Trump pravdepodobne na oslavy SNP nepríde, je to príliš skoro, tvrdí premiérov poradca

Informácie, že by sa mal americký prezident Donald Trump zúčastniť augustových osláv Slovenského národneho povstania, nestoja na pevných základoch. Pre TASR to uviedol premiérov poradca pre zahraničné vzťahy a bývalý slovenský veľvyslanec v USA Peter Kmec. Určitý čas podľa neho potrvá, kým sa vyhodnotí návšteva slovenského premiéra Petra Pellegriniho (Smer) v Bielom dome a zase sa pripravia podmienky na stretnutie na takejto vysokej politickej úrovni.

06.05.2019 13:20
donald trump, Peter Pellegrini Foto:
Donald Trump s podáva ruku so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim
debata (4)

Do úvahy však podľa Kmeca prichádza, že by Trump na Slovensko prišiel v rámci multilaterálneho stretnutia podobnému samitu Bush-Putin, ktorý sa uskutočnil v roku 2005. To by sa potom dalo využiť aj na bilaterálne rokovania so slovenskými predstaviteľmi. Ďalším dôležitým faktorom, ktorý je podľa Kmeca pri príprave návštevy potrebné zohľadniť, je Trumpov program. „Keď prezident USA cestuje do Európy, je tam viacero bodov programu, navštívi viacero krajín,“ upozornil.

Na príprave návštevy slovenského predstaviteľa u Trumpa začali podľa Kmeca diplomati pracovať hneď po jeho inaugurácii. „Posudzuje sa to komplexne, celý slovensko-americký politický dialóg. Potom z pohľadu toho, ako si Slovensko plní svoje záväzky, či už vo vzťahu k NATO alebo v rámci bilaterálnej relácie. Potom tam, samozrejme, zohráva výraznú úlohu aj osobný vzťah, osobnostné a politické kvality predsedu vlády,“ vysvetlil Kmec. Osobnosť Petra Pellegriniho podľa neho v tomto prípade zohrala významnú úlohu.

Návšteva premiéra Pellegriniho sa uskutočnila na pozvanie amerického prezidenta aj pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie a 15. výročia vstupu Slovenska do NATO. Z oblasti strednej Európy tento rok už absolvovali návštevu Bieleho domu rakúsky kancelár Sebastian Kurz a český premiér Andrej Babiš. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo bol na Slovensku vo februári.

TV Pravda: Rokovania s americkým prezidentom Donaldom Trumpom ukázali, že Slovensko je akceptovaným partnerom pre Spojené štáty, podčiarkol predseda vlády Peter Pellegrini v rozhovore pre TV Pravda. Pozrite si časť z neho vo videu. (vysielané 5.5.2019)

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #Biely dom #Peter Pellegrini #Donald Trump #75. výročie SNP