Štefánikovi sa na Bradle poklonili tisícky ľudí. Kisku vypískali, ako jediný nespieval hymnu

K Mohyle M. R. Štefánika sa na Celonárodnej spomienkovej slávnosti 100. výročia jeho tragického skonu prišli pokloniť tisícky ľudí z celého Slovenska. Medzi nimi aj vojnoví veteráni, najvyšší ústavní predstavitelia - prezident Andrej Kiska, premiér Peter Pellegrini, predseda parlamentu Andrej Danko spolu so skupinou poslancov NR SR. Ministerku armád Francúzskej republiky Florence Parly sprevádzali ministri obrany SR a ČR Peter Gajdoš a Lubomir Metnar. Spomienkový veniec položili aj veľvyslanci Talianska a Ruskej federácie.

04.05.2019 12:23 , aktualizované: 05.05.2019 13:03
debata (786)

VIDEO: Prezident Andrej Kiska si na Bradle pred prejavom vypočul piskot. Pozrite si video.

Video

Všetci rečníci obrátili pozornosť k Štefánikovmu odkazu, hovorili o jeho všestrannosti, pričom však podčiarkovali politický a diplomatický rozmer jeho práce.

Ministerka Parly pripomenula, že Štefánik bol aj francúzskym občanom, vyzdvihla jeho lásku k slobode, vojenské zásluhy, ale aj vzťah k vede a umeniu. „Vzdávame úctu výnimočnému človeku, ktorý spečatil krásne francúzsko-slovenské priateľstvo,“ povedala Parly.

VIDEO: Traja ústavní činitelia: Pellegrini a Danko na Bradle hymnu spievali, Kiska nie.

Video

Kiska: Kto nepriloží ruku, lepšie Slovensko si možno nezaslúži

Prezident Andrej Kiska v príhovore pretransformoval Štefánikov výrok „tí, ktorí si myslia, že slobodu pre nich vybojujú iní, si ju ani nezaslúžia“, keď povedal, že „tí, ktorí chcú lepšie Slovensko a nechcú priložiť ruku k dielu, si ho možno nezaslúžia“. Štefánik podľa Kisku ostane medzi Slovákmi vždy zapísaný ako oddaný vlastenec. Ako doplnil, svoje vlastenectvo dokázal skĺbiť so službou pre kľúčových spojencov. Poukázal na to, že sa stretol aj s mnohými významnými politickými osobnosťami. „Mal mimoriadne široký rozhľad. Vynikol ako vedec, astronóm, meteorológ, odborník bezdrôtovej telegrafie či cestovateľ,“ dodal Kiska.

Kým po bokoch prezidenta stáli Andrej Danko a Peter Pellegrini, ktorí slovenskú hymnu celú odspievali, prezident A. Kiska mlčal a zamračene hľadel dopredu. Nálada mu zrejme klesla už v čase, keď kráčal k mohyle Milana Rastislava Štefánika a ľudia naokolo začali pískať. Piskot však sprevádzal aj začiatok jeho prejavu. „Zradca! Že sa nehanbíš! Odstúp!“ kričali ľudia na prezidenta, kým on kráčal k mikrofónu, aby mohol predniesť svoju výrazne vlasteneckú reč.

VIDEO: Kiska na Bradle o Štefánikovi

Video

Pellegrini: Štefánikova vôľa víťazila nad slabosťami, to je pre nás inšpirujúce

Premiér Peter Pellegrini prišiel na Bradlo aj napriek tomu, že mal za sebou náročný prelet polovice zemeguľe z Ameriky, kde sa stretol s prezidentom Donaldom Trumpom. Vo svojom prejave vyzdvihol Štefánika ako človeka, ktorý bol pre osud Slovenska obrovským prínosom. Hostiteľ podujatia pripomenul najmä ľudskú stránku Štefánika, nielen jeho cnosti, ale aj chyby. Dodal, že vždy sa však s problémami popasoval. „Po každom páde sa znova a znova postavil a neúnavne bojoval ďalej,“ povedal Pellegrini s dôvetkom: „Jeho vôľa víťazila nad slabosťami.“

„Ak má byť národ úspešný, musí sa vedieť poučiť z minulosti, no hľadieť aj do budúcnosti,“ povedal P. Pellegrini s tým, že Štefánik nebol žiadny nadčlovek, tiež po celý život zápasil v súbojoch, ktoré vychádzali z ľudskej nedokonalosti či už fyzickej alebo psychickej. „Tak ako roky bojoval s podlomeným zdravím, tak sa potýkal aj s vlastnými, opakujúcimi sa neúspechmi. No to najdôležitejšie na týchto zápasoch bolo, že ich nikdy nevzdal. Po každom páde sa znova a znova postavil a neúnavne bojoval ďalej. Jeho vôla zvíťazila nad slabosťami. On sám túto svoju vôľu aj pomenoval. Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem,“ skonštatoval ellegrini.

Na slávnosť venovanú 100. výročiu tragickej...
Na slávnosť venovanú 100. výročiu tragickej...
+13Na slávnosť venovanú 100. výročiu tragickej...

„Nikdy nezabudol na Slovensko. Nepýtal sa čo môže jeho vlasť urobiť preňho, ale čo môže urobiť on v prospech nášho národa. Okamih, kedy sa mal po návrate z Talianska dotknúť rodnej hrudy mal byť jednou z najkrajších chvíľ v jeho živote. Žiaľ, pre celé Slovensko, bola to aj jeho chvíľa posledná,“ uzavrel Pellegrini.

Dankov prejav uspal vojnového hrdinu

Predseda parlamentu Andrej Danko mal síce pútavý prejav, ale aj tak nedokázal zabrániť tomu, aby si jeden z vojnových veteránov pri ňom trošku neschrupol. „Mohyla na Bradle je miesto, kde sníva svoj večný sen o slobode, rovnosti a bratstve. Nepoznám inú našu osobnosť, po ktorej by bolo pomenovaných toľko ulíc a námestí,“ povedal Danko. „Keby Štefánik žil, i Československá republika by bola v mnohom iná. Keby Štefánik žil, bojoval by s bláznivým fašizmom v tridsiatych rokoch, Štefánik bol významný európsky diplomat a politik v začiatkoch 20. storočia. Jeho činy sú inšpirujúce aj pre súčasné generácie Slovákov. Štefánikov odkaz si berme k srdcu pri každodennej práci,“ uviedol Danko.

„Čo by nám generál Štefánik odkázal keby žil? Myslím si, že by ho mrzela spoločenská klíma, ktorá na Slovensku panuje. Sme natoľko sebeckí, že zabúdame na odkazy našich velikánov. Namiesto atmosféry spolupráce a vzájomného dialógu sa topíme v bahne výčitiek, žabomyších sporov a politikárčenia. Ako predseda Národnej rady nie som spokojný s kultúrou politického života na Slovensku, chýba nám vzájomná úcta, prirodzená láska k vlasti a rešpekt,“ zdôraznil Danko s tým, aby sme sa nenechali umelo rozdeľovať ľuďmi, ktorí nemajú radi našu vlasť.

„Nenechajme sa klamať ľuďmi v zahraničí, ktorí si nás nevážia. Slováci sa niekoľkokrát nechali oklamať a potom pokorení slúžili cudzím záujmom. Nedovoľme prítomnosť cudzích ozbrojených síl, buďme pánmi vo svojom štáte,“ prízvukoval na záver.

Predstavitelia samosprávy zapálili na Mohyle štyri vatry a slávnostnú spomienku ukončil prelet vojenských vrtuľníkov a zoskok parašutistov z Talianska, Francúzska, Čiech a Slovenska s vlajkami so Štefánikom a pripomienkou 100. výročia.

Prišlo množstvo kotlebovcov

Na Bradlo prišlo obrovské množstvo ľudí, až niekoľkotisíc. Medzi nimi vialo množstvo vlajok kotlebovcov, ale prišlo aj veľké množstvo priaznivcov Progresívneho Slovenska. Priebeh spomienkového podujatia prívrženci extrémistických kotlebovcov narúšali hlasnými výkrikmi. Najviac nevôle sa ušlo prezidentovi Kiskovi. Už od skorého rána do Brezovej pod Bradlom prichádzali ľudia z celého Slovenska, viacerí si však vzali dovolenky a prišli oveľa skôr.

Dlhé rady na eurobankovku so Štefánikom

Spomienkové podujatie sa začalo už v sobotu ráno v Brezovej pod Bradlom. Najväčší záujem vyvolali pamätné nulové eurobankovky. Národný dom Štefánikov v Brezovej pod Bradlom obliehali záujemci v niekoľkohodinovom rade. Od predajcov sme sa dozvedeli, že medzi kupujúcimi bol aj muž, ktorý pred národným domom čakal už dve noci, len aby získal úplne prvú pamätnú bankovku, ktorá má už teraz veľkú zberateľskú hodnotu.

Hodnota pamätných bankoviek je dve eurá. „Vzal som si hneď osem, keď sa bude dcéra učiť o Štefánikovi, prinesie do školy bankovku a dostane jednotku,“ usmieva sa Pavol Novotný z Handlovej.

V Národnom dome Štefánika je vystavený aj kúsok látky z lietadla, v ktorom generál zahynul.

Kúsok vystavenej látky z lietadla, v ktorom... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
látka, štefánik, 100. výročie, Národný dom Štefánika, Brezová pod Bradlom Kúsok vystavenej látky z lietadla, v ktorom gen. M. R. Štefánik zahynul. Národný dom Štefánika, Brezová pod Bradlom.

Azda najviac sa účastníci spomienky fotografovali s divadelníkom Teodorom Sitarčíkom, ktorý si špeciálne dnes obliekol presnú repliku uniformy generála Štefánika. „Keď som hlásil za člena Matice Slovenskej, pýtali sa ma, kto je môj vzor. Bez váhania som odpovedal: Štefánik. Čím viac ho spoznávam, tým viac si ho vážim,“ hovorí mladý muž, ktorý sa aj v tvári podobá na Štefánika. Ako sa cíti v uniforme? „Ako hrdý Slovák,“ dodal Sitarčík.

Spomínalo sa aj na letiskách a v generálovom rodisku

V Štefánikovom rodisku v Košariskách trenčiansky župan Jaroslav Baška v sobotu odhalil maketu Mohyly M. R. Štefánika. Autorom mohyly bol jeden z našich najlepších architektov Dušan Jurkovič, autorom kópie, ktorá je umiestnená v Múzeu M. R. Štefánika zasa Fedor Mikulčík. Časť informácií na makete je napísaných Braillovým písmom.

Nízkym preletom nad bratislavským letiskom si posledný Štefánikov let pripomenuli leteckí veteráni a piloti zo Slovenskej federácie ultraľahkého lietania. Pôvodne mali absolvovať celý posledný generálov let z letiska neďaleko Udine do Bratislavy. Cieľ však nedosiahli, pretože po celej trati boli veľmi komplikované poveternostné podmienky.

Na snímke parašutista s nadrozmernou vlajkou s... Foto: TASR, Martin Palkovič
SR Piešťany štefánik letectvo festival spomienka TTX Na snímke parašutista s nadrozmernou vlajkou s portrétom portrétom generála Milana Rastislava Štefánika počas Festivalu letectva, Piešťany.

Niekoľko tisíc divákov prišlo v sobotu na piešťanské letisko pri príležitosti otvorenia dvojdňového Festivalu letectva. Jeho úvodný deň bol venovaný pripomienke 100. výročia Štefánikovej smrti a bol súčasťou celonárodnej spomienky. O 13. hodine nad letiskom rovnako ako nad miestom centrálnych osláv na Bradle preletela letka lietadiel štátov, kde Štefánik pôsobil. Festival letectva sa do Piešťan vrátil po niekoľkoročnej prestávke s novým organizátorom. Pre nepriazeň počasia však organizátor druhý deň konania Festivalu letectva zrušil.

Milan Rastislav Štefánik

Narodil sa 21. júla 1880 v Košariskách v rodine evanjelického farára, tragicky zahynul pri leteckom nešťastí 4. mája 1919 v Ivanke pri Dunaji. Bol to slovenský astronóm, fotograf, letec, brigádny generál ozbrojených síl Francúzska, diplomat a politik.

Štefánik patrí spolu s T. G. Masarykom a Eduardom Benešom ku kľúčovým osobnostiam založenia Československa. Bol podpredsedom Československej národnej rady a ministrom vojny v Dočasnej vláde československej a potom aj ministrom vo vláde novej ČSR.

Pred sto rokmi 4. mája na letisku pri talianskom Udine nastúpil Štefánik do lietadla typu Caproni 450 a spolu s poručíkom Giottom Mancinelliom Scottim, seržantom Umbertom Merlinom a mechanikom-rádiotelegrafistom Gabrielom Aggiustom sa vydali na Slovensko. Pristáť mali na letisku v bratislavských Vajnoroch. Lietadlo sa však zrútilo neďaleko – pri Ivanke pri Dunaji. Celá posádka zahynula na mieste nešťastia.

© Autorské práva vyhradené

786 debata chyba
Viac na túto tému: #mohyla #100. výročie úmrtia Štefánika