VIDEO: Nafúkal, a predsa zostal riaditeľom školy v Rudňanoch

Vlani chytila polícia za volantom opitého riaditeľa základnej školy v Rudňanoch. Ešte stále sedí na riaditeľskej stoličke a dokonca vyučuje etickú výchovu. Ako je to možné?

25.04.2019 14:00
Rudňany Foto: ,
Základná škola v Rudňanoch.
debata (2)

Video: K prípadu sa pre TV Pravda vyjadruje starosta obce Rudňany Rastislav Neuvirth a advokát Tibor Bašista.

Video

Riaditeľa Petra F. v septembri zastavila v Spišskej Novej Vsi policajná hliadka. „Vodič sa pri kontrole podrobil dychovej skúške s pozitívnym výsledkom dve promile," informovala vtedy Jana Mésarová, košická krajská policajná hovorkyňa. Do zápisnice Peter F. uviedol, že si predtým dal tri vodky. Obvinili ho z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a zostal v cele policajného zaistenia.

V superrýchlom konaní padol aj trest – zákaz viesť všetky druhy motorových vozidiel počas 24 mesiacov. Riaditeľ školy v tom čase povedal, že príde o prácu, pretože stratil bezúhonnosť. K činu sa priznal a uznal vinu. Rozhodnutie však nebolo právoplatné, pretože sa odvolal prokurátor, ktorý žiadal aj peňažný trest, prípadne podmienečný trest odňatia slobody.

A preto sa minulý týždeň súd opäť zaoberal touto kauzou. Peter F. na pojednávanie neprišiel, advokát Tibor Bašista si myslí, že zákaz šoférovať je pre jeho klienta primeraný trest. „Skutok sa stal, priznal sa a oľutoval to, čo je poľahčujúca okolnosť. Je riaditeľom školy. Išlo o jednorazové vybočenie a skrat,“ dodal advokát.

Peter F. skutočne stále vedie základnú školu v Rudňanoch. Predchádzajúci starosta obce Miroslav Blišťan – pretože obec je zriaďovateľom školy – vyhlásil, že bude postupovať v zmysle zákona. Zákon nepripúšťa, aby školu viedol človek, ktorý bol odsúdený za úmyselný trestný čin. Napriek tomu starosta odsúdeného riaditeľa neodvolal.

„Prípad som zdedil a zatiaľ nemám vedomosť, že by došlo k právoplatnému odsúdeniu. Postupujeme v zmysle princípu prezumpcie neviny,“ reagoval terajší prvý muž obce Rastislav Neuvirth.

„Zamestnávateľ mal riaditeľovi až do právoplatného rozhodnutia súdu pozastaviť výkon pedagogickej činnosti, ak proti nemu bola podaná obžaloba pre spáchanie úmyselného trestného činu,“ uviedlo ministerstvo s tým, že aj v tomto prípade je prezumpcia neviny rešpektovaná: „Ak nebude právoplatne odsúdený, zamestnávateľ mu doplatí rozdiel, o ktorý bol jeho funkčný plat skrátený. Ak však bude odsúdený, prestane spĺňať predpoklad bezúhonnosti a nebude môcť vykonávať pedagogickú činnosť.“

Michal Kaliňák zo Združenia miest a obcí Slovenska poukázal na to, že problém okrem starostu môže riešiť aj rada školy. Tá sa zišla ešte v októbri. Riaditeľ pred jej členmi svoj čin oľutoval, ukázal rozsudok, podľa ktorého prišiel o vodičský preukaz na dva roky, dokonca aj čistý register trestov, datovaný ku dňu konania rady školy.

Súd minulý týždeň o prípade opitého riaditeľa nerozhodol. Vyžiadal si charakteristiku Petra F., tú má vypracovať starosta.

Nie je to jediný prípad, keď si riaditeľ školského zariadenia sadol pod vplyvom alkoholu za volant. V marci namerali policajti v Sliači takmer dva a pol promile riaditeľovi základnej školy. Za svoje previnenie sa kajal a okresný súd mu vydal trestný rozkaz, ktorým ho uznal vinným z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za čo mu uložil peňažný trest 600 eur a trest zákazu činnosti viesť motorové vozidla na dobu 24 mesiacov. Riaditeľ však podal odpor, a tak nie je rozhodnutie právoplatné.

V roku 2015 bol zasa pod parou riaditeľ prešovskej Strednej odbornej školy obchodu a služieb. Ten síce nešoféroval, ale opitý bol v škole a privolaná hliadka mu namerala pol promile.

V tom istom roku si urobila hanbu riaditeľka gymnázia v Spišskej Novej Vsi a zároveň mestská poslankyňa, nafúkala 1,67 promile, keď ju kontrolovali v Smižanoch. V superrýchlom konaní bola odsúdená, no odvolala sa. Zriaďovateľ školy, Košický samosprávny kraj jej vtedy pozastavil výkon pedagogickej činnosti.

V roku 2007 prešovský riaditeľ jednej zo základných škôl spôsobil dopravnú nehodu a policajti mu namerali 1,8 promile alkoholu v krvi.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #základná škola #Spišská Nová Ves #riaditeľ školy #Rudňany