Poslanci vypočujú 25 kandidátov na ústavných sudcov 2. a 3. mája

Verejné vypočutie uchádzačov o post ústavného sudcu bude 2. a 3. mája v historickej budove Národnej rady (NR) SR na Župnom námestí v Bratislave. Odobril to ústavnoprávny parlamentný výbor. Do ďalšej voľby kandidátov je prihlásených 25 uchádzačov, traja z nich sa prihlásili prvýkrát.

30.04.2019 11:35 , aktualizované: 16:16
debata (4)

Členovia výboru budú vypočúvať uchádzačov tretíkrát. Vo štvrtok 2. mája majú vypočuť 13 kandidátov a v piatok 3. mája dvanástich, predstavia sa v abecednom poradí. Kandidáti budú mať časové limity na predstavenie sa a na odpovede na otázky poslancov a zástupcov prezidenta SR.

Kandidátmi na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR sú Pavol Boroň, Katarína Čechová, Anton Dulak, Robert Šorl, Peter Straka, Ladislav Duditš, Libor Duľa, Martin Vernarský, Michal Matulník, Martina Jánošíková, Michal Ďuriš, Dagmar Fillová, Eva Fulcová, Boris Gerbery, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Edita Pfundtner, Radoslav Procházka, Zuzana Pitoňáková, Marek Tomašovič, Monika Jurčová, Vieroslav Júda a Patrik Palša. Jurčová, Júda a Palša sú novými kandidátmi, ostatní sa uchádzajú o post ústavného sudcu opätovne.

Voľba kandidátov na ústavných sudcov sa má uskutočniť na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 9. mája. Kandidátov volili poslanci už dvakrát, stále však nevybrali dostatok uchádzačov. V prvom hlasovaní nezvolili poslanci nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov.

Prezident z nich vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana. Na Ústavnom súde sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov.

Pellegrini dúfa, že NRSR zvolí dostatok kandidátov, aby bol Ústavný súd v plnom stave

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) dúfa, že parlament v najbližšej voľbe zvolí dostatok kandidátov na ústavných sudcov a prezident z nich v čo najkratšom čase vyberie tak, aby bol Ústavný súd (ÚS) SR v plnom stave. Povedal to pri príchode na rokovanie predsedníctva Smeru-SD.

„Dúfam, že tentoraz parlament z tých 25, ktorí sa prihlásili, už dovolí ten zvyšok a pán prezident v čo najkratšom možnom čase doplní ÚS do plného stavu,“ vyhlásil premiér s tým, že pre Slovensko bude najlepšie, keď sa táto kapitola uzavrie. Podľa Pellegriniho sa totiž zbytočne míňa čas a energia ľudí.

Most-Híd vidí medzi kandidátmi na sudcov dostatok kvalitných uchádzačov

Most-Híd vidí medzi kandidátmi na ústavných sudcov dostatok kvalitných uchádzačov. Poslanci tejto strany sú pripravení hlasovať. Povedal to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) po rokovaní v ústavnoprávnom parlamentnom výbore.

Zdôrazňuje hľadanie dohody najmä v koalícii, následne nevylučuje ani rokovanie s opozíciou. „Najskôr musí byť zhoda v koalícii, potom je možné ďalej rokovať, ak bude záujem, aj s opozíciou. My vidíme dostatok kvalitných kandidátov,“ uviedol s tým, že v utorok bude rokovať poslanecký klub Mosta-Híd.

Koalícia by mohla vo voľbe kandidátov na Ústavný súd voliť desať mien

Koalícia by mohla v ďalšej parlamentnej voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR voliť desiatich uchádzačov. Naznačil to predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák s tým, že sa mieni usilovať o to, aby národná rada desiatku zvolila. Koalícia ešte dohodu hľadá, mala by rozhodnutie oznámiť tento alebo budúci týždeň.

„Hovorí sa o siedmich či desiatich menách. Môj názor je, že by sa mali voliť desiati. Je z čoho vyberať a osobne si myslím, že sú tam desiati kandidáti, ktorí by mohli byť zvolení národnou radu, aby bol Ústavný súd kompletný. Urobíme všetko pre to, aby desiati boli zvolení,“ povedal Bernaťák, ktorý je pripravený voliť desiatku mien.

O voľbe a kandidátoch sa v koalícii rozprávajú a verí, že je ambícia zvoliť desiatku. „Nie je záujem naťahovať to,“ doplnil. Bernaťák zdôrazňuje potrebu nájsť dohodu najmä v koalícii. Nevylučuje, že by mohla vzniknúť aj väčšia s opozíciou, ale nie je to podľa jeho slov otázka preňho. Tiež sa zamýšľa, s kým v opozícii by sa dala nájsť dohoda.

Ján Marosz z OĽaNO nateraz neeviduje, že by koalícia mala záujem o rokovania. Ak by impulz prišiel, opozícia sa podľa jeho slov nebráni. Dohodu opozičné strany v prípade voľby ešte nemajú, budú o tom hovoriť po verejnom vypočutí kandidátov, ktoré sa uskutoční 2. a 3. mája.

Zdôrazňuje, že voliť treba dobrých a kvalitných kandidátov. Dodal, že opozícia tak postupovala aj v predchádzajúcich hlasovaniach. Ochotu rokovať avizuje aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, ktorý založil mimoparlamentné Spo­lu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #voľba ústavných sudcov