Lekári v Nitre sa pomýlili: Dôchodcovi operovali nesprávne koleno

V nitrianskej fakultnej nemocnici operovali 75-ročnému Františkovi koleno. Operácia sa podarila, len lekári si koleno pomýlili: namiesto pravého rezali ľavé. Chybu si priznávajú s vysvetlením, že ani operované koleno nebolo úplne zdravé. Muž teraz chodí na rehabilitácie a čaká ho ďalšia operácia. Prípadom sa zaoberá aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

02.05.2019 12:25 , aktualizované: 18:00
debata (165)

Chybu lekárov si všimol pacient, len čo sa prebral z narkózy. Hadičky mu totiž trčali z nesprávneho kolena. Teraz chodí na rehabilitácie operovaného kolena a čaká, kým mu budú operovať to boľavé.

Jeho dcéra Rút vraví, že otec bol celý život aktívny športovec, futbalista. Roky ho koleno pobolievalo a lekári mu odporúčali operáciu. „Mal dlhodobé problémy s pravým kolenom. Bolo už v takom dezolátnom stave, že mu odporučili úplnú výmenu kĺbu. Nakoniec sa nechal prehovoriť a šiel na operáciu. No prebudil sa s operovanou nohou, ktorú mal doteraz v poriadku,“ konštatuje Rút.

Dôchodcu teraz čaká šesť- až sedemmesačná rehabilitácia. „Potom kúpele. No rehabilitovať operovanú zdravú nohu a namáhať tú chorú, to nie je nič moc,“ dodáva dcéra s tým, že sa obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a dôchodca nemocnicu aj zažaloval.

Operovaný dôchodca. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
dôchodca, operácia, nitra, koleno, barle Operovaný dôchodca.

Fakultná nemocnica v Nitre chybu nepopiera. „Je nám úprimne ľúto vzniknutej situácie, pričom si uvedomujeme svoju zodpovednosť. Okamžite sme prijali opatrenia, aby sa situácia nezopakovala. Zriadili sme komisiu pre prešetrenie prípadu, ktorej členom je hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre ortopédiu, aby bola zabezpečená objektivita a nezávislosť. Zároveň sme poskytli súčinnosť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“ povedala hovorkyňa nitrianskej nemocnice Tatiana Timková.

Podľa nej je však nadnesené tvrdenie, že dôchodcovi operovali zdravé koleno. Ani to ľavé totiž nebolo celkom v poriadku. „Na základe našich doterajších zistení namietame uvádzanie nepravdivých informácií, že sa pacientovi operovalo zdravé koleno. Vzhľadom na to, že vo veci prebiehajú uvedené šetrenia, k prípadu sa ďalej nevyjadrujeme,“ uzavrela Timková.

„Neviem bližšie okolnosti tohto prípadu, ale nech sa to stane komukoľvek, je to vážna vec, ktorá by sa nemala stať a nedá sa na to nájsť ospravedlnenie typu, že sa to stáva. Ťažko mi k tomu niečo iné povedať,“ reagoval Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia.

Právnik Vladimír Fraňo hovorí, že ak úrad pre dohľad potvrdí pochybenie lekárov, pacient bude mať lepšiu pozíciu na súde. „Určite je možné žiadať odškodné. Jeho výška závisí od toho, aký následok takéto pochybenie zanechalo. Závisí od voľnej úvahy súdu a od toho, ako v konaní pacient preukáže zmenu v kvalite života,“ doplnil Fraňo.

Lepí sa nemocnici smola na päty?

Nitrianska nemocnica sa už musela aj v minulosti vyrovnať s rôznymi omylmi.

V roku 2007 operovali nosnú priehradku vtedy 16-ročnému Šimonovi Buchovi. Po operácii však zostal v bdelej kóme a súd určil, že zdravotnícke zariadenie musí jeho rodine vyplatiť 500-tisíc eur. Ide o rekordne najvyššie odškodné v dejinách Slovenska.

O dva roky neskôr nitrianski lekári zle určili diagnózu 11-ročnej pacientke Eve. Tú správnu určili neskôr lekári v bratislavskom kardiocentre, no dievčatko už bude mať trvalé následky. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zistil pochybenia aj v prípade zdravotnej starostlivosti poskytnutej trojročnému Sebastiánovi Zajacovi, ktorý zomrel v roku 2017. Podľa úradu nemocnica neposkytla malému pacientovi zdravotnú starostlivosť správne. Súd rodine odklepol odškodné vo výške 8 500 eur.

© Autorské práva vyhradené

165 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Nitra #lekári #Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou