Exkluzívne: Trump môže prísť na oslavy SNP

Tohtoročné výročie vypuknutia Slovenského národného povstania má šancu upútať celosvetovú pozornosť. Je totiž možné, že na oslavy pricestuje americký prezident Donald Trump. Denník Pravda získal exkluzívnu informáciu od viacerých od seba nezávislých zdrojov v Bratislave a vo Washingtone.

01.05.2019 16:00 , aktualizované: 02.05.2019 09:38
Donald  Trump, USA Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (261)

O pozvaní bude reč v piatok, keď Trump prijme v Bielom dome Petra Pellegriniho. „Premiér sa zmieni o tom, že by si Slovensko vysoko vážilo, keby americký líder prišiel na oslavy 75. výročia SNP,“ poznamenal jeden z našich spoľahlivých zdrojov, ktoré si s ohľadom na citlivosť poskytnutých informácií neželali byť ani menované.

Trumpova cestovná mapa v Európe na prelome augusta a septembra výrazne zvyšuje šance, že pozvanie prijme. „Najprv príde na summit štátov skupiny G7, ktorý sa vo Francúzsku skončí 27. augusta. Potom by mal 31. augusta priletieť do Varšavy, kde sa má 1. septembra zúčastniť na podujatí, ktoré pripomenie tragický začiatok druhej svetovej vojny nacistickým napadnutím Poľska,“ pripomenul zdroj. Časovú medzeru medzi týmito cestami by mohol prezident USA využiť tak, že 29. augusta sa objaví na oslavách SNP.

O záujme Trumpa pripomenúť si vypuknutie Povstania môže napovedať obsah stručnej tlačovej správy, ktorú Biely dom zverejnil pred návštevou Pellegriniho. V texte sa poukazuje na to, že ich stretnutie sa uskutoční v roku, na ktorý pripadá 75. výročie SNP a 30. výročie nežnej revolúcie v niekdajšom komunistickom Československu.

Mimochodom, Povstanie sa spája aj s dejinami USA v období druhej svetovej vojny. Povstalecké územie v druhej polovici roku 1944 sa stalo unikátne v tom, že bolo jediným teritóriom za frontovou líniou, kde pristávali spojenecké lietadlá – americké a tiež sovietske.

Dôležitú úlohu podľa nášho zdroja môže zohrať to, ako Pellegrini zapôsobí na Trumpa: „Premiérovi na naskytne skvelá príležitosť. Na úvod prijatia v Bielom dome bude totiž s prezidentom hovoriť 15 minút len medzi štyrmi očami, bez tlmočníka.“

Treba pritom poukázať na to, že úvodná debata iba medzi štyrmi očami sa odohráva v Bielom dome iba výnimočne. Naplánovanie dôverného rozhovoru oboch lídrov naznačuje, že hostiteľ chce prebrať citlivé témy bez účasti ostatných členov oboch delegácií. „Pokiaľ viem, dosiaľ v Bielom dome nevznikol taký priestor pre nijakého z doterajších slovenských prezidentov a premiérov,“ uviedol zdroj. Zároveň to poskytuje Pellegrinimu priestor, aby sa mohla vytvoriť takzvaná osobná chémia medzi ním a Trumpom.

Čo bude chcieť Trump?

Jednou z kľúčových tém, o ktorých sa Trump chystá hovoriť s Pellegrinim, je podľa nášho zdroja energetická bezpečnosť: „Plánuje zisťovať, či by Slovensko malo záujem o nákup amerického skvapalneného plynu (LNG).“

Problém je však vysoká cena; dodávky ruského zemného plynu vychádzajú výrazne lacnejšie. Na nízku konkurencieschop­nosť LNG z USA poukázal napríklad predseda českej vlády Andrej Babiš počas marcového rozhovoru v Bielom dome, keď bol prezident Trump zvedavý, čo si premiér myslí o prípadnom nákupe tejto suroviny do Českej republiky.

Dodávky LNG však nie sú hudbou budúcnosti v strednej Európe. Slovensko by teoreticky už mohlo odoberať americký skvapalnený plyn zo severu Poľska alebo z Litvy, čo umožňujú vybudované interkonektory.

Je možné, že v oblasti energetiky príde reč ešte na spoločné projekty batérií pre priemyselné využitie a autobatérií. Spomedzi viacerých špičkových firiem, so zástupcami ktorých sa Pellegrini pracovne stretne, zvlášť za zmienku stojí Tachyum. Súvisí to s technológiou, ktorá by mohla znížiť energetickú náročnosť dátových centier vďaka supermodernému čipu až desaťnásobne.

„Zvažuje sa technologický vývoj na Slovensku, čipy by sa potom vyrábali na Taiwane,“ zistila Pravda. Mozgom firmy Tachyum je slovenský expert Radoslav Danilák, ktorý pracoval v Silicon Valley, čo je v USA takpovediac metafora pre celú oblasť IT priemyslu.

Gordický uzol sa nepodarí preťať

Neuzavretou témou medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi je dohoda o obrannej spolupráci. Podobné zmluvy Američania uzavreli s viacerými spojencami v Severoatlantickej aliancii. „Určite sa počas stretnutia v Bielom dome nepodarí preťať gordický uzol, čo je úplne logické. Obaja lídri sa dotknú dohody maximálne len okrajovo, pretože je to vec, ktorú musia doriešiť experti; ide o zložité technické a legislatívne záležitosti,“ predpovedá náš zdroj. Keby USA a SR dohodu podpísali, Američania investujú viac ako 100 miliónov dolárov hlavne do modernizácie slovenských letísk určených na vojenské účely.

Pellegrini využije prijatie u Trumpa, aby prízvukoval, že riziko uvalenia ciel na dovoz európskych áut do USA zvlášť ohrozuje automobilový priemysel na Slovensku. Podobne postupoval v Bielom dome Babiš, keď poukazoval na české hospodárske záujmy.

Slovenský premiér v rámci debaty o spojenectve pripomenie, že naša krajina je odhodlaná vynakladať ročne dve percentá hrubého domáceho produktu, k čomu sa zaviazali členské štáty NATO, ale väčšine krajín sa to nedarí dosiahnuť.

Pellegrini a Trump sa zhodnú na nutnosti boja proti ilegálnej migrácii. Premiér poukáže na význam Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorá pomáha chrániť vonkajšie hranice schengenského priestoru EÚ. Prezident pripomenie, že je odhodlaný dôrazne chrániť americké hranice s Mexikom.

Dary pre Trumpovcov

Pellegrini obdaruje nielen Trumpa, ale aj prvú dámu USA Melaniu Trumpovú. Rozhodol sa pre dary, ktoré ich obidvoch istotne potešia – pôjde o veci, čo im budú veľmi blízke.

„Prezident dostane od premiéra bejzbalovú palicu. Trumpov prvý tréner bejzbalu mal totiž slovenský pôvod,“ uviedol náš zdroj. Jeho manželke prinesie nádherný ručne vyšívaný slovenský ľudový kroj. „Je ušitý na mieru, keby si ho pôvabná Melania Trumpová ako bývalá modelka niekedy obliekla, tak jednoznačne zažiari," dodal.

Návšteva sa začne pripomenutím holokaustu

Prijatie u Trumpa je jediný bod Pellegriniho programu na piatok. Návštevu vo Washingtone začína dnes ráno prehliadkou Múzea holokaustu USA. Prinesie predmety, ktoré pripomenú, že v Seredi sa nachádza Múzeum holokaustu spadajúce pod Múzeum židovskej kultúry.

Následne sa stretne s predstaviteľmi amerických židovských organizácií. Odovzdá im päť bronzových medailí Chatama Sofera, legendárneho rabína pôsobiaceho v Prešporku, teda v súčasnej Bratislave, kde je aj pochovaný.

Pellegrini sa chystá dôrazne odmietnuť akúkoľvek možnosť spolupráce s extrémistami, ktorí popierajú holokaust a ďalšími spôsobmi šíria nenávisť. „Bude to jednoznačné posolstvo, že ako politický líder nikdy a za žiadnu cenu nebude paktovať s kotlebovcami,“ zdôraznil náš zdroj.

Otáznik visí nad programom premiéra dnes popoludní, na kedy v ňom nemá viac ako tri hodiny nič oficiálne uvedené. Podobné časové okno mal aj Babiš, ktorý ho využil na vopred verejne neohlásené stretnutie so šéfkou spravodajskej služby USA Ginou Haspelovou v sídle CIA.

© Autorské práva vyhradené

261 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #USA #Peter Pellegrini #Donald Trump #75. výročie SNP