V roku 2021 bude sčítanie obyvateľstva

Sčítanie obyvateľov sa uskutoční v roku 2021. Povinnosť sčítať obyvateľov, domy a byty sa týka všetkých členských krajín Európskej únie. Podľa zákona, ktorý schválila vláda, v roku 2021 sa po prvý raz uskutoční integrované sčítanie. Zámerom je, aby sa znížila administratívna záťaž respondentov a zvýšila kvalita údajov.

17.04.2019 15:42
ľudia, mesto, chôdza, dav Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Údaje, ktoré nebude možné zabezpečiť z registrov a administratívnych zdrojov, bude štatistický úrad zisťovať priamo od obyvateľov,“ píše sa v materiáli. To znamená, že štatistici pri sčítaní využijú údaje z rôznych administratívnych zdrojov, ako sú registre osôb a adries či informačné systémy Sociálnej poisťovne a ďalších inštitúcií. Ďalšie údaje získajú priamo od obyvateľov, pričom každý občan bude mať viacero možností, ako sa sčítať. Návrh zákona pripravil Štatistický úrad SR. Zúčastniť sa na sčítaní obyvateľstva je povinné.

Sčítanie obyvateľov sa bude konať od 15. februára 2021 do 31. marca 2021 a sčítanie domov a bytov bude od 1. júna 2020 do 12. februára 2021. Ak bude potrebné dosčítavanie, to potrvá najneskôr do 30. júna 2021. Formuláre na sčítanie budú okrem slovenčiny dostupné aj v iných jazykoch – maďarskom, rómskom, rusínskom, ukrajinskom, anglickom, francúzskom a nemeckom.

Dokument takisto informuje o tom, že členské štáty EÚ majú povinnosť zisťovať údaje podľa rovnakých, respektíve porovnateľných definícií. Schválený zákon zabezpečuje zistenie údajov o stave spoločnosti, jej demografických, sociálno-ekonomických a kultúrnych štruktúrach, o životných podmienkach obyvateľov a bývaní. Sčítanie sa bude týkať občanov SR s trvalým alebo prechodným pobytom na území Slovenska, ale aj cudzincov s trvalým, prechodným alebo tolerovaným pobytom.

Vládou schválený zákon vymedzuje údaje, ktoré sa zisťujú sčítaním. Určuje činnosti kontaktného miesta, postavenie, práva a povinnosti asistenta sčítania vrátane podmienok jeho vymenovania. Zákon tiež špecifikuje úlohy štatistického úradu, obce a spolupracujúcich ministerstiev. Legislatíva upravuje aj postup pri sčítaní osobitných kategórií obyvateľov, inštitút dosčítania, spôsob spracovania údajov z elektronických formulárov a administratívnych zdrojov, ochranu pred zneužitím získaných údajov a podmienky ich poskytovania fyzickým osobám a právnickým osobám na žiadosť. Zákon myslí na správne delikty za porušenie povinností podľa zákona a vytvára právny rámec fungovania elektronického systému pre sčítanie ako informačného systému verejnej správy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sčítanie ľudu #sčítanie obyvateľov