VIDEO: Penta predstavila nemocnicu na Boroch, spochybňuje, že štát dostavia Rázsochy

Deň po rokovaniach premiéra Petra Pellegriniho a zastupcov Penty o možnej kúpe nemocnice v Bratislave finančná skupina predstavila konkrétny plán nemocnice novej generácie, ktorá by mala fungovať v plnej prevádzke na Boroch v bratislavskej mestskej časti Lamač od januára 2022.

25.04.2019 14:00 , aktualizované: 19:15
debata (56)

Video: Pozrite si stavbu novej nemocnice Penty a záznam z brífingu, na ktorom partner Penty zdôvodňuje, prečo finančná skupiny nevidí dôvod na odpredaj novej nemocnice štátu.

Video

Partner Penty Eduard Maták zopakoval včerajšie stanovisko, že Penta chce spolupracovať so štátom, ale nie tak, že by štát nemocnicu kúpil. Vylúčil aj to, že by so štátom išli do spoločného PPP projektu a súčasne spochybnil, že štát dostavia nemocnicu v Rázsochách.

Zámer postaviť štátnu nemocnicu na Rázsochách, ktorá by prijímala pacientov z celého Slovenska a bola najmodernejšou, sa dostal do patu pre vlečúci sa tender na búracie práce. V lokalite, kde má byť národná nemocnica, sa totiž nachádza 30-ročný betónový skelet a ten treba odstrániť. Keďže Penta už začala svoju nemocnicu stavať, štátny projekt je v nevýhode. Hrozí, že skôr postavená súkromná nemocnica odláka lekárov a zdravotnícky personál a potom tá štátna vyjde naprázdno.

Visolajský: Rázsochy sú lepšie logisticky zabezpečené

Podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského nemocnica Penty nespĺňa všetky atribúty koncovej nemocnice. „Stavia sa na mieste, kde sa zároveň buduje sídlisko, kde sa budú po uliciach pohybovať deti. Vyrastá pri obchodnom centre, kde sú kruhové objazdy a sanitka nebude mať šancu predbehnúť zásobovací kamión,“ opísal Visolajský. Rázsochy sú podľa neho lepšie logisticky zabezpečené. Vedie k nim viacero nezávislých ciest, v blízkosti je aj železnica.

Bol by som za to, aby štát postavil modernú univerzitnú komplexnú nemocnicu. To nie je nemocnica pre Bratislavu, ale pre celé Slovensko.
Juraj Šteňo, dekan Lekárkskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave

„To, že by štát nedokázal postaviť novú nemocnicu, je lož, pretože ministerstvo vnútra postavilo pred pár rokmi 120-lôžkovú nemocnicu za dva roky bez komplikácií, netvárme sa, že to štát nedokáže,“ pripomenul Visolajský, ktorému sa nepáči, že súkromník sa zameral len na ziskové oddelenia, ako je onkológia či kardiocentrum. Podľa neho ide len o vyberanie hrozienok zo systému, nie o potreby štátu. Ako príklad uviedol, že na sľubovanom traumatologickom oddelení na Boroch chýba napríklad laryngológ. „Keď vám príde pacient po autonehode, ktorý má dolámanú celú spodinu lebečnú a nos, to ošetruje krčiar. A keď ho nemáte, musíte ho dať do sanitky a ,terigať' sa s ním po Bratislave a ísť na operáciu do inej nemocnice,“ vysvetlil Visolajský.

Dušan Zachar, ekonomický analytik z inštitútu INEKO, nepovažuje vznik dvoch podobných nemocníc za šťastné riešenie, najmä z geografického hľadiska. Obe sú situované na západnom konci Bratislavy. Výhodu pri nábore zamestnancov bude mať podľa neho ten, kto postaví nemocnicu ako prvý. „Môže vzniknúť boj o personál, a to je dobre,“ myslí si Zachar. Súťaž o zdravotníckych pracovníkov môže zvýšiť ich motiváciu, ohodnotenie kvality ich práce a zlepšiť podmienky na prácu. Analytik si myslí, že v dlhodobejšom horizonte sa presadí to zariadenie, ktoré bude poskytovať najviac dostupnú, bezpečnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov bez ohľadu na vlastníka.

Lekári by sa radšej videli pracovať v štátnom. „Bol by som za to, aby štát postavil modernú univerzitnú komplexnú nemocnicu. To nie je nemocnica pre Bratislavu, ale pre celé Slovensko,“ reagoval Juraj Šteňo, dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Čo sa dialo okolo Univerzitnej nemocnice v Bratislave

  • 1982 – rozhodnutie vlády o výstavbe novej nemocnice Rázsochy
  • 1987 – začiatok výstavby (vybudovaný skelet, ktorý stojí dodnes)
  • 1995 – 1998 – prijímané rôzne rozhodnutia o pokračovaní výstavby, v roku 1998 padlo rozhodnutie o zmrazení stavby (vláda Vladimíra Mečiara)
  • 2000 – vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ) definitívne zastavila výstavbu aj financovanie nemocnice Rázsochy
  • 2013 – druhá vláda Roberta Fica (Smer) oživuje zámer postaviť novú univerzitnú nemocnicu
  • 2014 – ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nom. Smeru) dala vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti, podľa ktorej nová nemocnica nebude na Rázsochách, ale v areáli vojenskej nemocnice na Patrónke, plánovaný termín ukončenia výstavby bol na jeseň 2017
  • 2015 – ministerstvo zdravotníctva pod vedením Viliama Čisláka (nom. Smeru) pripravuje verejné obstarávanie, predtým sa mal ešte uskutočniť dialóg so siedmimi spoločnosťami, ktoré prejavili záujem o výstavbu aj prevádzkovanie
  • 2016 – podľa pôvodného zámeru mala byť na jar podpísaná zmluva a na jeseň sa mala začať výstavba, začiatok prevádzky nemocnice bol naplánovaný na marec 2018
  • 2016 – po parlamentných voľbách (marec 2016) s nástupom Tomáša Druckera (nom. Smeru) do funkcie ministra zdravotníctva sa zastavuje projekt financovania formou verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt)
  • 2017 – minister Drucker predstavil nový koncept, definitívne pochoval výstavbu na Patrónke a oživil Rázsochy, začiatok stavby bol naplánovaný na február 2021
  • 2018 – ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru), opakuje zámer vlády dostavať Rázsochy. K búraniu skeletu nedošlo pre obštrukcie vo verejnom obstarávaní
  • apríl 2019 – premiér Peter Pellegrini (Smer) spolu s Kalavskou rokujú s finančnou skupinou Penta o odkúpení rozostavanej nemocnice na Boroch ako o alternatíve k Rázsochám. Súkromník predaj zatiaľ odmieta. Štát v prípade nedohody plánuje pokračovať vo výstavbe Rázsoch. Hotové by mali byť v roku 2024

Penta bude do svojho zariadenia potrebovať 250 lekárov a 800 sestier a ošetrovateľov. Hľadať ich bude v dnešných bratislavských nemocniciach aj v zahraničí. Tvrdí, že sa v prvom rade bude snažiť prilákať slovenských lekárov pracujúcich za hranicami. Od roku 2020 začne s náborom ľudí. Generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia Vladimír Dvorový tvrdí, že už v súčasnosti vedú dialóg o možnej spolupráci s 500 lekármi. „Plánujeme k nám dostať sestry z celého Slovenska, preto súčasťou areálu nemocnice budú aj ubytovacie možnosti,“ dodal Dvorový.

Opozičné OĽaNO sa tiež zapojilo do debaty na tému štátnej nemocnice. Vyzvalo vládu, aby postavila vlastné zdravotnícke zariadenie na Rázsochách. Podľa Marka Krajčího z hnutia by štát nemal ponúkať milióny finančnej skupine za projekt, ktorý nebude spĺňať to, čo potrebujeme.

Finančná skupina včera predstavila vizuál novej nemocnice, ktorá sa zameria na onkologické, neurovaskulárne, kardiovaskulárne a traumatologicko-ortopedické výkony. V súčasnosti sa buduje hrubá stavba a začína sa stavať prvé podlažie. Tých by mala mať nemocnica päť. V podzemí by sa mali nachádzať prístroje a vyšetrenia nukleárnej medicíny a rádioterapie, školiace centrum či kuchyňa. Na prvom poschodí budú sústredené ambulancie, urgent či pracovisko dialýzy. Na druhom sa zriadi 14 operačných sál, osem oddelených pôrodných izieb, oddelenie intenzívnej a jednodňovej starostlivosti. Na treťom a štvrtom poschodí budú umiestené lôžka a piate bude určené pre techniku. Na streche budovy sa vybuduje heliport. Pacientom by mala začať naplno slúžiť od januára 2022 a investor na ňu minie 240 miliónov eur.

Projekt Rázsoch počíta so zariadením, ktoré by malo mať 578 postelí. Nemocnica by sa mala rozkladať na 113 000 štvorcových metroch. Pôjde o komplexný areál nielen s nemocničnou časťou, ale aj s výskumom a základňou pre medikov. Predpokladané náklady boli vyčíslené na 263 miliónov eur.

Video: V stredu premiér rokoval so zástupcami finančníkov. Tí odmietli predať štátu rozostavanú nemocnicu Bory, Peter Pellegrini ich však varoval pred zbytočnou konfrontáciou.

Video

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #nemocnica #Rázsochy #Bory