Danka pozvali do Moskvy na slávnostnú vojenskú prehliadku

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) dostal pozvanie na slávnostnú vojenskú prehliadku v Moskve pri príležitosti 74. výročia porážky nacizmu v 2. svetovej vojne. Informovala o tom v pondelok ruská tlačová agentúra TASS.

06.05.2019 13:15 , aktualizované: 16:44
debata (81)

Kremeľ pritom koncom apríla oznámil, že neočakáva príchod žiadnych zahraničných hosťov na oslavy vojnového víťazstva. Podľa Dankovho hovorcu šéf parlamentu ruskú metropolu navštívi v stredu, zatiaľ ale nebolo rozhodnuté, či sa o deň neskôr zúčastní prehliadky.

Dankovi poslal pozvánku šéf Štátnej dumy Viačeslav Volodin, napísala ruská agentúra bez toho, aby sa zmienila o reakcii Danka. TASS len pripomenul Dankove vyhlásenie z novembra 2017, kedy na schôdzi ruského parlamentu v Moskve povedal, že slovenský ľud nikdy nespochybnil úlohu sovietskych vojsk pri oslobodzovaní svojej krajiny. Danko vtedy v prejave ocenil ruskú schopnosť riešiť problémy korektným dialógom a hovoril aj o blízkosti slovanských národov.

Danko počas svojho pôsobenia na poste šéfa parlamentu cestoval do Moskvy viackrát, pričom jeho návštevy čelia kritike politickej opozície. Šéfovi národniarov vyčítajú najmä to, že jeho návštevy sú v rozpore so slovenskou pozíciou v zahraničnopo­litických otázkach. Danko sa v priestoroch ruskej Štátnej dumy stretol s Volodinom naposledy vo februári tohto roka. Volodin figuruje na sankčnom zozname EÚ od roku 2014 po anexii Krymu.

Danka pozvanie milo prekvapilo

Ako informoval agentúru SITA Dankov hovorca Tomáš Kostelník, témou rokovaní bude medziparlamentná spolupráca a tiež pripravovaná podnikateľská misia. Na nej by sa mala koncom júna podľa Kostelníka zúčastniť zhruba desiatka slovenských podnikateľov, ktorých šéf parlamentu plánuje vziať na rokovanie s ruským ministerstvom financií a následne do vytypovanej priemyselnej oblasti.

Danko sa zúčastní aj na slávnostnej prehliadke na Červenom námestí. "Veľmi milo ma toto pozvanie prekvapilo. Je to prejav neskutočnej úcty, ktorý sa jednoducho neodmieta,“ povedal Danko.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov začiatkom minulého týždňa vyhlásil, že Moskva príchod žiadneho zo zahraničných vodcov na tohtoročné oslavy konca druhej svetovej vojny nečaká. Kremeľ vraj neposielal žiadne špeciálne pozvánky na Deň víťazstva, ktorý Rusko tradične oslavuje 9. mája vojenskou prehliadkou.

V minulých rokoch pritom bola zahraničná účasť pomerne častá. Vlani sa prehliadke prizeral izraelský premiér Benjamin Netanjahu a srbský prezident Aleksandar Vučić, o rok skôr bol pozvaný moldavský prezident Igor Dodon. V roku 2016 prišiel kazašský prezident Nursultan Nazarbajev, hoci sa pozvánky údajne neposielali. A v roku 2015 bol medzi hosťami generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a čínsky prezident Si Ťin-pching.

Prehliadky sa 9. mája 2015 zúčastnil kirgizský prezident Almbazbek Atambajev, kubánsky vodca Raúl Castro a mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž. Robert Fico a český prezident Miloš Zeman vtedy Moskvu tiež navštívili, ale na prehliadku – rok po anexii Krymu a prepuknutií konfliktu na východe Ukrajiny – nešli.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Andrej Danko #vojenská prehliadka #Viačeslav Volodin