Prieskum Focusu: Sme spokojní s Čaputovou? Je to tak pol na pol

Počet spokojných a nespokojných s výsledkami prezidentských volieb je takmer vyrovnaný. Necelých 48 percent je s víťazkou Zuzanou Čaputovou spokojných, naopak, s výsledkami nesúhlasí len o dve percentá menej Slovákov.

05.05.2019 16:33
zuzana caputova Foto: ,
Zuzana Čaputová.
debata (274)

Ešte sa Zuzana Čaputová nestihla usadiť v Prezidentskom paláci, už polarizuje spoločnosť. Podľa prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza počet ľudí, ktorí sú s jej voľbou spokojní a skôr spokojní, dosahuje 47,9 percenta. Nespokojných a skôr nespokojných je len o niečo menej – 45,8 percenta. Zvyšok, teda 6,3 percenta, sa k tejto otázke nevie vyjadriť.


Na otázku: Prezidentské voľby vyhrala Zuzana Čaputová. Do akej miery ste spokojný/á s týmto výsledkom volieb? odpovedalo od 8. do 14. apríla 1 026 respondentov.

Najviac spokojných je z koalície PS-Spolu, kladne odpovedalo až 94,2, nespokojných je 5,8 percenta opýtaných.

Spokojní s výsledkami prezidentských volieb sú aj voliči SaS – až 80,6 percenta. Naopak, iný výsledok by privítalo 19,4 percenta.

Z voličov OĽaNO je s novou prezidentkou spokojných 71,6, nespokojných 24,4 a 4 percentá sa nevedia rozhodnúť.

Sme rodina má veľmi podobné výsledky spokojnosti: 71,5 odpovedalo na otázku áno, 25,4 nie a 3,1 percenta nevedelo odpovedať.

Medzi voličmi Mosta-Híd prevládajú spokojní voliči – je ich 46,1, nad nespokojnými, tých je 39,8 percenta, ale 14,1 percenta opýtaných odpovedalo: neviem.

Sympatizanti mimoparlamentného KDH sú už viac nespokojní ako spokojní. S Čaputovou v Prezidentskom paláci súhlasí 41,7, nesúhlasí 54 a a 4,3 percenta sa nevie vyjadriť.

O niečo horšie je to už medzi národniarmi. Počet spokojných voličov SNS dosiahol 29,9, nespokojných 64,0 a nevie to posúdiť 6,1 percenta.

Čaputová nie je obľúbená ani v ĽS NS. Spokojných je 11,1, nespokojných 84,7 a nevie sa vyjadriť 4,2 percenta z jej voličov.

Najmenej spokojní sú voliči Smeru. S výsledkom prezidentských volieb sa stotožňuje 9 percent, naopak, nespokojných je 88,8 percenta voličov najsilnejšej koaličnej strany. Zvyšok, teda 2,2 percenta, sa nevie rozhodnúť.

VIDEO: Čaputová sa v poslednej dobe najviac zviditeľnila trapasom, po ktorom narástli pochybnosti o jej angličtine. Cez BBC totiž poslala do sveta odkaz v slovenčine, na angličtinu sa v rozhovore netrúfla, aj keď v kampani tvrdila, že tlmočníka použije len pri oficiálnych rozhovoroch so štátnikmi. Pozrite si vo videu rozhovor Čaputovej pre BBC.

Video

© Autorské práva vyhradené

274 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Focus #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová