Len 45 percent Slovákov dôveruje podľa Eurobarometra slovenskej polícii

Len 45 percent Slovákov dôveruje slovenskej polícii. Vyplýva to z Eurobarometra 2018, podľa ktorého Slovensko aj naďalej patrí medzi krajiny s najnižšou mierou dôvery v políciu. Európsky priemer je pritom 72 percent dôvery v políciu.

24.04.2019 14:17
policia, policajne auta Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol predseda iniciatívy Za lepšiu políciu Branislav Diďák, „dôvera v políciu vznikne, keď sa uskutoční celý komplex opatrení“. Diďák dnes predstavil balík opatrení obsiahnutých v reforme slovenskej polície pod názvom Polícia pre 21. storočie, ktorých cieľom má byť transparentná, dôveryhodná a odborná polícia. Diďák verí, že túto reformu, na ktorej iniciatíva pracuje od jesene 2018, si osvoja aj politické strany.

Reforma slovenskej polície je rozdelená ako reforma navonok a reforma dovnútra. Opatrenia smerom navonok majú zabezpečiť politickú nezávislosť policajtov, verejnú kontrolu výberu funkcionárov a zvýšenie dôveryhodnosti v políciu. Pri reforme smerom dovnútra ide o presné pravidlá kariérneho postupu policajtov, ich odmeňovanie podľa výkonnostných kritérií, primeraný plat policajtov a rovnosť pred zákonom, aby aj policajti boli postihovaní za rôzne priestupky.

Diďák v tejto súvislosti spomenul aj krátkodobé, strednodobé a dlhodobé ciele. Krátkodobými cieľmi sú zvýšenie transparentnosti policajných štatistík, zmena systému vydávania a oboznamovania sa s internými aktami riadenia, objektívna zodpovednosť, zreálnenie potreby výkonu služby, zvýšenie účinnosti technických zariadení používaných políciou a zlepšenie využívania materiálovo-technických prostriedkov.

Medzi strednodobé ciele zaradil zmenu systému hodnotenia policajtov, účinný systém kariérneho postupu a vzdelávania policajtov, efektívnu spoluprácu základných útvarov s útvarmi Okresného riaditeľstva Policajného zboru (PZ), zmenu hlavného zamerania výkonu služby dopravnej polície a zefektívnenie jej výkonu a modernizáciu techniky a informačných systémov. Z dlhodobých cieľov reformy spomenul predovšetkým novelizáciu Trestného zákona, Trestného poriadku a Zákona o Policajnom zbore.

S touto reformou sa stotožňuje aj predseda politickej strany SPOLU – občianska demokracia (SPOLU) Miroslav Beblavý, ktorý na dnešnej tlačovej konferencii zdôraznil potrebu množstva štrukturálnych, personálnych a reformných zmien v polícii. „SPOLU v tejto súvislosti vyzdvihuje tri hlavné opatrenia na zvýšenie dôveryhodnosti polície. Konkrétne poukazuje na dôležitosť väčšej nezávislosti polície, vyššej miery verejnej kontroly a personálne skvalitnenie na všetkých úrovniach polície,“ vysvetľuje Beblavý. Úlohou politikov je preto podľa jeho slov zabezpečiť spravodlivú krajinu. „Hľadať špičkových ľudí na výkon toho, čo na Slovensku najviac chýba, a to je dôveryhodná a spravodlivá polícia,“ dodáva Beblavý.

Iniciatíva Za lepšiu políciu združuje 20 odborníkov z radov Policajného zboru, hasičov, záchranárov a civilných zamestnancov ministerstva vnútra v rôznych jeho zložkách. Iniciatívu zastrešuje plukovník Branislav Diďák, ktorý v polícii odslúžil 26 rokov, pričom Policajný zbor SR opustil na vlastnú žiadosť koncom roka 2017 z pozície riaditeľa Odboru kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru. Iniciatíva Za lepšiu políciu pracuje na reforme slovenskej polície pod názvom Polícia pre 21. storočie. Bližšie informácie sú na stránke zalepsiupolici­u.sk.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Eurobarometer #polícia SR #Iniciatíva Za lepšiu políciu