Lídri krajín V4 zdôraznili význam spolupráce s Japonskom

Lídri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo štvrtok v Bratislave zdôraznili význam medzinárodnej spolupráce medzi sebou i s Japonskom, ktoré je v súčasnosti predsedajúcou krajinou skupiny G20.

25.04.2019 11:00 , aktualizované: 14:09
šinzó Abe, peter pellegrini Foto: ,
Japonský premiér Šinzó Abe (vľavo) s premiérom Petrom Pellegrinim.
debata (3)

„V čase krízy multilateralizmu je dôležité, aby sme v zásadných otázkach, ktorým čelia naše kontinenty, vedeli na medzinárodnej úrovni nájsť globálne riešenie, pretože v mnohých oblastiach nie je správne a nie je vhodné, aby sa prijímali lokálne, národné riešenia, ktoré neprispejú ku globálnej rovnováhe,“ povedal predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer) na samite krajín V4 a Japonska na Bratislavskom hra­de.

Krajiny V4 podľa jeho slov predstavujú jeden z najrýchlejšie rastúcich regiónov EÚ a v zásadných otázkach a výzvach, ktorým EÚ čelí, majú podobný a jednotný postoj.

Lídri krajín V4 a Japonska podľa Pellegriniho hovorili o vedecko-technickej spolupráci i o spolupráci Európskej únie (EÚ) a Japonska vo vzťahu k obchodnej dohode medzi EÚ a Japonskom, ktorá vstúpila do platnosti vo februári 2019.

Predmetom diskusie boli i klimatické zmeny a spôsob, akým na ne Európa a Japonsko reagujú.

Premiér pripomenul, že Slovenskú republiku a Japonsko spájajú spoločné témy predsedníctva vo významných svetových organizáciách. „Prierezovou témou je digitálna ekonomika, zdaňovanie digitálnych gigantov, narábanie s dátami, ich ochrana a obchodovanie,“ uviedol.

„Stabilný ekonomický rast posilňuje význam vyšehradských krajín v Európe a mnoho japonských firiem v nich umiestňuje svoje základne alebo pobočky,“ povedal japonský premiér Šinzó Abe.

Dobrým príkladom sú podľa jeho slov aj sila a stabilita automobilového priemyslu na Slovensku a firmy pôsobiace v Českej republike v oblasti robotiky, ako aj firmy v Poľsku i v Maďarsku.

„V tomto smere je potrebné povedať, že japonské firmy si veľmi rýchlo uvedomili, aký obrovský potenciál majú krajiny V4,“ povedal a dodal, že je dôležité ich oceniť a povzbudiť v rozvoji.

Lídri V4 a Japonska sa podľa jeho slov zhodli na ďalšej spolupráci na mnohých témach týkajúcich sa medzinárodného spoločenstva.

Český premiér Andrej Babiš zdôraznil, že krajiny V4 v rámci EÚ postupujú spoločne a majú jasné a rovnaké názory, napríklad v oblasti ilegálnej migrácie, budúceho rozpočtu EÚ, trhu EÚ a rozširovania EÚ, dvojakej kvality potravín a kohézie.

„My nie sme členské krajiny druhej kategórie a vystupujeme jednotne,“ povedal a dodal, že blok V4 môže v istých oblastiach byť príkladom pre ostatné krajiny EÚ.

Babiš zároveň pripomenul, že Japonsko je druhý najväčší zahraničný investor v ČR a majú spoločné výskumné projekty.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v kontexte rastúceho obchodovania spomenul dohodu o voľnom obchode medzi EÚ a Japonskom, ktorá vstúpila do platnosti vo februári.

„Takisto máme veľké očakávania od vyrovnávania nerovností v obchodovaní, čo je veľmi dôležité aj z pohľadu japonských investícií v Európe,“ uviedol. Krajiny V4 podľa neho takisto majú rovnaký prístup a sú schopné hovoriť jedným hlasom.

Maďarský minister financií Mihály Varga poukázal na výrazný hospodársky rast krajín V4. V kontexte globálnych výziev je podľa jeho slov dôležité posilňovať spoluprácu medzi V4 a Japonskom do budúcnosti.

Premiér Pellegrini absolvoval pred samitom bilaterálne rokovanie s japonským premiérom Abem počas historicky prvej návštevy šéfa japonského kabinetu na Slovensku. Partneri ocenili najmä zmluvu o sociálnom zabezpečení, ktorá vstupuje do platnosti v júli.

Pellegrini s Abem hovorili najmä o prehlbovaní investícií

Prehlbovanie investícií japonských firiem na Slovensku, dohody, ktoré odstraňujú obchodné bariéry medzi krajinami či situácia na kórejskom polostrove boli hlavné témy rokovania slovenského premiéra Petra Pellegriniho a jeho japonského kolegu Šinzóa Abeho. Ten je na prvej návšteve Slovenska.

Ako obaja premiéri potvrdili po spoločnom rokovaní na Bratislavskom hrade, na Slovensku pôsobí 63 firiem, ktoré zamestnávajú zhruba 13-tisíc ľudí. „Kvalita investícií japonských firiem na Slovensku sa zvyšuje. Nejde len o výrobné podniky, presúvajú sem aj výskum a inovácie, teda činnosti s vyššou pridanou hodnotou. To ma veľmi teší, keďže Slovensko chce byť modernou, dynamickou krajinou, ktorá výskum, vývoj a inovácie podporuje,“ povedal Pellegrini.

Ďalší impulz pre rozvoj obchodných vzťahov podľa oboch premiérov predstavuje zmluva o sociálnom zabezpečení, ktorá vstúpi do platnosti 1. júla. „Očakávame, že zaťaženie firiem sa tým zníži. Nedávno sme sa dozvedeli, že slovenská spoločnosť ESET investuje v Japonsku, vytvárajú tam pobočku. Aj to je spôsob, ako prehĺbiť vzťahy,“ povedal Abe. Pripomenuli aj dohodu medzi Tokiom a Európskou úniou, ktorá odstraňuje obchodné bariéry. „Vďaka tejto zmluve vznikol priestor, aby 550– miliónový trh, kde sa tvorí tretina svetového HDP, mal lepšie vzťahy s Japonskom. Táto zmluva, ktorá odstraňuje obchodné bariéry, by mohla byť dobrým príkladom aj pre ďalšie krajiny, s ktorými Únia rokuje,“ povedal Pellegrini. Slovenský premiér dal do pozornosti aj program Work and Travel, teda program pracovných dovoleniek. Vďaka tomu sa zvyšuje počet Slovákov, ktorí môžu navštíviť Japonsko a Japoncov, ktorí môžu prísť na Slovensko.

Premiéri sa dotkli aj diplomacie. Hovorili napríklad o situácii v Severnej Kórei, pričom túto tému rozvedú aj na stretnutí s premiérmi Visegrádu. Okrem posilnenia spolupráce v hospodárskej oblasti hovorili aj o rozvoji bilaterálnych vzťahov v oblasti kultúry. Abe dodal, že sa teší na výkony slovenských športovcov na letných olympijských hrách v Tokiu v roku 2020. Pellegrini zase prisľúbil účasť Slovenska na výstave EXPO v Japonsku.

Po bilaterálnom stretnutí Pellegriniho a Abeho nasleduje rokovanie s ďalšími premiérmi krajín Visegrádskej štvorky – českým premiérom Andrejom Babišom, poľským predsedom vlády Mateuszom Morawieckim a ich maďarským kolegom Viktorom Orbánom.

Slovensko spája s Japonskom história, ktorá sa začala v roku 1918 návštevou generála Milana Rastislava Štefánika v tejto krajine. Na budúci rok si krajiny pripomenú 100 rokov od nadviazania vzájomných diplomatických stykov. Stretnutie na Bratislavskom hrade sa koná deň pred summitom EÚ – Japonsko v Bruseli. Japonsko patrí medzí významných partnerov Únie a je členom združenia G20, teda krajín s najväčšími ekonomikami sveta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Slovensko #Šinzo Abe #Peter Pellegrini