Elitnú policajnú agentúru povedie Zurian

Národná kriminálna agentúra (NAKA) má nového riaditeľa. Policajný prezident Milan Lučanský jej vedenie zveril doterajšiemu šéfovi protizločineckej jednotky agentúry Branislavovi Zurianovi. Bezpečnostný analytik Milan Žitný si myslí, že Lučanský spolu so Zurianom majú jedinečnú príležitosť uskutočniť reformu polície.

02.05.2019 09:54 , aktualizované: 20:32
zurian Foto: ,
Šéf protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian.
debata (2)

Policajný prezident ustanovil Zuriana do funkcie riaditeľa včera. Ten chce agentúru priviesť k pokroku, ktorý upevní opodstatnenosť statusu elitných kriminalistov. V tejto súvislosti hovorí o výnimočnom personálnom obsadení. „Čo sa týka policajtov, budem chcieť, aby na NAKA robili naozaj tí najlepší z najlepších a budem sa snažiť, aby vzbudzovali rešpekt nielen svojou odbornosťou, skúsenosťami, ale aj disciplínou,“ zdôraznil Zurian vo videu, ktoré zverejnila polícia na sociálnej sieti.

NAKA čakajú aj organizačné zmeny. Podrobnosti zatiaľ známe nie sú. „Spoločne s prezidentom Policajného zboru pripravujeme reorganizáciu NAKA, ktorá by mala nadobudnúť reálne kontúry o pár mesiacov. Pokým nebude hotová, nerád by som ju verejne podrobnejšie rozoberal,“ priblížil pre Pravdu Zurian.

Zurian by rád do vedenia NAKA preniesol najmä skúsenosti zo svojho doterajšieho pôsobenie na čele národnej protizločineckej jednotky. Jej činnosti vníma pozitívne, chce aby podľa jej vzoru napredovala celá agentúra. Pod ňou celkom funguje šesť jednotiek. Riaditeľ zdôraznil, že k činnosti všetkých sa zatiaľ nevie fundovane vyjadriť. „V najbližšej dobe si dám vyhodnotiť každú jednotku, aby som mal ucelený a kompletný prehľad,“ doplnil Zurian.

Vo funkcii riaditeľa Zurian vystrieda Petra Hraška, ktorý skončil v decembri minulého roka. Dôvodom boli viaceré pochybenia po prijatí anonymného trestného oznámenia v súvislosti s iniciatívou Za slušné Slovensko. Agentúru doteraz viedol z poverenia Lučanského jej vtedajší zástupca Patrik Jurík.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný si myslí, že Zurian je dobrou voľbou. „S Lučanským sa poznajú roky, keďže sa obaja venovali organizovanému zločinu. Našli spoločnú reč, sú rovnako naladení, takže sú aj dobre zohraní. To je veľmi dôležité, aby takýto tím dobre fungoval. Neustále hýbanie figúrok na riadiacich pozíciách nerobilo dobrú krv a teraz to bude potlačené, keďže zbor teraz získal väčšiu stabilitu a predvídateľnosť kariérneho postupu podľa kvality výsledkov,“ hodnotí Žitný a odkazuje na nedávne zmeny na čele polície, ako aj spôsobu voľby jej prezidenta.

Žitný očakáva stabilizáciu a následne aj profesionalizáciu zboru a práve týmto smerom predpokladá avizované organizačné zmeny v NAKA. „Lučanský a Zurian majú praktické skúsenosti, vedia, čo funguje a čo nie. Musia vyhodnotiť, kde to škrípe a ako ten systém zmeniť. Od roku 1989 je to prvý výrazný pozitívny moment smerom k stabilizácii kariérneho postupu a dúfajme, že túto jedinečnú šancu využijú,“ zhodnotil Žitný.

Národná kriminálna agentúra patrí pod Prezídium Policajného zboru. Vznikla v roku 2012 zlúčením Úradu boja proti korupcii a Úradu boja proti organizovanej kriminalite s cieľom vyššej efektivity v boji proti najzávažnejším formám trestnej činnosti. Tvorí ju šesť samostatných národných jednotiek – finančná, protizločinecká, protikorupčná, protidrogová, protiteroristická a spravodajská.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #polícia SR #Milan Lučanský #Branislav Zurian