Trump prijal v Bielom dome premiéra Pellegriniho, rád by navštívil Slovensko

Americký prezident Donald Trump prijal v piatok v Bielom dome predsedu vlády SR Petra Pellegriniho.

03.05.2019 20:43 , aktualizované: 23:31
debata (341)

Predseda vlády SR Peter Pellegrini a americký prezident Donald Trump na piatkovom rokovaní v Bielom dome ocenili vzájomné bilaterálne vzťahy. Americký prezident ocenil nákup stíhačiek F-16 a partnerstvo oboch krajín v NATO.

VIDEO: Trump a Pellegrini hovorili pred novinármi v angličtine. Pozrite si video.

Video

„Naše vzájomné vzťahy sú veľmi dobré. Toto je prvá návšteva slovenského premiéra v Oválnej pracovni,“ uviedol americký prezident.

Pellegrini bol podľa vlastných slov veľmi rád, že mohol stráviť dnešný deň v Bielom dome. „Myslím si, že načasovanie je skvelé, keďže tento rok oslavujeme 30 rokov slobody,“ povedal Pellegrini.

„Som veľmi rád, že dnes môžem povedať, že USA a Slovensko sú stabilnými partnermi a spojencami. Uviedol, že Slovensko má za sebou skutočne úspešný príbeh. V súčasnosti sa na Slovensku vytvárajú tisíce nových pracovných miest a v histórii má najnižšiu úroveň nezamestnanosti,“ povedal. Rovnako zagratuloval prezidentovi Trumpovi k podobne dobrým číslam.

Na snímke americký prezident Donald Trump...
Donald Trump s podáva ruku so slovenským...
+4Prezident USA Donald Trump víta slovenského...

Slovenský premiér spomenul taktiež, že slovenskej ekonomike sa darí aj v rámci EÚ. Ocenil, že americká ekonomika je taktiež v dobrej kondícii. Pellegrini je rád, že Slovensko robí viac aj v otázke obrany. „Môžem povedať že dve percentá HDP dosiahneme skôr, ako sme plánovali, a to v 2022 budeme to schopní naplniť,“ konštatoval slovenský premiér.

Diskutovali aj o boji proti nelegálnej migrácii. Americký prezident ocenil prístup SR k členstvu v NATO a plnenie si záväzkov. „Hovorili sme aj o vzťahoch USA a Slovenska v oblasti hospodárskej spolupráce. Dotkli sme sa aj otázky stále nedoriešených kvót na vozidlá,“ uviedol Pellegrini a dodal, že v tejto otázke aj naďalej prebiehajú rokovania. Snaha je dohodnúť sa na nulovej sadzbe na oboch stranách. „Rozhodnutie z americkej strany zatiaľ nepadlo, ja som mal ale možnosť vysvetliť, aké dopady by takéto rozhodnutie malo na jedného zo strategických spojencov v Európe,“ dodal. Trump bol podľa neho prekvapený, aké veľké množstvo aút sa na Slovensku vyrába. Pellegrini verí, že slovenský príspevok do diskusie o zavedení ciel na automobily prišiel v správny čas.

Slovenský premiér dodal, že to nie je len česť pre neho, ale pre krajinu, že môže byť v Bielom dome. „Od momentu prijatia som nemal ani jeden moment pocit, že tam sedím ako predstaviteľ maličkej krajiny, ktorá sa prišla pokloniť alebo vyspovedať veľkej mocnosti. Pán prezident bol veľmi otvorený a priateľský,“ zdôraznil Pellegrini.

Niekdajší slovenský minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš si myslí, že pozvanie pre Pellegriniho do Bieleho domu potvrdzuje nadštandardné vzťahy, ktoré má Slovenská republika so Spojenými štátmi. "Nevidím trecie plochy,“ vyhlásil Demeš.

Navštívi Trump Slovensko?

Premiér prezidenta Trumpa pozval aj na návštevu SR, pozvanie sa však neviaže na konkrétny dátum a udalosť. „Smerovali sme ho k tomu, že ak by bol v našej časti Európy, boli by sme radi, keby sme ho mohli privítať na Slovensku,“ dodal. Americký prezident uviedol, že by raz rád prišiel na Slovensko, bližší termín však nekonkretizoval.

"Myslím, že je možné, že americký prezident na Slovensko zavíta,“ reagoval pre Pravdu expert na politiku a ekonomiku Ján Žilinský z Newyorskej univerzity. "Trump má veľmi špecifický prístup k zahraničnej politike. Ale pre Slovensko je dôležité rozvíjať úzke vzťahy s USA, bez ohľadu na to, kto je vládca Bieleho domu,“ pripomenul pre Pravdu Jozef Bátora, profesor na Katedre politológie Univerzity Komenského.

Trump pochválil hospodárske výsledky Slovenska. „Som tomu veľmi rád, lebo ste skvelí ľudia. Naše vzťahy nikdy neboli lepšie ako teraz,“ povedal šéf Bieleho domu.

Ocenil kroky Slovenska smerujúce k navýšeniu obranného rozpočtu na dohodnutú úroveň, pretože, ako zdôraznil, USA v rámci NATO prispievajú na obranu disproporčne veľa oproti ostatným členským krajinám. Viaceré štáty však počas jeho administratívy prisľúbili zvýšiť rozpočet na obranu, dodal.

Ďalej hovoril o ekonomických výsledkoch svojej krajiny, pričom pripomenul, že nezamestnanosť je na úrovni 3,6 percenta, čo je najnižšie číslo od roku 1969. Nezames­tnanosť pritom poklesla aj u všetkých významných etnických menšín. Okrem toho sa pochválil, že v obchodovaní s Čínou teraz USA získavajú „miliardy dolárov“ na clách.

Pellegrini: Stretnutie bolo priateľské

Spoločné stretnutie bolo jedno veľmi príjemné, priateľské a konštruktívne stretnutie, o čom svedčí aj doba stretnutia medzi štyrmi očami, ktorá sa predĺžila skoro na dvojnásobok. Celkovo dohodnutý čas presiahol dohodnutý limit 15 minút, predstavitelia si mali čo povedať. Na tlačovej konferencii pre médiá to uviedol v piatok slovenský premiér.

Pred stretnutím mal zdravý rešpekt, ale ten sa vzhľadom na priateľskú atmosféru skoro rozplynul. Zo stretnutia odchádzal s príjemnými pocitmi. Je o tom presvedčený aj na základe reakcií, ktoré slovenská delegácia zanechala. Prezident Trump bol podľa neho veľmi spontánny.

Slovensko dostalo historickú partitúru vojenských pochodov z predvojnového obdobia v kožennom viazaní a väzbe. Na Slovensku skúsia, aby jednu zo skladieb nacvičil aj armádny zbor. „Možno pri návšteve prezidenta Trumpa mu z nej môžeme zahrať,“ dodal Pellegrini.

„Vážime si, že aj delegácia prezidenta bola zložená z vysokých predstaviteľov, ako amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, takže nešlo o zdvorilostnú návštevu, ale v plnom formáte ako má byť s prezidentom na štyri oči, aj s plenárnym rokovaním,“ konštatoval Pellegrini.

Návšteva bola podľa Lajčáka úspešná

„Absolútne úspešná, ja som šťastný,“ odpovedal minister Lajčák na otázku, či bola návšteva úspešná.

Ako ďalej minister Lajčák uviedol, premiér ocenil počas stretnutia angažovanosť USA v strednej Európe. „Hovorili sme o otázkach energetickej bezpečnosti Nordstream 2, na ktorý máme rovnaký názor, či ilegálnej migrácii, a zaujímal ich náš názor na Ukrajinu,“ uzavrel.

Návšteva premiéra Pellegriniho prebieha na pozvanie amerického prezidenta aj pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie a 15. výročia vstupu Slovenska do NATO. Z oblasti strednej Európy tento rok už absolvovali návštevu Bieleho domu rakúsky kancelár Sebastian Kurz a český premiér Andrej Babiš. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo bol na Slovensku vo februári.

TV Pravda: Pozvanie premiéra Petra Pellegriniho k prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi potvrdzuje nadštandardné vzťahy, ktoré má SR s USA, zdôraznil v rozhovore pred samotnou návštevou niekdajší minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš. Pozrite si celý rozhovor vo videu TV Pravda. (vysielané 3.5.2019)

Video
341 debata chyba
Viac na túto tému: #Biely dom #Peter Pellegrini