Štefánik na eurobankovkách, ich počet je limitovaný

Rok, keď si pripomíname sté výročie tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika, je zaujímavý aj pre zberateľov. K dispozícii bude unikátna bankovka, známka či euromince.

28.04.2019 13:48
Generál Štefánik na eurobankovke Foto:
Jedna z dvoch limitovaných eurobankoviek zobrazuje generála Štefánika a mohylu na Bradle, kde odpočíva.
debata (8)

Na budúci týždeň sa do predaja dostanú dve verzie 0 Euro Souvenir bankoviek venovaných Štefánikovi. Zberatelia musia merať cestu do Brezovej pod Bradlom.

Výnimočné bankovky sa budú predávať 4. mája od 9. hodiny v Národnom dome Štefánikovom počas Celonárodnej spomienkovej slávnosti.

Limitovaný náklad

Obidve vydania Štefánikovej eurobankovky budú k dispozícii v limitovanom náklade 10-tisíc kusov. Bankovky sú už vytlačené, ich cena je 2 eurá.

„Bankovka je vyrobená na stopercentnom bavlnenom papieri, ktorý sa používa na výrobu pravých bankoviek. Obsahuje ochranné prvky, ako je sútlačová značka, mikrotlač, hologram, bezpečnostné pozadie, UV ochranné prvky, dotykovú zónu pre nevidiacich,“ vysvetluje Vladislav Klajban, výkonný riaditeľ spoločnosti Nunofia, ktorá schvaľuje žiadosti o vydávanie takýchto bankoviek.

Nulová bankovka sa vyrába vo Francúzsku v spoločnosti Oberthur Technologies s povolením Európskej centrálnej banky, pre ktorú tlačí aj pravé eurobankovky.

Každý kus je originál vďaka číselnej zóne, má svoje vlastné číslo. Bez súhlasu zadávateľa sa žiadne ďalšie takéto bankovky so Štefánikom nevyrobia.

Prvý bol pamätník SNP

O vydanie nulovej eurobankovky môže požiadať inštitúcia, štátna alebo súkromná, ktorá prevádzkuje zaujímavú historickú alebo kultúrnu pamiatku, ďalej múzeá, ZOO, obce a mestá. Na Slovensku sa koncept nulovej bankovky po prvýkrát objavil vlani, tri roky po svetovej premiére vo Francúzsku.

„Minulý rok sa na Slovensku vydalo 35 motívov, z toho 22 motívov sa už aj vypredalo,“ dodáva Klajban.

Prvou kultúrnou pamiatkou zobrazenou na nulovej eurobankovke Slovenska bol pamätník SNP v Banskej Bystrici, k nemu sa postupne pridali Bratislavský hrad, hrad Červený kameň či Dóm sv. Alžbety v Košiciach.

Zakúpenie takýchto zberateľských kúskov má nielen spomienkovú, ale aj investičnú hodnotu. Je to aj príspevok na obnovu samotnej pamiatky, ale aj zvýšenia jej návštevnosti.

Štefánik bude aj na minci a známke

Výročie budú pripomínať aj ďalšie zberateľské, filatelistické a numizmatické predmety.

Národná banka Slovenska vydá striebornú zberateľskú mincu nominálnej hodnoty 10 eur a pamätnú obehovú dvojeurovú mincu. K dispozícii sú od 25. apríla.

Slovenská pošta vydá hárček s poštovou známkou a obálku prvého dňa vydania s prítlačou, poštovou známkou a príležitostnou pečiatkou.

Jedna z dvoch limitovaných eurobankoviek...
Jedna z dvoch limitovaných eurobankoviek...
+4Strieborná zberateľská 10-eurová minca

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #eurobankovky #zberateľstvo #generál Štefánik