VIDEO: Viac policajtov i spojov, Košice rátajú dni do šampionátu

Dopravné obmedzenia, viac policajtov v uliciach, posilnené spoje v mestskej hromadnej doprave. Košice sú už vo finále príprav na májový hokejový šampionát.

19.04.2019 15:00
debata (6)

VIDEO: Šampionát v Košiciach: viac spojov aj policajtov. Pozrite si situáciu v meste vo videu TV Pravda.

Video

Obyvatelia košickej Jánošíkovej ulice ako prví pocítili, že šampionát je za dverami. Časť parkoviska za hokejovou Steel Arénou je už uzatvorená. Stáť tu budú unimobunky, v ktorých budú sídliť televízne štáby.

Od 8. mája sa pre dopravu úplne uzavrie Kukučínova ulica pred Kasárňami/Kul­tuparkom. Tam bude totiž oficiálna fanzóna a cesta sa zmení na pešiu zónu. Ďalšie uzavretie a obmedzenie sa budú týkať bezprostredne ulíc v okolí Steel Arény.

„Od 9. mája bude regulovaný vstup na Nerudovu ulicu, tam sa dostanú iba rezidenti. O deň neskôr sa začne regulovať doprava na uliciach Žižkova a Jánošíkova, a to štyri hodiny pred zápasom, pričom vstup budú mať taktiež iba rezidenti. Počas zápasových dní sa bude regulovať aj Štúrova ulica pred Steel Arénou.

Tam ju budeme uzatvárať približne hodinu pred zápasom. Ak budú počas dňa tri zápasy, tak to bude od 11. hodiny, v prípade dvoch od 15. hodiny. Jediný prístup do tejto lokality budú mať iba električky a autobusy,“ informoval Rastislav Plavčan, riaditeľ krajského dopravného inšpektorátu. Štúrova ulica v Košiciach patrí medzi najvyťaženejšie a polícia pripraví aj plán obchádzok.

Radnica sa s viacerými obchodnými reťazcami dohodla na vytvorení záchytných parkovísk. „Mesto zriadilo sedem záchytných parkovísk, z toho šesť bezplatných a jedno súkromné, strážené za úhradu. Nachádzajú sa v blízkosti hlavných dopravných ťahov na príjazdoch do mesta z troch smerov.

Dopravný režim v Košiciach počas MS v hokeji 2019
Košice / parkoviská Dopravný režim v Košiciach počas MS v hokeji 2019

Celkovo je na záchytných parkoviskách vytvorených takmer 1 300 parkovacích miest,“ vysvetlil Juraj Cichanský, vedúci referátu dopravy mesta Košice. „Pripravené je aj záchytné parkovisko pre autobusy na Popradskej ulici a ak sa obsadí, ďalšie budú presmerované do areálu dopravného podniku,“ doplnil.

V smere od Prešova budú zriadené dve záchytné parkoviská – pri obchodnom centre Metro a hypermarkete Tesco. Pri príjazde do Košíc z Rožňavy poslúžia parkoviská pred obchodnými centrami Kaufland, Hornbach a Optima, ako aj súkromné strážené parkovisko pri hádzanárskej hale. Motoristi, ktorí prídu v smere od maďarských hraníc, budú mať možnosť zaparkovať pred obchodným centrom Cassovia.

Posilnené policajné hliadky i dopravné spoje

Mestská polícia bude mať k dispozícii 215 bezpečnostných kamier. „V teréne bude každý deň o 50 príslušníkov viac ako bežne. Sústreďovať sa budú najmä v okolí Steel Arény, fanúšikovskej zóny, pri stanovom mestečku, ale aj na Hlavnej ulici a Staničnom námestí a po jednej hliadke bude aj na jednotlivých záchytných parkoviskách,“ spresnil Slavomír Pavelčák, zástupca náčelníka Mestskej polície.

Priznal, že nie všetci príslušníci sa dorozumejú po anglicky, no vyberali ich tak, aby aspoň jeden člen hliadky sa dokázal dohovoriť so zahraničným fanúšikom.

Dopravný podnik posilní počas hokejových majstrovstiev dopravu a pribudnú dve nové linky. Výhodou pre majiteľov vstupeniek bude cestovanie zadarmo v deň zápasu.

"Zriadená bude mimoriadna autobusová linka X. Pôjde o zrýchlený spoj, ktorým sa návštevníci dostanú zo záchytného parkoviska pri hypermarkete Tesco k Steel Aréne iba za 10 minút. Medzi oboma bodmi zastaví iba pri obchodnom centre Mier, neďaleko stanového mestečka.

Jazdiť bude aj kyvadlová električková linka číslo 5 zo Staničného námestia k Steel Aréne až k obchodnému centru Optima, kde bude záchytné parkovisko, a neďaleko sú aj ďalšie tri,“ vyratúval Roman Danko, riaditeľ dopravy v dopravnom podniku.

Obe tieto spoje budú k dispozícii od 10.30 do 23.30, pričom pred zápasmi a po nich budú jazdiť v intervale 10 až 12 minút, medzi zápasmi každú štvrťhodinu. Okrem spomenutých mimoriadnych liniek dopravný podnik posilní aj pravidelné linky.

Štadióny v Bratislave i v Košiciach od pondelka 15. apríla prevzal do svojej správy organizačný výbor majstrovstiev. V Bratislave, na hlavnej ploche Zimného štadióna Ondreja Nepelu, ako aj na tréningových plochách rekonštruujú podlahy, nainštalované je nové osvetlenie a tiež mantinely podľa požiadaviek Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF.

Mantinely v Košiciach vymenili už začiatkom februára. Steel Aréna v týchto dňoch dostáva nový šat. Na vonkajších stenách štadióna pribudlo nové opláštenie vo farbách majstrovstiev sveta. Hlavným motívom vizuálu je hokejista, maskot Macejko a silueta košickej dominanty Dómu sv. Alžbety, v Bratislave to bude Bratislavský hrad.

Na bratislavskom Rybnom námestí pribudne nová atrakcia, a to stavba Rotunda v blízkosti Nového mosta a okrem propagácie šampionátu v centre mesta ponúkne záujemcom možnosť vyhotoviť si zaujímavé fotografie.

Fanúšikovia si stále môžu kúpiť lístky na zaujímavé zápasy, pričom ceny vstupeniek sa začínajú od 10 eur. Organizačný výbor obnovil predaj lístkov v kamenných predajniach oficiálneho predajcu a zároveň sa ruší možnosť rezervácie vstupeniek cez internet a ich následné vyzdvihnutie v kamenných predajniach.

TV Pravda: Šéf slovenského hokeja Martin Kohút si pochvaľuje pripravenosť Bratislavy a Košíc pred blížiacimi sa MS na Slovensku

Video

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #majstrovstvá sveta v hokeji 2019