Národniari chcú obsadiť post šéfa NBÚ, výmena nastane v máji

Úrad, ktorý pracuje s utajovanými skutočnosťami a pri previerkach sa pozerá do súkromia niektorých politikov, dostane nového šéfa. V máji končí vo funkcii riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Jozef Magala. Parlament by mal jeho nástupcu zvoliť v máji. Riaditeľa úradu navrhuje premiér. Doterajší šéf bol nominantom Smeru. Podľa informácií denníka Pravda chce však post získať SNS. V kuloároch sa špekuluje, že národniari plánujú presadiť Jána Hoľka z ministerstva obrany. SNS zatiaľ jeho meno oficiálne nepotvrdila.

18.04.2019 10:00 , aktualizované: 14:58
NBÚ Foto: ,
Na snímke sídlo Národného bezpečnostného úradu
debata (10)

Magala vedie úrad od 1. júna 2012, nominoval ho vtedajší premiér Robert Fico (Smer). Vo funkcii končí 31. mája. Denník Pravda sa pýtal jeho tlačového oddelenia, či sa bude o kreslo šéfa úradu uchádzať opäť. „K otázkam, ktoré nesúvisia s činnosťou úradu, sa nevyjadrujeme,“ reagovalo.

Ján Hoľko (SNS) je v súčasnosti riaditeľom služobného úradu rezortu obrany. Je kľúčovým človekom ministra Petra Gajdoša (SNS) pri veľkých nákupoch v armáde, napríklad pri obstaraní transportérov, stíhačiek či radarov. V minulosti sa v médiách vyjadril, že je priateľom lídra SNS Andreja Danka. Na naše otázky, ktoré sme mu v súvislosti s postom na NBÚ zaslali na ministerstvo, neodpovedal.

Hovorkyňa rezortu Danka Capáková odkázala, že je na dovolenke. Pod SNS spadá Slovenská informačná služba, ktorú vedie jej nominant Anton Šafárik, ďalej vojenská tajná služba. Ak by národniari získali aj post riaditeľa NBÚ, budú mať pod kontrolou ďalšiu bezpečnostnú inštitúciu.

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) sa výmene na čele NBÚ má venovať v najbližšom čase, meno svojho kandidáta neprezradil. „Premiér je pripravený navrhnúť meno nového riaditeľa NBÚ po schválení koaličnou radou,“ povedala jeho hovorkyňa Patrícia Macíková.

Koaličné strany, s výnimkou SNS, túto tému nepreberali. „K tejto téme zatiaľ nemáme konkrétnejšie informácie. Evidujeme, že ku koncu mája končí funkčné obdobie súčasného riaditeľa, ale ďalší postup nateraz konkretizovať nevieme,“ povedal hovorca Smeru Ján Mažgút.

„Absolútne o tomto nemám žiadne informácie, ešte sme o tom vôbec nehovorili. Je to otázka na predsedu vlády. Meno, ktoré by bolo navrhnuté, určite preberieme v klube a rozhodneme sa, ako budeme hlasovať,“ uviedol podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd).

Podpredseda SNS Anton Hrnko pre Pravdu priznal, že nejakí kandidáti sa už spomínali. "Nedá sa ešte povedať, že by bola dohoda. Rozhovory stále prebiehajú, zatiaľ len vo vnútri strany. Mená ale hovoriť nebudem,“ zdôraznil Hrnko, ktorý nepriamo pripustil, že sa hovorí aj o Jánovi Hoľkovi. „Neviem vám to ani potvrdiť, ani vyvrátiť,“ poznamenal podpredseda národniarov. Dodal, že Národný bezpečnostný úrad potrebuje na čele človeka, ktorý prinesie čerstvého ducha, a že žiadne mená zatiaľ nie sú definitívne.

Na dohľad nad činnosťou NBÚ je v parlamente ustanovený osobitný výbor. Člen výboru poslanec opozičného Sme rodina Peter Pčolinský konštatoval, že opozícia nepozná kandidáta. Pripomenul, že je to otázka koalície, keďže šéfa NBÚ volí parlament a koalícia v ňom má väčšinu.

Vo výbore sedí aj Štefan Zelník z koaličnej SNS, ktorý si myslí, že uchádzačov bude viac. "Najskôr budeme musieť vidieť mená a životopisy a podľa toho sa budeme rozhodovať. Zatiaľ nemáme nikoho, koho by sme preferovali, alebo o tom aspoň neviem. Zatiaľ sme o tom ešte nerokovali ani na poslaneckom klube. Myslím si, že sa ešte o tom budeme rozprávať, keď začne zasadať Národná rada,“ naznačil Zelník.

OĽano nesúhlasí

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vyzýva premiéra, aby Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) nepustil SNS. Podľa hnutia je riaditeľ NBÚ z hľadiska bezpečnostných a obranných záujmov Slovenska jednou z najdôležitejších pozícií.

„Je doslova šokujúce, že vládna koalícia ju v Koaličnej zmluve pridelila SNS, ktorá sa prejavuje prorusky a protizápadne. Strana Andreja Danka tak už ovláda rezort obrany, Slovenskú informačnú službu a čoskoro by mala prevziať aj NBÚ“. Tieňový minister obrany hnutia OĽaNO Jaroslav Naď verí, že predseda vlády Peter Pellegrini a ďalší členovia koalície si na základe mimoriadne problematických skúseností s národniarmi v otázkach obrany, bezpečnosti a zahraničnej politiky uvedomia, že ďalšia neodborná politická nominácia SNS by bola zásadným problémom pre bezpečnostný systém Slovenska, jeho euroatlantické ukotvenie a dôveru voči Slovensku zo strany našich spojencov v EÚ a NATO. Stanovisko agentúre SITA poskytol hovorca hnutia OĽaNO Matúš Bystriansky.

Ako ďalej hnutie uviedlo, prípadná nominácia Jána Hoľka by už bola „absolútnou odbornou, ale najmä bezpečnostnou katastrofou s ďalekosiahlymi následkami“. „Ide o bývalého politruka, presadzujúceho marxizmus – leninizmus v komunistickej armáde ČSSR, údajného spravodajského dôstojníka pôsobiaceho za bývalého režimu, neskôr obchodného spoločníka posledného generála ŠtB Alojza Lorenca a človeka, ktorý realizoval netransparentné a pre štát nevýhodné obchody s rezortom obrany za minulej vlády, pričom dnes ich kryje na ministerstve ako vysoký úradník,“ vysvetľuje Naď. Podľa jeho slov sa už v súčasnosti v rezorte obrany, kde Ján Hoľko pôsobí, preukazujú jeho bočné záujmy. Ministerstvo obrany je pod jeho faktických riadením plné netransparentnosti a zvláštnych personálnych, modernizačných rozhodnutí. „V štandardnej demokratickej krajine by po množstve káuz, ktoré za ním sú, už dávno v bezpečnostných zložkách pracovať nemohol,“ uzavrelo hnutie OĽaNO v stanovisku.

Agenda NBÚ

Úrad vznikol v roku 2001 a jeho prvým riaditeľom bol Ján Mojžiš. Ten vysvetľuje, že NBÚ sa venuje trom hlavným agendám. Počet zamestnancov sa pohybuje rádovo v stovkách ľudí. „Prvou hlavnou činnosťou je ochrana utajovaných skutočností, druhou šifrovacia služba a tretím je elektronický podpis. Svojím charakterom je to administratívny orgán, ktorý nemá žiadne výkonné právomoci. To znamená, že akúkoľvek operatívu pre úrad zabezpečujú iné bezpečnostné štátne orgány ako napríklad Policajný zbor,“ objasnil Mojžiš.

Inštitúcia nevykonáva odpočúvanie, zamestnanci nenosia ani zbraň. „Jedinou špeciálnou činnosťou je vyšetrenie na polygrafe, teda detektor lži, ktorý sa využíva v prípade nejakých nezrovnalostí pri udeľovaní bezpečnostných previerok. Každý zamestnanec musí aj sám mať previerky podľa stupňa utajenia skutočností, s ktorými sa oboznamuje pri výkone svojej práce,“ priblížil bývalý šéf NBÚ.

Riaditeľ úradu musí mať platné osvedčenie úradu na oboznamovanie sa s najtajnejšími skutočnosťami. Osvedčenia sa vydávajú v troch stupňoch – Prísne tajné, Tajné alebo Dôverné. Tie sa získavajú na základe bezpečnostného dotazníka a ďalších podkladových materiálov. Osvedčenie Prísne tajné je platné päť rokov, pre stupeň Tajné je platnosť sedem rokov a osvedčenie stupňa Dôverné sa udeľuje na desať rokov.

Riaditeľovi úradu patrí plat vo výške platu poslanca Národnej rady, čo je 3039 eur, a paušálna náhrada mesačne vo výške 54 percent funkčného platu a tiež špeciálne odmeny, o ktorých rozhoduje vláda.

Fakty o NBÚ

Čím sa zaoberá

  • Národný bezpečnostný úrad je ústredným orgánom štátnej správy pre ochranu utajovaných skutočností, šifrovú službu, kybernetickú bezpečnosť a dôveryhodné služby. Vznikol v júli 2001. Zriadenie úradu historicky súvisí s rokovaniami o vstupe Slovenska do EÚ a NATO. V rámci nich vznikla požiadavka na vytvorenie nezávislej inštitúcie, ktorá by zodpovedala za ochranu utajovaných skutočností a šifrovú ochranu informácií. Kontrolu činnosti úradu vykonáva parlament prostredníctvom osobitného parlamentného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ.
  • Činnosť úradu upravuje zákon o ochrane utajovaných skutočností. Inštitúcia plní úlohy v piatich oblastiach bezpečnosti: personálna, priemyselná, administratívna, fyzická a objektová bezpečnosť a informačná bezpečnosť. Zabezpečuje tiež ochranu zahraničných utajovaných skutočností sprístupnených Slovensku v súlade s medzinárodnými zmluvami. Zároveň spolupracuje s národnými bezpečnostnými úradmi iných štátov a bezpečnostnými úradmi medzinárodných organizácií.

Riaditeľ

  • Riaditeľ zodpovedá za činnosť úradu, riadi ho a reprezentuje navonok. Na návrh vlády ho volí a odvoláva Národná rada jednoduchou väčšinou hlasov. Funkčné obdobie je sedem rokov. Riaditeľ je zodpovedný za plnenie a spôsob výkonu hlavných úloh úradu, schvaľuje interné právne predpisy, rozhoduje o vnútornom organizačnom usporiadaní úradu a o personálnych otázkach. Na starosti má tiež medzirezortnú spoluprácu úradu a určuje zásady v oblasti medzinárodnej spolupráce. Na rokovanie vlády predkladá informácie o plnení úloh a parlamentu sprostredkúva informácie nevyhnutné na kontrolu činnosti úradu.

iš; nbú

Doterajší riaditelia NBÚ

  • Prvým riaditeľom úradu sa stal 18. júna 2001 Ján Mojžiš. Funkciu zastával do 2. októbra 2003. Na post sa dostal na návrh vtedajšieho ministra vnútra Ivana Šimka (KDH). Z tejto funkcie ho vláda na návrh niekdajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu odvolala. Dôvodom sa stala kauza „skupinka“. Tá prepukla v lete 2003. Problémom mal byť systém, v ktorom museli firmy, uchádzajúce sa o určité štátne zákazky, disponovať bezpečnostnou previerkou NBÚ. Vtedajší zákon neumožňoval odvolanie ani preskúmanie postupu NBÚ, ak ten previerku odmietol vydať. Majitelia týchto firiem sa cítili poškodení a považovali to za prácu konkurencie, ktorej pripisovali kontakty na riaditeľa NBÚ Mojžiša. Ten podozrenia odmietol. „Skupinku“ vyšetrovala aj Generálna prokuratúra, ktorá skonštatovala, že neexistuje.
  • Na riaditeľskú stoličku zasadol Matej Sudor 3. októbra 2003. Úlohy vykonával do 28. januára 2004. Sudora, ktorý bol predtým pracovníkom NBÚ, odporučil vláde predchádzajúci riaditeľ Mojžiš. Premiér Mikuláš Dzurinda nakoniec predložil na rokovaní vlády návrh na zvolenie práve Sudora.
  • Aurel Ugor sa pozície ujal 29. januára 2004. V úrade pôsobil do polovice septembra 2006. Bol nominantom Aliancie nového občana (ANO). Funkcie sa vzdal sám. Svojou rezignáciou vtedy pravdepodobne predišiel odvolaniu, ktoré požadovala ĽS-HZDS. Údajným dôvodom bolo aj to, že vtedajšie vedenie úradu nezabránilo útokom hackerov na počítačový systém NBÚ.
  • Od 16. septembra 2006 do konca mája 2012 post zastával František Blanárik. Toho do funkcie nominovala Ľudová strana – HZDS. V minulosti bol tiež ústredným tajomníkom strany. Pre narastajúci počet podozrení z vedomej spolupráce s ŠtB v minulosti, sa Blanárik sám vzdal funkcie. Rezignáciu odovzdal do rúk vtedajšieho predsedu parlamentu Richarda Sulíka (SaS).
  • Funkciu riaditeľa v súčasnosti, od júna 2012 do konca mája, vykonáva Jozef Magala. Na post ho nominoval vtedajší predseda vlády Robert Fico (Smer). Argumentoval tým, že ide o skúseného človeka. V období od 2006 až 2010 Magala riadil SIS. Do tejto funkcie ho rovnako navrhol expremiér Fico.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Národný bezpečnostný úrad