Štúdium s Erasmom v energiou pulzujúcom Paríži

Peter Viecha, 22-ročný študent divadelnej réžie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, si svoje štúdium užíval, v predposlednom roku vysokej sa rozhodol zariskovať a vyskúšať pobyt na niektorej zahraničnej univerzite. Ako tvrdí, svoje rozhodnutie neoľutoval. Okrem zaujímavého údaja v životopise mu pobyt vo Paríži priniesol aj neopakovateľné zážitky a skúsenosti.

01.05.2019 16:00
Francúzsko / Erasmus / Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Pre Petra bolo podstatné, aby sa počas trojmesačného pobytu mohol zdokonaľovať v jazyku, ktorému sa už venoval, a tak voľba padla na univerzitu Sorbonne Nouvelle v Paríži. Študoval tam odbor études théâtrales, čiže divadelné štúdiá.

„Dobré meno univerzity som chcel otestovať na vlastnej koži," smeje sa na dôvodoch, ktoré ho priviedli práve sem. Slávna Sorbonna, ktorej študentské a učiteľské lavice drali napríklad Tomáš Akvinský, emeritný pápež Benedikt XVI., velikán francúzskej literatúry a milovník kávy a nočného písania Honoré de Balzac či laureátka Nobelovej ceny Irène Joliot-Curie, ho nesklamala.

Štúdium v zahraničí a na Slovensku však Peter porovnávať nechce. „Myslím, že sa nedá objektívne porovnávať štúdium v zahraničí s domácim štúdiom. Závisí to od školy, fakulty a pedagógov. A, samozrejme, od daného študenta," hovorí.

Dostať sa na prestížnu zahraničnú univerzitu nie je jednoduché, ale nie je to ani nemožné. „Do výberu ma posnula najprv moja univerzita, ktorá sa rozhodovala na základe jazykových testov a predošlého hodnotenia zo všetkých predmetov. Sorbonna si študentov vyberá podľa portfólia, motivačného listu a študijných výsledkov," vysvetlil nádejný budúci režisér.

Dôležitou otázkou, ktorú mladí pri rozhodovaní či vycestovať často riešia, sú financie. Peter pre svoj pobyt využil program Erasmus+. Ten z peňazí Európskej únie poskytuje vyše štyrom miliónom Európanom príležitosť na štúdium či povysokoškolské stáže. Okrem toho majú študenti možnosť za európske peniaze vycestovať do zahraničia a zapojiť sa aj do rôznych dobrovoľníckych projektov.

Mladí môžu zadarmo študovať na zahraničných vysokých školách, súčasťou programu je aj mesačné vreckové, ktoré však nie vždy pokryje všetky výdavky. Potrebná je tak pomoc rodičov alebo vlastná peňažná rezerva, prípadne práca popri štúdiu. „To, čo som dostával mesačne, mi veru nestačilo," priznal Peter. Popri štúdiu však nepracoval, dal prednosť objavovaniu mesta. „Ak by som bol na dlhšom pobyte, istotne by som brigádoval," doplnil.

Okrem rôznych erasmovských aktivít organizovaných univerzitou súčasťou života v Paríži bolo aj spoznávanie miestnych barov a navštevovanie rôznych párty. "Ak sa mám priznať k faktu, ktorý ma počas pobytu najviac prekvapil, je to zrejme samotné mesto Paríž a energia, akou pulzuje.

Človek vidí na jednej ulici prepych, ktorý je pre bežného Slováka nevídaný, no na ďalšej ulici biedu, ktorá sa neťahá u nás ani na posledné chudobné osady. Mesto je špinavé, divoké, exotické. Mne sa takýto zásadný temperament páči," rozplýva sa Peter. Rád tiež spomína na francúzske umenie spomaliť a užívať si moment, tiež na „glanc“, ktorý vystupovanie Francúzov sprevádza a ktorý uplatňujú aj v medziľudských vzťahoch.

Ostatným, ktorí plánujú vycestovať za hranice, Peter radí, že nie je dobré ísť bez aspoň základnej znalosti miestneho jazyka. „Človek sa tak vyhne viacerým trápnym situáciám,“ poznamenal. On sám s jazykovou bariérou problém nemal, možnosť hovoriť po francúzsky si pochvaľuje ako výnimočnú príležitosť a jeden z hlavných dôvodov, ktoré ho presvedčili, že študijný pobyt je dobrý nápad, i keď začiatky ľahké neboli.

„Najťažší na spracovanie bol asi individualistický úvod pobytu. Nikoho som nepoznal, na všetko som bol sám. Veľa som sa túlal a objavoval. Chýbali mi priatelia a okolie," posťažoval sa. Časom sa však samotárske obdobie skončilo. „Človek získa internacionálne kontakty a po pobyte má kamarátov či známych prakticky na každom svetadiele," zhodnotil mladík.

Momentálne zvažuje opäť využiť program Erasmus. Lákajú ho najmä nemecky hovoriace krajiny, pretože sa učí po nemecky. „Pobyt mi dal veľa a nevzal mi prakticky nič. Okrem financií," uzatvoril s istým nadsadením Peter.

Výmenné programy EÚ pre študentov a učiteľov

Študenti a pedagógovia môžu v súčasnosti využívať program Erasmus+. Ide o program, ktorý funguje od roku 2014 a spája bývalé vzdelávacie programy Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig a Erasmus Mundus. Fungovať by mal do roku 2020. Program poskytuje granty v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy mládeže a športu. Záujemcovia môžu do zahraničia vycestovať viackrát, dokopy ich pobyt nemôže presiahnuť 12 mesiacov. Pre študentov v tzv. sektore OVP, čiže v sekcii odborného vzdelávania a prípravy, je určený špeciálny program ErasmusPRO mobility. Sprostredkúva dlhodobé pobyty, ktorých cieľom je študentov vzdelávať cez praktické vyučovanie. Maximálna dĺžka programu je 12 mesiacov.


VIDEO: Čo sme premárnili počas pätnástich rokov členstva v Európskej únii? Prečo politici nevyužili všetky príležitosti? Budeme pre Brusel zaujímaví, aj keď sme vyčerpali zdroje lacnej pracovnej sily? Čo nové ponúkneme únii? Pozrite si rozhovor TV Pravda s analytikom portálu Euractiv.sk Radovanom Geistom, v ktorom sa dozviete, čím si Slovensko v EÚ prešlo a čo nás ešte čaká.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Erasmus #15 rokov Slovenska v EÚ #Peter Viecha