SHMÚ varuje pred silným vetrom, objaviť sa môže aj piesok zo Sahary

Na západnom Slovensku a v Tatrách môže fúkať silný nárazový vietor. Varuje pred ním Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa.

23.04.2019 11:48 , aktualizované: 15:05
Vysoké Tatry, strom, vietor Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Na západe môže mať miestami vietor priemernú rýchlosť 12 až 15 m/s (45 až 55 km/h) a v nárazoch 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h). „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ upozorňuje SHMÚ na svojej webstránke.

Pred silným vetrom na západnom Slovensku varuje vodičov polícia. Ako informovala polícia na sociálnej sieti, intenzita vetra a jeho výskyt je v tejto ročnej dobe na západe Slovenska bežný, no spôsobuje motoristom problémy. Vodičov upozorňujú, aby si dávali pozor na konáre na vozovke, zabezpečili si náklad, aby ho neodfúklo na cestu a vyššie autá spomalili, aby ich neprevrátilo.

V okrese Dunajská Streda boli na ceste v dôsledku vetra popadané konáre zo stromov. „V okrese Skalica evidujeme dve udalosti v cestnej premávke, ku ktorým došlo v dôsledku silného vetra. Ide o prevrátený kamión s prívesom a osobné auto mimo cesty,“ doplnila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Martina Kredatusová.

V Tatrách v polohách nad pásmom lesa môže fúkať ešte silnejší vietor. Miestami môže mať v nárazoch rýchlosť 30 – 37 m/s (110 – 135 km/h). Takáto rýchlosť predstavuje podľa SHMÚ potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Môže sa objaviť piesok zo Sahary

Na územie Slovenska by sa mal v utorok dostať aj piesok zo Sahary. Informuje o tom portál imeteo.sk. „Už teraz sa vo výškach začína vyskytovať čoraz výraznejšia koncentrácia prachových častí. Obloha sa pri dnešnom východe Slnka, no najmä západe Slnka sfarbí do oranžových odtieňov,“ píše sa na stránke s tým, že prítomnosť piesku bude badať aj na zemi – prachové častice totiž na seba naviaže dážď. Prítomnosť saharského piesku by mala byť najbadateľnejšia popoludní, keď má na juhozápade pršať.

Ako ďalej informuje portál, prach sa prenáša vo výške niekoľkých kilometrov nad zemou a vplyvom silného prúdenia sa dostane až nad Škandináviu, Britské ostrovy či Rusko. Zvýšené koncentrácie prachových častíc budú môcť evidovať v celej Európe. Na Slovensku bude najsilnejšia koncentrácia v oblasti Poddunajskej nížiny a na juhu stredného Slovenska.

Už v nedeľu sa prvé koncentrácie prachových častí objavili na juhu Španielska či Francúzska. Piesok sa dostal aj nad Britské ostrovy, Taliansko a začal prúdiť nad strednú Európu.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #piesok #silný vietor