Málik si chýbajúcou previerkou zavaril

V prípade bezpečnostnej previerky bývalého policajného viceprezidenta Jaroslava Málika sa začalo trestné stíhanie. Potvrdil to tlačový odbor ministerstva vnútra.

23.04.2019 10:00
jaroslav málik Foto: ,
Bývalý policajný viceprezident Jaroslav Málik.
debata (12)

Podľa rezortu vyšetrovateľ začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci prečinu ohrozenia utajovanej skutočnosti a prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. „V prípade sa vykonávajú potrebné procesné úkony. Vzhľadom na to nie je možné poskytnúť k nemu žiadne ďalšie informácie,“ dodal odbor.

V septembri 2017 Tibor Gašpar, vtedajší policajný prezident, oznámil Národnému bezpečnostnému úradu podozrenie z možnej neoprávnenej manipulácie s utajovanými skutočnosťami, ktorej sa mal dopustiť prvý policajný viceprezident Jaroslav Málik.

Málik sa policajným viceprezidentom stal v júni pred troma rokmi, dovtedy viedol odbor špecializovaných služieb Policajného zboru. Vtedy dostal previerku na stupeň tajné. Keď však v policajnej kariére postúpil, mal získať aj previerku Národného bezpečnostného úradu. To sa však nestalo, vtedajší policajný prezident Gašpar mu udelil záznam o určení oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami stupňa utajenia tajné.

Minulý rok v októbri ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) v parlamentnej Hodine otázok potvrdila, že rezort prijal podnet v tomto prípade a bude ho riešiť Úrad inšpekčnej služby ministerstva. Ministerka tiež zdôraznila, že Málik v čase nástupu do funkcie viceprezidenta Policajného zboru (PZ) mal platné osvedčenie vydané na základe bezpečnostnej previerky vykonanej podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností pre stupeň utajenia tajné.

„Na základe toho mu bol prezidentom Policajného zboru pri nástupe do funkcie vydaný záznam o určení oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami zmieneného stupňa utajenia tajné,“ doplnila Saková.

Ešte v decembri 2017 Málik, ktorého do funkcie viceprezidenta nominovala koaličná SNS, požiadal o prevedenie na úrad medzinárodnej policajnej spolupráce, aby sa mohol posunúť na post policajného pridelenca v zahraničí. Vtedy sa špekulovalo, že príčinou sú napäté vzťahy s vtedajším policajným prezidentom.

Dnes pôsobí ako policajný pridelenec v Srbsku. O Málikovi sa údajne uvažovalo aj ako možnom nástupcovi Gašpara. Na post policajného prezidenta, ktorý mal zbor viesť do prvého riadneho výberového konania, ministerka Saková nakoniec vymenovala Milana Lučanského.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnostná previerka #polícia SR