdravotnom či sociálnom poistení.

V súvislosti s výpismi pre potreby súkromného sektora, ktoré by obsahovali citlivé údaje, uviedol, že túto tému budú riešiť veľmi zodpovedne.

O novele zákona o e-Governmente, ktorú schválila vláda, povedal, že prináša možnosť zriadiť elektronickú schránku aj pre občanov SR od 15 rokov, keď budú mať elektronický občiansky preukaz. Dôležitou zmenou podľa neho je, že pošty, banky a telekomunikační operátori si budú môcť overiť svojich klientov na základe elektronických občianskych preukazov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #antibyrokratický balíček