Rakúsky kancelár Kurz vyjadreniami o Mochovciach presiahol svoje právomoci, vyhlásil Pellegrini

Premiér Peter Pellegrini pozval rakúskeho kacelára Sebastiana Kurza na Slovensko, aby sa na vlastné oči presvedčil o bezpečnosti dostavby tretieho a štvrtého bloku Mochoviec a "nevyužíval ju na vytĺkanie domácej politiky."

06.05.2019 14:40 , aktualizované: 15:39
Peter Pellegrini / SR / Foto: ,
Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini
debata (96)

Premiér sa tak vyjadril počas tlačovej besedy.

„Aj keď sme si vedomí toho, že Rakúšania intenzívne bojujú proti výstavbe atómových elektrární, vyjadrenia pána Kurza považujem za niečo, čím presiahol svoje právomoci. Dostavba atómovej elektrárne je slobodným rozhodnutím Slovenskej republiky,“ povedal premiér.

Zároveň dodal, že ak by vláda mala akékoľvek podozrenia a pochybnosti v súvislosti s bezpečnosťou pri výstavbe, „nikdy by nedovolila spustiť jadrovú elektráreň do prevádzky.“ Podľa jeho slov sú bezpečnostné pravidlá dodržiavané vysoko nad rámec nevyhnutného.

Tretí blok spustia najskôr v novembri

Tretí blok bude do prevádzky spustený najskôr v novembri, v prípade pesimistického scenára sa spustenie posunie na marec budúceho roka. Povedal to generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček. Dôvodom je práve rastúci tlak rakúskych aktivistov proti spusteniu elektrárne a pravdepodobné predĺženie času povoľovacieho konania.

„Náš predpoklad je marec 2020, optimistickejší variant je november 2019. To v prípade, že nedôjde k napadnutiu prvostupňového rozhodnutia Úradu jadrového dozoru,“ povedal Strýček, podľa ktorého bude blok pripravený na zavážanie paliva začiatkom leta. „Od tohto momentu budeme iba svietiť, ale nebudeme môcť zaviezť palivo do času, keď dostaneme právoplatné povolenie,“ povedal riaditeľ. Slovenské elektrárne očakávajú napadnutie prvostupňového rozhodnutia Úradu jadrového dozoru najmä z dôvodu zabezpečenia proti pádu veľkého lietadla. Tento problém bol podľa Strýčka riešený už pri predchádzajúcich povoleniach, no očakáva, že sa objaví znova.

Tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce (EMO) je v súčasnosti dostavaný na 98 %. Slovenské elektrárne v polovici apríla informovali o tom, že začali poslednú fázu testovania pred uvedením tretieho bloku v elektrárni Mochovce do prevádzky. Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu (Sme) dopadla horúca hydroskúška veľmi dobre. „Výsledky hovoria o vysokej odolnosti technológií,“ povedal Žiga.

Horúca hydroskúška trvala oproti harmonogramu o mesiac a pol dlhšie, najmä z dôvodu neplánovanej falošnej aktivácie hasiaceho systému. Oneskorenie bude mať vplyv aj na zvýšenie celkového rozpočtu dostavby oboch blokov, a to v predpokladanom objeme 270 miliónov eur. SE zároveň posunuli predpokladané spustenie bloku do prevádzky o osem mesiacov.

Tlak zo strany Rakúska

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa už nejaký čas vyjadruje, že chce všetkými prostriedkami zabrániť dostavbe Mochoviec.

„Musíme všetkými prostriedkami zabrániť dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce. Z tohto dôvodu je potrebná národná jednota. Vláda sa na všetkých úrovniach angažuje proti dostavbe. Preto som telefonoval so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim, aby som ho odhovoril od dostavby jadrovej elektrárne. Jasne som tlmočil bezpečnostné obavy Rakúska a požadoval som čo najväčšiu transparentnosť,“ povedal Kurz na stretnutí so šéfkou organizácie Global 2000 Leonore Gewesslerovou.

Rakúsko je dlhodobo proti dostavbe Mochoviec a mimovládna organizácia Global 2000 organizuje kampaň proti spusteniu 3. bloku. Slovenské elektrárne očakávajú, že 3. blok bude technicky pripravený na zavezenie paliva počas leta 2019.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #Sebastian Kurz #Peter Pellegrini #dostavba Mochoviec