Zatiaľ dva podnety dostal rezort kultúry k voľbám prezidenta

Zatiaľ dva podnety eviduje Ministerstvo kultúry (MK) SR v súvislosti s marcovými voľbami prezidenta SR. Štátna komisia pre voľby mu zatiaľ postúpila dva podnety.

17.04.2019 17:06
prezidentské voľby,2. kolo, Kúty Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Ide o podnet z prvého kola volieb k vzoru hlasovacieho lístka uverejneného v denníku SME. Druhý podnet sa týka zverejňovania informácií o kandidujúcich subjektoch v čase volebného moratória v denníku Nový Čas a týka sa druhého kola volieb. Oba podnety ministerstvo posudzuje. Voľby hlavy štátu sa konali v dvoch kolách 16. a 30. marca.

Podľa zákona o volebnej kampani môže ministerstvo kultúry za jeho porušenie „uložiť pokutu do jedného roka odo dňa, keď sa dozvedelo o porušení zákona, najneskôr však do troch rokov od porušenia zákona.“ Ministerstvo má v súvislosti s voľbami prezidenta právo pokutovať vydavateľov periodickej alebo neperiodickej publikácie alebo tlačové agentúry, ak porušia informačné moratórium a moratórium na prieskumy. Pokutu môže dať vo výške od 1 000 eur do 10 tisíc eur.

Ministerstvo môže pokutovať, ak vydavateľ periodickej alebo neperiodickej publikácie alebo tlačová agentúra poruší zákaz zverejňovať informácie o kandidátoch na prezidenta v ich prospech alebo neprospech 48 hodín pred začiatkom volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania. Pokutu môže dať aj za zverejnenie výsledkov volebných prieskumov v čase, keď sú zakázané.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidenstké voľby 2019