Najväčším Slovákom je Milan Rastislav Štefánik

V ankete Najväčší Slovák, ktorú priniesla verejnoprávna televízia RTVS, zvíťazil Milan Rastislav Štefánik.

01.05.2019 22:40 , aktualizované: 02.05.2019 18:26
08-09 stefanik 2x Foto:
Generál Milan Rastislav Štefánik.
debata (296)

Na druhom mieste skončil Ľudovít Štúr, na tretej pozícii Anton Srholec. Vo finále súťaže bolo deväť jednotlivcov a jedna dvojica. Víťaza vybrali hlasovaním prostredníctvom SMS správ, Milan Rastislav Štefánik získal viac ako 49 tisíc hlasov, celkovo ich do finálnej časti ankety prišlo viac ako 108 000, informovala PR manažérka RTVS Silvia Turnerová. Výsledky tejto celonárodnej ankety prezentovala slovenskej verejnosti v priamom prenose z novej budovy Slovenského národného divadla v nedeľu večer Jednotka RTVS.

Diváci a poslucháči vyberali z desiatky osobností, v ktorej okrem víťaznej trojice boli aj vierozvestovia a misionári Cyril a Metod, politik Alexander Dubček, vojak Jozef Gabčík, kňaz a politik Andrej Hlinka, politik Gustáv Husák, zbojník Juraj Jánošík a cyklista Peter Sagan.

„V prvom rade chcem poďakovať všetkým úžasným obhajcom, ktorí osobnosti obhajovali. Aj vďaka osobnostiam, ktoré boli v prvej stovke a potom v prvej desiatke, žijeme dnes ako moderný národ vo vlastnom štáte. Pre mňa je veľmi príjemným prekvapením náš projekt Najväčší Slovák Mladá voľba a tí úžasní mladí ľudia, ktorí na svojich školách diskutovali o historických osobnostiach. Poďakovanie im aj ich učiteľkám a učiteľom patrí odo mňa aj od celej RTVS. Ak historické osobnosti zabezpečili našu dôstojnú minulosť, tak vďaka mladým ľuďom sa neobávam o našu budúcnosť,“ povedal pri vyhlásení víťaza ankety generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Súčasťou ankety bolo aj hlasovanie mladých gymnazistov Najväčší Slovák Mladá voľba, kde bolo rovnaké poradie na prvých troch miestach. Stredoškoláci hlasovali počas diskusií na školách. Tie sa uskutočnili v apríli na dvanástich slovenských gymnáziách.

Víťazstvo Štefánika sociologičku zo Slovenskej akadémie vied Zuzanu Kusú neprekvapilo. „Jeho veľká výhoda bola aj v tom, že sa do praktickej politiky spravovania štátu nenamočil, tragický odchod v mladom veku mu pomohol zachovať si politickú čistotu,“ vysvetlila Kusá. Podľa nej bol Štefánik všeobecne prijateľný pre jeho medzinárodný význam, keď otváral dvere do salónov a politických siení aj prvému prezidentovi ČSR Tomášovi Garrigue Masarykovi. Štefánik tak zohral dôležitú úlohu pri získavaní medzinárodnej podpory. „To je pre nás veľmi dôležité. My sme od vzniku Slovenska do vstupu do EÚ stále zápasili s tým, či sme pre druhých akceptovateľní, či nás prijímajú, či nie sme neželané škaredé káčatko. Na túto ranu je Štefánik veľmi dobrý leukoplast,“ mieni sociologička. Pod jeho víťazstvo sa podpísal aj fakt, že tento rok si pripomíname sté výročie jeho úmrtia. „Za Srholca ako súčasníka sa zas dokázali veľmi dobre zmobilizovať veriaci ľudia,“ dodala Kusá.

Prvomájový galavečer bol vyvrcholením ankety, ktorú začala RTVS na jeseň 2018. V prvej časti mohli diváci poslať hlas ľubovoľnej osobnosti. Na Nový rok, 1. 1. 2019, RTVS zverejnila stovku osobností, ktoré vzišli z diváckeho hlasovania. Prvá desiatka pokračovala vo finálovej fáze ankety. Počas nej od 20. februára do 24. apríla odvysielala RTVS desať dokumentov a diskusií o jednotlivých osobnostiach prvej desiatky. V nej obhajcovia predstavili desať dôvodov, prečo práve ich osobnosť by sa mala stať tým najväčším Slovákom. Po ich odvysielaní nasledovala diskusia s odborníkmi, ktorí neraz polemizovali či vyvrátili dôvody obhajcu z tohto dokumentu.

Prečítajte si, prečo sa dostali na najvyššie miesta

Najväčší Slovák, logo

.

Milan Rastislav Štefánik

Vedec, ktorý zažiaril na nebi svetovej politiky

Štefánik zavŕšil ozbrojený boj štúrovcov za slobodu

.

Ľudovít Štúr

Aj bez mýtov ostáva hrdinom

Nebol ani antisemita, ani rusofil, hovorí o Štúrovi historička

.

Anton Srholec

Skromný hrdina rozbúrenej doby

Vždy kritizoval, čo sa mu nepáčilo, tak si na brata spomína Michal Srholec

.

Ďalšie mená finálovej desiatky

.

Cyril a Metod

Cyril a Metod neboli Slovákmi, ale tvorili našu históriu

Premostili Východ a Západ

.

Alexander Dubček

Riadiť sa rozumom, ale aj svedomím

Meno Dubček otváralo dvere do sveta, hovorí jeho priateľ a historik

.

Jozef Gabčík

Na Gabčíkov čin sa nemožno dívať dnešnými očami

Osobnosti, akou je Jozef Gabčík, potrebujeme ako príklad

.

Andrej Hlinka

Kňaz, ktorý mal charizmu aj nedostatky

Tribún s konfrontačnou povahou, hovorí o Hlinkovi profesor

.

Gustáv Husák

Husák: Ja tento národ vyvediem z nešťastia…

Normalizácia sa nerovná Husák, upozornil historik

.

Juraj Jánošík

Tuhý život národnej legendy

Slováci stále potrebujú svojho hrdinu

.

Peter Sagan

Reklama Slovenska vo svete. Sagana pozná každý

Je to česť i zodpovednosť, reaguje Sagan

296 debata chyba
Viac na túto tému: #Najväčší Slovák