EÚ si vážim, ale potrebuje reformu, uviedol Andrej Danko

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) chce naďalej budovať dobré vzťahy so všetkými štátmi rovnako. Trvá na tom, že jeho zahraničnopolitická orientácia je proeurópska a v súlade s oficiálnym smerovaním SR. Chce prispieť k zlepšeniu jej postavenia v Európskej únii (EÚ), ktorú pokladá za úspešný projekt. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré poskytol hovorca predsedu parlamentu Tomáš Kostelník.

20.04.2019 12:13
Danko / EÚ / reforma Foto: ,
Na snímke predseda slovenského parlamentu Andrej Danko
debata (18)

Som presvedčený o tom, že EÚ je úspešný projekt, a nikdy som naše členstvo nespochybňoval. Zároveň sa ale snažím rozvíjať dobré vzťahy na všetky svetové strany, tak na východ, ako aj na západ. Mám dobrých priateľov tak v Rusku, rovnako aj v Luxembursku či Berlíne, tvrdí Danko. Rozdeľovanie orientácie politikov na Slovensku na prozápadnú a provýchodnú považuje za nešťastné a najdôležitejšia preňho je orientácia proslovenská.

Predseda NR SR pripomenul, že vo funkcii absolvoval 42 zahraničných oficiálnych ciest a s príhovorom vystúpil na pôde troch parlamentov, ako aj na nedávnom stretnutí predsedov parlamentov EÚ vo Viedni. Vyzdvihol pritom osobnú audienciu u pápeža Františka, českého prezidenta Miloša Zemana, cestu do Berlína, Luxemburska, rokovanie so svojím francúzskym náprotivkom v Paríži či s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Vyváženými zahraničnými cestami a dobrými vzťahmi so zahraničnými predstaviteľmi sa Danko podľa svojich slov snaží zlepšiť postavenie Slovenska v rámci EÚ, ktorú považuje za úspešný projekt. Vždy jasne deklarujem, že EÚ je to najlepšie riešenie pre SR.

To, že hovorím o potrebe reformy EÚ, neznamená, že ju spochybňujem, zdôraznil predseda NR SR s tým, že Únia by mala čo najskôr zabezpečiť ochranu svojich občanov v digitálnom priestore. Zároveň však nie som spokojný ani s odtrhnutosťou niektorých europoslancov od problémov, ktoré trápia bežných občanov, uzavrel.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Andrej Danko