Aplikáciu 155.sk využijete aj v neznámom teréne

Asi každému sa zatrasie hlas, keď musí volať tiesňovú linku. Nová aplikácia s názvom 155.sk by mala pomôcť každému volajúcemu. Aj tomu, kto nevie, kde presne sa nachádza, nemôže hovoriť či nepočuje.

23.04.2019 13:00
debata (4)

VIDEO: Ako môže aplikácia zachrániť aj váš život?

Video
Aplikácia v telefóne zjednoduší prácu záchranárov

Podľa vzoru záchranárskych aplikácií v Českej republike či Rakúsku máme už aj my k dispozícii svoju aplikáciu, ktorá je priamo integrovaná s dispečerským systémom.

„To je hlavný benefit, prepojenie so systémom, s ktorým pracujeme,“ vysvetľuje riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Juraj Hrehorčák. Dodáva, že operátor tak má informácie o pacientovi hneď k dispozícii, vidí ich a vie s nimi pracovať. „K pacientom sa tak dostane adekvátna pomoc rýchlejšie a efektívnejšie,“ pochvaľuje si Hrehorčák.

Výhody novej aplikácie sa ukážu, keď sa zranený nachádza v neznámom teréne, pri dopravnej nehode, či ak volajúci nemôže pre zdravotný hendikep rozprávať alebo nepočuje. Stačí štyri sekundy podržať ikonu na obrazovke telefónu a volajúci sa automaticky spojí s linkou 155. Dispečer zasa automaticky dostane súradnice, kde sa volajúci nachádza. Ak mu to aktuálny zdravotný stav nedovoľuje, aplikácia pošle správu o jeho stave a polohe dispečerovi. Rovnako sa bude aplikácia správať aj na území, ktoré je slabo pokryté signálom alebo je mimo signálu.

Aplikáciu si možno stiahnuť do dotykového telefónu, aktivovať SMS kódom, povoliť prístup k polohe a detailne vyplniť profil užívateľa, vrátane údajov o zdravotnom stave.

Význam detailných informácií o zdravotnom stave vysvetľuje hlavná operátorka Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Ľuboslava Pekárová. "Ak je volajúci napríklad cukrovkár, alergik, prípadne trpí vysokým krvným tlakom – to sú informácie, ktoré nám pomôžu pri zhodnotení jeho aktuálneho zdravotného stavu a vyslaní záchranárov,“ hovorí Pekárová.

Aplikácia 155.sk podporuje aj možnosť priamo volať Horskú záchrannú službu v oblasti, kde pôsobí. Aplikácia obsahuje manuál prvej pomoci, zoznam nemocníc a ďalšie čísla tiesňových liniek, ako aj možnosť zaslania e-mailu pre príbuzného, ak sa aktivuje ikona pomoci.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #tiesňová linka #155