Najvyšší súd Kotlebovu ĽS NS nerozpustil

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR zamietol návrh na rozpustenie parlamentnej ĽS NS. Rozhodnutie súdu si vypočuli zástupcovia Generálnej prokuratúry aj štatutárny zástupca žalovanej ĽS NS a jej predseda Marian Kotleba. Žalobu na rozpustenie strany podala ešte v máji 2017 Generálna prokuratúra.

29.04.2019 09:15 , aktualizované: 16:00
ľsns, stop fašizmu Foto: ,
Protest jedenástich osobností s názvom Stop fašizmu pred budovou Najvyšieho súdu pred rozhodnutím súdu o zrušení ĽSNS.
debata (1211)

VIDEO: Najvyšší súd nakoniec nerozpustil extrémistickú stranu. Podľa senátu žaloba generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára neuniesla dôkazné bremeno. Ako ďalej pokračovať v boji s podobnými politickými stranami a ich predstaviteľmi? Zapoja sa aj aktivisti a ďalšie známe osobnosti? Pozrite si video.

Video

  • Najvyšší súd ĽS NS nerozpustil, chýbali dôkazy
  • Odvolanie nie je možné
  • Antifašistické organizácie organizujú vo štvrtok 2. mája protest
  • Politici hovoria, že verdikt rešpektujú

Dianie sme sledovali online

15:30 Ak zákon nastavuje hranice (a zákon o politických stranách ich nastavuje), tak inštitúcie štátu musia byť schopné dodržiavanie týchto hraníc vymôcť. To sa nestalo, uviedla k verdiktu Najvyššieho súdu bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

15:00 Premiér Peter Pellegrini rešpektuje verdikt Najvyššieho súdu SR. Naďalej je však presvedčený, že akákoľvek podpora fašizmu, práca s jeho symbolmi, popieranie holokaustu a spochybňovanie utrpenia desiatok miliónov ľudí je v rozpore s demokraciou a v modernej spoločnosti nemá čo hľadať, uviedol na sociálnej sieti.

14:50 Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) rešpektuje rozsudok Najvyššieho súdu SR, ktorý nerozpustil ĽS NS. Komentovať ho nemieni. Na tlačovej konferencii v parlamente zároveň vyhlásil, že s ĽS NS nikdy spolupracovať nechce.

14:40 Strana Smer nekomentuje rozhodnutie štátnych inštitúcií, uviedol hovorca Smeru Ján Mažgút s tým, že rozhodnutie Najvyššieho súdu SR nerozpustiť ĽS NS rešpektujú.

Vedené trestné konania proti kotlebovcom

Trestne stíhaný je momentálne nielen predseda strany Marian Kotleba, ale aj poslanci Milan Mazurek a Stanislav Mizík. Na Kotlebu bola podaná obžaloba za rozdávanie šekov so sumou 1 488 eur, pričom táto číslovka predstavuje neonacistickú symboliku.

Mazureka vlani v apríli odsúdil banskobystrický okresný súd na pokutu 5 000 eur za rasistické vyjadrenia o Rómoch vo vysielaní žilinského rádia. Poslanec počas pojednávania dokonca namietal proti súdnemu znalcovi pre jeho údajnú príslušnosť k židovskej komunite. Mazurek sa proti rozsudku odvolal, preto zatiaľ nie je právoplatný.

Mizík čelí obžalobe pre trestné činy výroby extrémistických materiálov, rozširovania extrémistických materiálov a hanobenia národa, rasy a presvedčenia. V statuse na sociálnej sieti kritizoval udelené štátne vyznamenania prezidentom Andrejom Kiskom, dôvodom mal byť židovský pôvod ocenených. Súd ho oslobodil, prokurátor sa však odvolal a prípad nie je uzatvorený.

14:10 Aktivistka z Inštitútu ľudských práv Alena Krempaská neskrývala po vynesení rozsudku nespokojnosť. Práve tento inštitút adresoval Čižnárovi podnet, aby podal návrh na rozpustenie ĽS NS, a to už niekoľko dní po parlamentných voľbách. „Určite je to veľkým sklamaním. Z toho, čo predniesol súd, vyplynulo, že žalobca neudržal dôkazné bremeno, čo znamená, že chýbali nejaké elementy do tej žaloby. Je to určite smutné, ale nevadí, budeme musieť fašizmus poraziť inak,“ zdôraznila Krempaská s tým, že pokiaľ bude strana v parlamente a pokiaľ sa budú rozmáhať v krajine, budú musieť proti ním bojovať všetkými možnými prostriedkami.

14:00 Podľa experta na extrémizmus z organizácie Globsec Daniela Mila nebol výkon zástupcov Generálnej prokuratúry na verejnom prejednávaní žaloby začiatkom apríla príliš presvedčivý. „Stále som však dúfal, že samotný návrh prokuratúry, na ktorom pracovala niekoľko mesiacov, bude dostatočne odôvodnený a podložený napríklad aj o judikatúru ESĽP v podobných prípadoch ako Vona.vs. Maďarsko,“ uviedol Milo na sociálnej sieti. Myslí si, že rozsudok Najvyššieho súdu nie je dôkazom o bezmocnosti inštitúcií, ktoré by mali chrániť demokraciu, ale skôr o kvalite a pripravenosti jednotlivých zložiek. Ako príklad Milo uviedol Česko, kde po prvotnom fiasku s rozpustením Dělnickej strany tím špičkových právnikov, policajtov a expertov sedel niekoľko mesiacov nad druhým návrhom, ktorý bol v roku 2010 úspešný.

13:30 Prečítajte si sedem dôvodov, prečo Najvyšší súd kotlebovcov nerozpustil.

13:13 Podľa riaditeľky kancelárie predsedu SNS Zuzany Škopcovej sa rozsudky súdu rešpektujú a nekomentujú. Strana Smer sa k rozhodnutiu súdu nerozpustiť ĽS NS zatiaľ nevyjadrila.

12:55 Pre nesúhlas s rozsudkom antifašistické organizácie avizujú protest. Podujatie pod názvom Antifašistická mobilizácia sa bude konať vo štvrtok 2. mája na bratislavskom Námestí SNP od 18:00.

Najvyšší súd svojím rozhodnutím podľa organizátorov oficiálne legitimizoval fašistické tendencie v spoločnosti. „Uvedomujeme si, že demonštrácie sú najmä symbolickou záležitosťou, je však potrebné, aby sa široká verejnosť spojila a ukázala, že sme pripravení postaviť sa fašistom do cesty pri ich hnedom pochode inštitúciami,“ uviedli organizátori.

12:50 Rozhodnutie Najvyššieho súdu rešpektujem, proti fašizmu sa musíme postaviť spoločne a nedovoliť z neho urobiť v spoločnosti normalitu, uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál.

12:45 Ministerstvo vnútra rozsudok Najvyššieho súdu v prípade ĽS NS rešpektuje, uviedla Petra Friese z tlačového odboru rezortu. „Činnosť ani rozhodnutia súdu však ministerstvo komentovať nebude,“ doplnila Friese.

12:42 Nezaradený poslanec a líder strany SPOLU Miroslav Beblavý rešpektuje rozhodnutie súdu. „Mariana Kotlebu a extrémistické myšlienky musíme poraziť vo voľbách a to sa podarí jedine vtedy, ak ponúkneme ľuďom kvalitný program a kandidátov, ktorí jasne ukážu, že dokážu skutočne riešiť vážne problémy ľudí," uviedol. Podľa neho po parlamentných voľbách Slovensku hrozí vytvorenie koalície Kotlebu so Smerom. „Ľuďom treba dať takú ponuku a vytvoriť také spojenectvá, aby vznikla lepšia vláda," dodal.


VIDEO: Neurológ Pavel Traubner, herečka Zuzana Kronerová a hudobník Michal Kaščák hovoria pre TV Pravda o praktikách ĽSNS a spomínajú tiež na to, aké hrozivé skúsenosti mali ich príbuzní a známi s podobnou politickou agendou v minulosti. Viac si pozrite vo videu TV Pravda.

Video

12:40 Predseda OĽaNO Igor Matovič na svojom facebooku píše, že nebol zástanca zrušenia strany, lebo by ju to len posilnilo. „Kotlebu a jeho nebezpečné myšlienky musíme poraziť v čestnom boji vo voľbách, nie súdnymi skratkami. Takže dnes to máme čierne na bielom a musíme sa s tým naučiť žiť. To však neznamená, že máme pred očividným fašizmom rezignovať," tvrdí Matovič.

12:35 Lídra SaS Richarda Sulíka rozhodnutie o nerozpustení ĽS NS neprekvapuje, nevidel dostatočné dôvody na rušenie tejto strany. Poraziť ju podľa neho treba v politickej súťaži, a to „konceptmi, programom, ľuďmi, skúsenosťami“.

Sulík kritizoval v tejto súvislosti generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. „Iniciatívu Čižnára považujem za vyslovene hlúpu a škodlivú. Mal by sa venovať rozumnejším veciam, mal by naháňať mafiánov, možno si pohovoriť so svojím kolegom Kováčikom, aby prestal zametať všetky kauzy. Takto akurát naháňa ďalších sympatizantov strane Mariana Kotlebu, s ktorými bytostne nesúhlasíme,“ vyhlásil.

Predseda SaS tiež pripomenul, že s ĽSNS odmietol prípadnú koaličnú spoluprácu. „Má vo svojich radoch členov, ktorí tvrdia, že holokaust sa nestal, Hitler vojnu nezačal, šesť miliónov mŕtvych Židov je rozprávka. To sú skrátka ľudia, ktorí to nemajú v hlave dostatočne usporiadané na to, aby mohli robiť politiku,“ uviedol jeden z dôvodov nespolupráce so stranou Kotlebu.

12:30 Rozhodnutie o nerozpustení ĽS NS strana Most-Híd „musí“ rešpektovať. Spoločnou úlohou všetkých demokratických síl v krajine je podľa strany vyrovnať sa s týmto rozhodnutím vo všetkých voľbách, uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

„Dnešné rozhodnutie sa zrodilo pre nedostatok dôkazov, čo v našom ponímaní nelegalizuje názory a úsilie predstaviteľov Ľudovej strany Naše Slovensko, ktoré by v demokratickej spoločnosti 21. storočia nemali mať priestor,“ uviedla.

Debnár pripomenula, že Najvyšší súd rozhodoval o druhej strane Kotlebu, ktorá takisto prezentuje deštruktívne názory. „Jeho prvá strana dostala zákaz fungovania z dobre známych dôvodov. Druhé politické zoskupenie, síce odlišným spôsobom, ale reprezentuje rovnako deštruktívne názory ako to prvé. Fakt, že niektorí členovia, aj bývalý líder zakázanej Slovenskej pospolitosti, vymenili fašistické uniformy za obleky, neznamená, že zmenili aj názor,“ doplnila.

12:20 Najvyšší súd SR, respektíve päťčlenný senát správneho kolégia rozhodnutím nerozpustiť ĽS NS potvrdil jej legitimitu, uviedli predstavitelia strany na brífingu.

12:00 Štátny tajomník rezortu obrany za Most-Híd Róbert Ondrejcsák reagoval na rozhodnutie súdu slovami: frustrácia, hnev a smútok. „Čo nám ešte treba, kedy sa zobudíme? Počkáme si na hákový kríž nad hradom???“ uviedol Ondrejcsák na sociálnej sieti.

11:30 Generálna prokuratúra si počká na písomné vyhotovenie a doručenie rozhodnutia Najvyššieho súdu SR. „Až potom bude možné zaujať relevantné stanovisko,“ reagovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

11:10 Proti rozhodnutiu sa nie je možné odvolať. Pojednávanie sa skončilo.

11:08 Súd navrhuje jednotlivé trestné konania voči jednotlivcom alebo iné administratívne obmedzenia. Súd dospel k záveru že žalovanú stranu nie je možné rozpustiť len preto, že kritizuje ústavný a právny poriadok štátu a že sa zúčastňuje na tvorbe verejnej debaty na politickej scéne. Rozpustenie strany je najsilnejší zásah v demokracii, konštatoval Najvyšší súd.

11:04 Najvyšší súd nemôže vyhľadávať dôkazy a vždy sa musí v prípade pochybností prikloniť na stranu žalovaného. Senát tiež uviedol, že žalujúca strana, teda Generálna prokuratúra, neuviedla konkrétne prípady, v ktorých porušuje Kotlebova strana Ústavu SR či inú legislatívu.

11:00 Hodnotové východiská nie sú dôkazy. NS SR zastáva názor, že medzi účastníkmi konania nebolo sporné, že žalovaná strana v rámci svojho politického programu presadzuje vystúpenie Slovenskej republiky zo združenia NATO a má záujem o vypísanie referenda s otázkou o vystúpení Slovenskej republiky z Európskej únie. Podľa názoru súdu tieto hodnotové východiská nepostačujú samé o sebe, v tomto štádiu konania, za dôvody, ktoré by mohli viesť k rozpusteniu politickej strany. „Nateraz nebolo preukázané, že by žalovaná strana na uvedený zámer použila prostriedky nezlučiteľné s právnym poriadkom Slovenskej republiky,“ uvádza sa okrem iného v stanovisku NS SR.

10:54 Existujú dôvody ohrozenia demokracie zo strany ĽS NS? Pýtal sa Najvyšší súd. Najkomplikovanejšie bolo rozhodnúť, či politická strana bude mať priestor a prostriedky na zmenu „systému“. Riziko nie je dostatočne bezprostredné, pretože strana nemá dosť poslancov v parlamente na to, aby sama schválila zákony, ktoré by mohli demokraciu ohroziť. Obžaloba navyše nepredložila dôkaz. Nie je možnosť iba poukázať na jej politický program, uvádza sa v odôvodnení rozsudku.

10:45 Súd nemôže posudzovať trestnosť skutkov Mariana Kotlebu či Milana Mazureka, keďže neboli právoplatne ukončené, uvádza sa v odôvodnení rozsudku. Práve to bol jeden z najdôležitejších bodov žaloby Generálnej prokuratúry. Predsedníčka senátu podotkla, že do skončenia trestných konaní platí prezumpcia neviny a že NS vo veci rozpustenia ĽS NS rozhodoval ako správny súd, a nie trestný. Žaloba bola podľa jej slov nedostatočne podložená.

10:30 Predsedníčka senátu Jana Zemková prečíta odôvodnenie rozhodnutia.

10:28 Najvyšší súd Kotlebovu ĽS NS nerozpustil.

10:23 Verejné pojednávanie sa začalo. Do pojednávacej miestnosti prišiel päťčlenný senát správneho kolégia NS SR.

10:00 Pred budovou súdu sa skončil protest pod názvom Stop fašizmu, ktorý zorganizovala občianska iniciatíva Zabudnuté Slovensko. Organizátorov protestu prišiel krátko podporiť pred budovu aj minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Okrem iného uviedol, že prišiel vyjadriť svoj občiansky názor, pričom si myslel, že po roku 1945 sa spoločnosť poučila z minulosti. Do procesu pojednávania šéf rezortu spravodlivosti zasahovať, ako sám zdôraznil, nemôže, ale nevylúčil, že vyjadrí svoj názor po vynesení rozsudku. Fašizmus podľa neho nepatrí do slovenskej spoločnosti.

09:49 Na súd prišiel Marian Kotleba s právnikmi a poslancami ĽS NS.

Marian Kotleba pri príchode na Najvyšší súd. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
kotleba Marian Kotleba pri príchode na Najvyšší súd.

09:45 Dianie podrobne sledujú aj zahraničné médiá. Situáciu na mieste monitoruje Deutsche Welle či ČT.

09:40 Na druhej strane sa pred budovou MS SR a NS SR a v nej začali postupne schádzať aj stúpenci ĽSNS. Pred súdom skanduje aj asi desiatka dôchodcov podporu Kotlebovi. V mieste oboch zhromaždení sú prísne bezpečnostné opatrenia, keď sa v budove nachádzajú desiatky príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) vrátane zásahovej jednotky, psovodov a pyrotechnikov. Pred budovou sú zase prítomné hliadky mestskej polície a štátnej polície.

09:15 Ako uviedli organizátori protestu, „ide o prejav jasného občianskeho postoja v časoch narastajúcej podpory rôznych foriem extrémizmu v našej spoločnosti“. To považujú za alarmujúce ohrozenie slobody a demokracie. Profesor Traubner pre Pravdu uviedol, že na protest prišiel aj pre svoje vnúčatá, nechce, „aby ich niekto vyviezol v dobytčákoch.“

09:00 Pred budovou Najvyššieho súdu v centre Bratislavy je od 09.00 hodiny protest s názvom Stop fašizmu, ktorý organizuje občianska iniciatíva Zabudnuté Slovensko. Jedenásť osobností verejného života – medzi nimi Eva Mosnáková, Pavel Traubner, Zuzana Kronerová, Ján Benčík, Michal Kaščák, Martin M. Šimečka a Marián Leško – držia transparenty s jedenástimi písmenami, ktoré tvoria dve slová názvu protestu.

Žaloba Generálnej prokuratúry

Podaná obžaloba strane vyčíta napríklad prístup k niektorým skupinám občanov, predovšetkým Rómom, ambíciu zriadiť domobranu alebo označovanie NATO, ktorého je SR členom, za zločineckú organizáciu. Podľa stanoviska GP SR je tiež strana názorovou a ideologickou pokračovateľkou Slovenskej pospolitosti – Národnej strany, ktorú NS SR rozpustil v roku 2006.

Na pojednávaní začiatkom apríla sa k návrhu GP SR vyjadrili právni zástupcovia strany, pričom prezentované argumenty odmietli. ĽS NS sa po parlamentných voľbách v marci 2016 dostala do parlamentu, pričom získala 14 mandátov. Po odchode jedného z poslancov z poslaneckého klubu ich má momentálne 13. Traja poslanci strany čelili v aktuálnom volebnom období trestnému stíhaniu pre extrémistické trestné činy. Prípady však ešte nie sú právoplatne ukončené.

Prieskum agentúry Focus, ktorý vypracovala pre televíziu Markíza, ukázal, že vyše dve tretiny obyvateľov Slovenska si nepraje, aby sa vláda, ktorá vznikne z parlamentných volieb v roku 2020, opierala o podporu ĽS NS. Výsledky prieskumu prezentovala televízia Markíza v nedeľu v relácii Na telo. Prieskum sa uskutočnil od 8. do 14. apríla 2019, a to na 1 026 responden­toch. Podľa výsledkov by koalícia s Kotlebom prekážala až 67 percentám opýtaných, pričom za by bolo 27 percent. Najviac odporcov, 85,9 percenta, sa našlo medzi voličmi, ktorí v prvom kole prezidentských volieb vyjadrili svoju podporu Františkovi Mikloškovi, hneď za nimi nasledujú prívrženci strany OĽaNO. Naopak, koalíciu so stranou ĽS NS z veľkej časti podporili hlavne samotní podporovatelia strany a voliči Mariana Kotlebu v prvom kole prezidentských volieb, konkrétne 96 percent z nich.


VIDEO: Rozpustenie kotlebovcov je začiatok, spamätať by sa mali štandardné strany, apeluje aktivistka

Video

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #ĽSNS