Pellegrini bude v USA rokovať s firmami o oceli, IT aj zbraniach

Premiér Peter Pellegrini sa v USA stretne s vedením významných amerických spoločností U. S. Steel, IBM, Honeywell, Lockheed Martin International a Tachyum. Počas nich môže vrcholových manažérov presvedčiť o ďalších investíciách na Slovensku.

02.05.2019 10:22
Peter Pellegrini / SR / Foto: ,
Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini
debata (38)

„Takéto stretnutia môžu mať pozitívny vplyv na zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku a na prilákanie ďalších investícií, ktoré by slovenskej ekonomike určite pomohli. Osobný kontakt môže prispieť k lepšej a rýchlejšej komunikácii,“ konštatoval na margo schôdzky predsedu slovenskej vlády s podnikateľmi hovorca U. S. Steelu Košice Ján Bača.

Pellegrini bude zrejme debatovať o súčasných problémoch pri výrobe ocele. Pre nedostatok zákaziek majú totiž zamestnanci U. S. Steelu Košice v mesiaci máj len štvordňový pracovný týždeň. Zavedením skráteného pracovného týždňa klesnú mzdy v podniku približne o 20 percent.

Pánovi Pellegrinimu chcem poskytnúť aktuálne informácie o stave budovania výskumno-vývojového centra Tachyum na Slovensku.
Radoslav Danilák, slovenský vedec pôsobiaci v USA

U. S. Steel Košice je najväčšia americká firma pôsobiaca na Slovensku, s viac ako 12-tisíc zamestnancami. Fabrika mala v roku 2017 tržby presahujúce 2,6 miliardy eur a čistý zisk dosiahol takmer 450 miliónov eur. Štát jej od roku 2013 prispieva na výrobu elektrickej energie priamo v závode sumou 14,7 milióna eur ročne, dotácia sa bude vyplácať do roku 2028.

Témou rozhovorov bude aj umelá inteligencia. "Na stretnutí chcem pánovi Pellegrinimu osobne predstaviť IT technológiu, ktorú prinášame na Slovensko a tu zrealizujeme ďalšiu časť vývoja revolučného čipu.

Zároveň mu chcem poskytnúť aktuálne informácie o stave budovania výskumno-vývojového centra Tachyum na Slovensku," povedal slovenský vedec Radoslav Danilák, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Tachyum.

Ním vedená firma plánuje s podporou vlády vytvoriť priamo na Slovensku celý ekosystém zameraný na vývoj umelej inteligencie a superpočítačov. „V diskusii s predsedom vlády sa chcem takisto poďakovať za doterajšiu podporu a príležitosť, ktorú sme na Slovensku dostali. Som si istý, že Slovensko z nášho úspechu významne získa,“ dodal Danilák.

TV Pravda: O čipy súperí EÚ a USA. Pozrite si video TV Pravda s Radoslavom Danilákom, spoluzakladateľom a generálnym riaditeľom spoločnosti Tachyum

Video

Slovensko môže ťažiť z obchodnej vojny USA s Čínou

Úspešnému vedcovi pôsobiacemu v americkom meste Silicon Valley sa oplatí preniesť výskum na Slovensko aj kvôli súčasnej politike amerického prezidenta. Donald Trump totiž v prebiehajúcej obchodnej vojne s Čínou zakázal vývoz v USA vyvinutých čipov. Rozbehnutie výskumu priamo u nás môže pomôcť pri transformácii miestnej výrobnej ekonomiky na hospodárstvo založené na patentoch a inováciách.

„Napríklad kľúčová časť výroby automobiliek bude v blízkej budúcnosti založená na autách s autonómnym riadením s väčšou inteligenciou, ako je to dnes. Ekosystém, postavený na znalostiach, výskume v oblasti AI a superpočítačov pomôže automobilkám na Slovensku posilniť si pozície v rámci ich materských koncernov a udržať modernú výrobu,“ vysvetlil Danilák.

Na podmienky dodania 14 kusov bojových lietadiel F – 16 za 1, 6 mld. eur sa bude Pellegrini pýtať zástupcov výrobcu Lockheed Martin International.

„Prvé lietadlá budú dodané v posledných mesiacoch roku 2022 a budú patriť medzi najmodernejšie stíhačky spojeneckých síl NATO v Európe,“ priblížil hovorca európskeho regiónu v spoločnosti Lockheed Martin Corporation John Neilson. Zástupcovia amerického vedenia premiérovi priblížia výrobu stíhačiek v amerických továrňach, ale aj priebeh vzdelávania slovenských pilotov.

Celkovo na Slovensku pôsobí 1037 spoločností, ktorých majitelia pochádzajú z USA. Druhou najväčšou firmou je Adient Slovakia, ktorá v roku 2018 dosiahla tržby vo výške 347 miliónov eur, a napriek tomu vykázala stratu mierne prevyšujúcu 8,3 milióna eur. Treťou je Visteon Electronics Slovakia, ktorá v roku 2017 mala ročné tržby takmer vo výške 263 miliónov eur a čistý zisk 9,7 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Slovensko #USA #Peter Pellegrini #Donald Trump