Pellegrini: Dohody o obrannej spolupráci sme s Trumpom neriešili

O téme dohody o obrannej spolupráci počas návštevy Bieleho domu premiér Peter Pellegrini (Smer) s americkým prezidentom Donaldom Trumpom nehovoril. Ako uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike, táto téma podľa neho patrí na "odbornú úroveň" a nie na rokovanie medzi prezidentom Spojených štátov amerických a premiérom SR.

05.05.2019 12:10 , aktualizované: 14:44
trump, pellegrini Foto:
Prezident USA Donald Trump víta premiéra Petra Pellegriniho v Bielom dome.
debata (62)

„Len malá zmienka o možných zmluvách je v našom spoločnom vyhlásení,“ povedal premiér. Podľa neho Trump ocenil plnenie našich obranných záväzkov. „V koalícii je jasne dané, že ministerstvo zahraničných vecí bude na odbornej úrovni viesť dialóg s kolegami z protistrany s tým, že ak sa podarí prísť k výsledku, ktorý je v rámci záujmov SR a podmienkami, ktoré má, môžeme sa blížiť k ukončeniu tohto dialógu,“ povedal Pellegrini. Ak sa tak nestane, bude tento dialóg pokračovať. Podľa neho v prípade, že by Slovensko hocijakú zmluvu išlo podpísať alebo ratifikovať, tak by sa zverejnila. „Nikto nepodpíše so žiadnou krajinou zmluvu, ktorá by narušila suverenitu našej krajiny,“ vyhlásil.

Pellegrini si pochvaľuje stretnutie s Trumpom, ktoré sa uskutočnilo aj za prítomnosti ďalších najvyšších predstaviteľov USA. „Bolo nám dané prijatie na najvyššej úrovni tak, ako je dané predstaviteľom iných veľkých štátov,“ uviedol premiér. Zároveň tvrdí, že jeho prijatie v Bielom dome bolo ocenením celej slovenskej diplomacie a bol to jasný signál do celého sveta, že Slovensko je akceptovateľným partnerom.

Premiér poznamenal, že s Trumpom sa rozprávali napríklad o obchodnej a ekonomickej oblasti. Zároveň počas diskusnej relácie zhodnotil, že americké firmy majú pozitívnu skúsenosť so Slovenskom a zamestnancami z našej krajiny. „Počas mojej návštevy som sa stretol s predstaviteľmi firiem, ktoré majú svoje pobočky aj na Slovensku. Som rád, že počas nášho rokovania zazneli pozitívne reakcie na Slovensko, že chcú u nás zotrvať,“ poznamenal Pellegrini.

Premiéra potešilo, že mohol americkej hlave štátu povedať aj o tom, aký dosah by mali prípadne clá na dovoz motorových vozidiel do Spojených štátov amerických na slovenskú ekonomiku. „Pre prezidenta Trumpa bola nová informácia, že Slovensko už dnes vyrába 1,2 milióna vozidiel, po nábehu Jaguaru to bude 1,4 milióna vozidiel,“ povedal premiér s tým, že Trump si uvedomil, že by to malo dosah nielen na Nemecko, ale aj na Slovensko. Podľa neho je dobré, že sa mu podarilo navštíviť Biely dom práve v čase, keď sa bude vyjednávať, aké budú obchodné vzťahy medzi Spojenými štátmi americkými a EÚ. „Sú to kľúčové veci, ktoré majú zásadný vplyv aj na Slovensko,“ uzavrel Pellegrini.

Beňová: EÚ dala Slovensku najmä bezpečnosť a mier

Najdôležitejšími hodnotami, ktoré Slovensku dala Európska únia, sú bezpečnosť a mier, v relácii to uviedla europoslankyňa za stranu Smer Monika Beňová, ktorá z ostatných výhod vyzdvihla možnosti mladých ľudí študovať v zahraničí, či ekonomický prospech pre národné hospodárstvo.

„Naozaj, 74 rokov žijeme v priestore, kde sa nevedú žiadne vojny medzi národmi tak, ako ich poznali naši starí rodičia, zdôraznila Beňová, ktorá za ďalší prínos členstva SR v EÚ považuje program Erasmus, umožňujúci študijné pobyty mladých v zahraničí. Pripomenula tiež, že pri vstupe do Únie bolo HDP Slovenska na úrovni 55 percent priemeru EÚ, kým teraz je 77 percent. "Naše tovary a služby vyvážajú podnikatelia až v 90 percentách práve do štátov Únie,“ skonštatovala Beňová, ktorá za výhody považuje jednotný trh, možnosť voľného pohybu osôb a pracovných síl.

Paška: Brusel nám nemôže hovoriť, s kým máme obchodovať

Podpredseda SNS a poslanec NR SR Jaroslav Paška si myslí, že vstupom došlo a stále dochádza k zníženiu suverenity SR. Je podľa neho dôležité diskutovať o tom, do akej miery zachovať proces „strácania suverenity a posúvania do agendy do Bruselu“, resp. do akej miery sa otvorí diskusia o tom, kde európske inštitúcie zlyhávajú v plnení svojich povinností. Rovnako aj o tom, kde je potrebné vrátiť suverénnym štátom kompetencie, ktoré sa týkajú najmä spravovania života ľudí.

"Nie je únosné, aby nám bruselskí úradníci hovorili, ako a s kým sa máme priateliť, s kým máme obchodovať, ako máme vychovávať naše deti, zdôraznil Paška. Rámec európskej politiky môže podľa neho byť len vo forme odporúčaní, a nie priameho rozhodovania. Najmä v poslednom období, keď začala EÚ rozhodovať o prerozdeľovaní migrantov a podobných politikách, dostala sa do príkreho stretu so záujmami členských štátov, vyhlásil poslanec za SNS.

„Pozitíva určite prevýšili náklady na vstup,“ uviedol na margo členstva SR v EÚ poslanec Národnej rady SR za SaS Eugen Jurzyca. Poukázal na fakt, že tesne pred vstupom a krátko po vstupe reálne mzdy na Slovensku rástli rýchlo. V porovnaní s rokom 1993 si človek s priemernou mzdou mohol v roku 2018 kúpiť takmer dvakrát viac tovaru alebo služieb, konkretizoval poslanec s tým, že napriek zaostávaniu v niektorých oblastiach a nepriaznivým trendom, treba vstup SR do EÚ hodnotiť pozitívne.

Remišová: EÚ je dobrý projekt

Európska únia je podľa poslankyne NR SR za OĽaNO Veroniky Remišovej dobrý projekt, ktorý nebolo ľahké vytvoriť. „Je založený na veľmi ľudských hodnotách, solidarita, pomoc a odpustenie,“ povedala Remišová, ktorá pripomenula, že dve znepriatelené krajiny, Francúzsko a Nemecko, začali spolupracovať. "Vojna sa stala v podstate nemožnou, podotkla. Projekt má podľa nej svoje chyby aj preto, že na začiatku spolupracovalo šesť krajín a 100 miliónov ľudí. Je iné, keď je to obrovské územie, pol miliardy ľudí a musí spolupracovať 28 členských krajín, myslí si Remišová, podľa ktorej je oveľa ľahšie niečo búrať a rúcať, ako niečo zveľaďovať a na niečom spoločne pracovať.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Donald Trump