ÚŠP v súčastnosti neposkytne informácie o vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si plne uvedomuje záujem o informácie o aktuálnom stave vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka, pripomína však, že prípravné konanie je neverejné.

25.04.2019 15:24
prostest, Bratislava, za slušné Slovensko, All... Foto: ,
All for Jan - na zhromaždení Za slušné Slovensko na Námestí SNP v Bratislave sa na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nezabúda.
debata (5)

„Účelom trestného konania je náležité zistenie skutkového stavu a zadováženie nespochybniteľných dôkazov, aby súd mohol následne spravodlivo rozhodnúť. Zverejňovanie akýchkoľvek podrobností z prebiehajúceho vyšetrovania, najmä zverejňovanie neoverených informácií, domnienok či hypotéz, môže v konečnom dôsledku negatívnym spôsobom zasiahnuť do vyšetrovania a najmä spochybniť jeho závery,“ uvádza sa v stanovisku ÚŠP.

V tomto prípade je podľa špeciálnej prokuratúry záujem spoločnosti na riadnom zistení, usvedčení a potrestaní páchateľov nadradený nad záujem poskytovať informácie o stave vyšetrovania. „S ohľadom na tieto skutočnosti sme sa rozhodli v súčasnosti žiadnym spôsobom neposkytovať informácie o stave vyšetrovania alebo ďalších úkonoch,“ uvádza prokuratúra.

Od poslednej marcovej tlačovej konferencie podľa ÚŠP vyšetrovací tím aktívne vykonával ďalšie úkony trestného konania, vrátane niekoľkých desiatok výsluchov osôb, aj poškodených, previerok na mieste činu, obhliadok miesta či domových prehliadok. „Výsledkom týchto úkonov je zabezpečenie ďalších dôkazov, ktoré spolu s už zabezpečenými významným spôsobom pomôžu pri jednoznačnej identifikácii a usvedčení všetkých osôb, ktoré sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na spáchaní úkladnej vraždy. Chceme ubezpečiť verejnosť, že vyšetrovací tím bude aj naďalej aktívne vykonávať všetky vyšetrovacie úkony tak, ako si to procesná situácia vyžiada,“ dodala špeciálna prokuratúra.

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej je obvinených päť osôb. Pôvodne bol za strelca označovaný Tomáš Sz., neskôr médiá písali o údajnom priznaní Miroslava M. Zoltán A. je označovaný za sprostredkovateľa vraždy a Alena Zs. a mediálne známy podnikateľ Marian Kočner ako objednávatelia. V súvislosti s týmto prípadom sa spomínal aj prípad prípravy vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica. Ten prešiel od pôvodného vyšetrovacieho tímu pod policajnú inšpekciu, vyšetrovanie však dozorujú rovnakí prokurátori ako v prípade dvojnásobnej vraždy. V súvislosti so smrťou Kuciaka tiež vyšli najavo skutočnosti o údajnom sledovaní novinárov skupinou osôb platených Marianom Kočnerom a tiež ich neoprávnenom lustrovaní v policajných databázach.

VIDEO: Možno úkladnú vraždu odpustiť? Požiadal o to listom jeden z obvinených z dvojnásobnej úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Dokáže mama Zlatica Kušnírová zabudnúť?
Video
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad špeciálnej prokuratúry #vražda novinára Jána Kuciaka