Penta nech stlmí apetít, vyhlásil Pellegrini

Debata o budúcnosti štátnej koncovej nemocnice v Bratislave uviazla. Peter Pellegrini (Smer) zatiaľ nenašiel spoločnú reč s finančnou skupinou Penta Investments. Predseda vlády navrhol, že štát odkúpi jej nemocnicu na Boroch, investor o tom nechce počuť. Navrhuje zmiešané súkromno-verejné vlastníctvo. Ak finančná skupina nebude ochotná budovu predať, Pellegrini je pripravený urgovať výstavbu štátnej nemocnice na Rázsochách.

24.04.2019 14:01 , aktualizované: 18:59
Nemocnica / Bratislava / Penta Foto:
Nová nemocnica na bratislavských Boroch (vizualizácia na snímke), za ktorou stojí finančná skupina Penta, by mala stáť okolo 200 miliónov eur.
debata (84)

VIDEO: Postaví štát v Bratislave veľkú univerzitnú nemocnicu, alebo kúpi hotový komplex od finančnej skupiny Penta? V stredu premiér rokoval so zástupcami finančníkov. Tí odmietli predať štátu rozostavanú nemocnicu Bory, Peter Pellegrini ich však varoval pred zbytočnou konfrontáciou.

Video

K rokovaciemu stolu si premiér, zástupcovia ministerstva zdravotníctva, lekárskeho odborového združenia a partner Penty Eduard Maták sadli včera krátko po obede. Po viac ako dvojhodinovom rokovaní k dohode nedospeli. „Pre nás sú prípustné len dve riešenia – buď nám Penta predá celú nemocnicu s tým, že projekt kapacitne rozšírime, alebo budeme pokračovať v budovaní Rázsoch,“ vyhlásil Pellegrini. Návrh investora, aby bola nemocnica v zmiešanom súkromno-štátnom vlastníctve, premiér odmietol. „Kooperácia neprichádza do úvahy. Buď investor stlmí apetít, alebo bude znášať riziká samostatného podnikania,“ skonštatoval Pellegrini. Pripomenul, že trvá na štátnom vlastníctve strategickej nemocnice.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) naznačila, že pred ďalším stretnutím so zástupcami investora sa uskutočnia na budúci týždeň interné rokovania s odborníkmi. „Rozoberieme všetky možnosti,“ spresnila Kalavská.

Predseda vlády je pripravený ešte raz oficiálne vyzvať finančnú skupinu, aby nemocnicu predala štátu. Cenu odhadol na 200 miliónov eur. Ak Penta neustúpi, štát jej postaví konkurenciu. „Penta môže veriť tomu, že štátna nemocnica bude silným a dôstojným a kvalitne vybaveným protihráčom,“ zdôraznil Pellegrini. Predpokladá, že nemocnica na Rázsochách by mohla byť dostavaná v roku 2024.

„Prevádzkujeme celoslovenskú sieť, nevidíme dôvod rokovať o predaji jednej izolovanej nemocnice,“ reagoval Maták. Dodal, že počas rokovania od premiéra ponuku na kúpu nedostal. „Kúpa bola zmienená len vo všeobecnej rovine,“ tvrdil zástupca Penty, ktorá presadzuje koncept vzájomného fungovania súkromnej a štátnej nemocnice. „Mali sme predstavu, že by mohla fungovať komplementárne s Univerzitnou nemocnicou v Bratislave, ale zatiaľ sa názory nezhodujú,“ dodal Maták.

Dôvodom stretnutia sa stala viaznuca výstavba nemocnice na Rázsochách. Štát sa už takmer dva roky snaží vysúťažiť firmu, ktorá by zbúrala skelet stojaci na mieste už 30 rokov, no bez úspechu. Talianska firma, ktorá neuspela v tendri na búracie práce, svojimi odvolaniami už trištvrte roka blokuje celý projekt. Situáciu komplikuje aj súdny spor so spoločnosťou, ktorá pred desaťročiami mala nemocnicu stavať.

Minulý týždeň preto premiér avizoval, že hľadá alternatívne riešenia. Nevylúčil ani možnosť, že štát odkúpi vznikajúcu nemocnicu na Boroch, ktorej investorom je Penta Investments. „Nemôžem dopustiť, aby sa stalo, že v prechodnej fáze, kým štát postaví svoju nemocnicu, nám najlepší odborníci, lekári odídu do súkromnej nemocnice, a potom bude mať štát problém naplniť tú svoju,“ vysvetlil pred rokovaním Pellegrini.

Nemocnica Rázsochy v bratislavskej mestskej časti Lamač sa začala stavať v roku 1985 ako štátny projekt obsahujúci fakultnú nemocnicu, posluchárne, laboratóriá a internáty. Vznikla iba hrubá stavba – nosný skelet a obvodové múry. Výstavbu v roku 2003 zastavila vláda Mikuláša Dzurindu. Súčasný projekt počíta so zariadením, ktoré by malo mať 578 postelí. Predpokladané náklady boli vyčíslené na 263 miliónov eur. Výstavbu nemocnice na Boroch začala Penta minulý rok v lete, dokončená by mala byť v roku 2021. Má v nej byť 400 postelí, náklady sa odhadujú na 200 miliónov eur.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #nemocnica #Peter Pellegrini #nemocnica na Rázsochách