Nikto by sa nemal hanbiť za vek

Tanečnice z Lúčnice, vlastná výroba maľovaných hrnčekov a spevácky zbor. Jeseň života môže byť farebná, penzisti však potrebujú podporu od spoločnosti. Projekt Senior Friendly už štvrtýkrát poďakuje ich najväčším ochrancom. Denník Pravda je mediálnym partnerom tejto udalosti.

02.05.2019 13:00
Senior Friendly, Lívia Matulová, Miloš Nemeček Foto: ,
Riaditeľka Klubu Luna Senior Friendly Lívia Matulová Osvaldová a šéf občianskeho združenia Bagar Miloš Nemeček.
debata

Senior nemá byť nadávka a nikto by sa nemal hanbiť za svoj vek. „Mediálny obraz zúfalej babičky, ktorá bola dôverčivá, a preto ju okradli, či tej, ktorá nevie používať počítač, posilňuje stereotypy o starých ľuďoch, a pritom sú medzi seniormi mnohí inšpiratívni ľudia s bohatým príbehom,“ poukázala Lívia Matulová Osvaldová, riaditeľka Klubu Luna Senior Friendly. Potrebné je preto ukázať aj pozitívne príbehy dôchodcov. Tie môžu potom inšpirovať tých, ktorí sa penzie boja. „Starnutie je len pre odvážnych, teda aktívnych,“ zdôraznila Osvaldová.

Spolu s občianskym združením Bagar klub už po štvrtý raz organizuje súťaž o ocenenie Senior Friendly. Hlavným cieľom projektu je upriamiť pozornosť na tých, ktorí pomáhajú seniorom žiť kvalitnejšie. „Svojimi aktivitami tak prispievajú k zmene postoja k dôchodcom,“ dodal šéf občianskeho združenia Miloš Nemeček. Pripomína, že starnutie prináša mnoho životných zmien a zo strany spoločnosti si vyžaduje osobitný prístup. Starnutie populácie patrí podľa neho k najväčším výzvam pre Slovensko aj Európu.

Cenu majú tento rok šancu získať samosprávy a stredné spoločnosti, malé firmy vrátane živnostníkov, kultúrne, vzdelávacie inštitúcie a zdravotnícke zariadenia. V týchto kategóriách bude víťazov z nominácií vyberať porota, ktorá je zložená zo zástupcov seniorských organizácií, verejnej správy a samosprávy, ministerstva práce, odborníkov na seniorskú problematiku, osobností kultúrneho a spoločenského života. Osobitná cena je pripravená pre ľudí, ktorí pomáhajú napĺňať ciele projektu. „Zúčastniť sa však znovu budú môcť iba subjekty, ktoré nemajú starostlivosť o seniorov priamo v predmete činnosti. Prihlásiť môžu svoje služby, produkty, benefity, výhody, aktivity či projekty, ktoré pomáhajú seniorom,“ spresnil Nemeček. Zapojiť sa môže aj verejnosť, a do súťaže nominovať subjekty, ktoré sa snažia uľahčiť život penzistom. Prihlasovať sa možno do 20. septembra. Prihlášky a všetky informácie je možné nájsť aj na stránke www.seniorfriendly.sk.

Na predchádzajúcich troch ročníkoch celoslovenskej súťaže Senior Friendly sa zúčastnilo približne 80 subjektov. Medzi nimi bol minulý rok aj denník Pravda, ktorý získal najvyššiu cenu v kategórii Médiá, kultúrne a vzdelávacie inštitúcie. Medzi najaktívnejšie sa pravidelne zaraďujú samosprávy. Ocenené za posledné roky boli aj viaceré vzdelávacie a ďalšie inštitúcie a významné firmy, ako napríklad Slovnaft, Duslo Šaľa, Slovalco, Poštová banka či Coop Jednota.

Tohtoročných víťazov sa verejnosť dozvie 18. októbra v Zichyho paláci v Bratislave v rámci galavečera. Slávnosti bude predchádzať poldňová konferencia Aktívne starnutie a medzigeneračná spolupráca. Udalosť je spojená aj s vernisážou výstavy trojgeneračných fotografií v cykle Krásne spolu. „Ich cieľom je poukázať na spolupatričnosť generácií. Zúčastniť sa môže každý záujemca, ktorý pošle fotografie, na ktorých sú zachytené okamihy zo života viacerých generácií,“ spresnila Osvaldová.

Program je naplánovaný aj na druhý deň, keď sa 19. októbra uskutoční v spolupráci s bratislavskou mestskou časťou Staré Mesto akcia Senior Friendly 50+. Pôjde o celodenný program pre seniorov, ich rodiny a širokú verejnosť. Tí budú môcť využiť finančné, spotrebiteľské, zdravotné, výživové, pohybové poradenstvo aj tvorivé dielne. „Súčasťou podujatia bude aj testovanie pamäti, ponuka pomôcok pre seniorov, ukážky prvej pomoci a módna prehliadka modelov pre staršiu generáciu,“ uzavrel Nemeček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #Senior Friendly