Kampaňuje Kiska na úkor mena Slovenska?

Slovensko je mafiánsky štát. S týmto heslom zrejme vstupuje dosluhujúci prezident Andrej Kiska do kampane pre budúcoročné parlamentné volľby. Svoj starý slogan o mafiánskom štáte oprášil v rozhovore pre jeden z najväčších nemeckých denníkov Die Welt, čím si vyslúžil ostrú reakciu premiéra Petra Pellegriniho (Smer). Ten Kisku vyzval, aby prestal očierňovať meno Slovenska.

06.05.2019 15:13 , aktualizované: 18:31
kiska  pellegrini Foto: ,
Prezident Andrej Kiska (vpravo) a premiér Peter Pellegrini
debata (373)

Veta o mafiánskom štáte odznela z Kiskových úst prvýkrát vlani v marci po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zopakoval ju odvtedy niekoľkokrát. Pre nemecký denník, ktorý zverejnil rozhovor s ním uplynulú sobotu, sa rozhovoril o vystúpení expremiéra Roberta Fica (Smer), ktorý po vražde novinára a jeho snúbenice dal na stôl milión eur ako odmenu za informácie o páchateľoch. Podľa prezidenta to vyzeralo tak, že Slovensko je mafiánsky štát.

„Po vražde Jána som videl aroganciu našej politickej elity. Ako veľmi je mafia integrovaná do celej štruktúry nášho štátu. Je zrejmé, že táto vláda sa cíti, ako by po víťazstve vo voľbách boli majiteľmi štátu. To je hrozný spôsob, ako vládnuť. Tvárou v tvár tomu som cítil povinnosť urobiť s tým niečo. Tak som sa rozhodol založiť si vlastnú stranu. Chcem ľuďom vrátiť moc,“ tvrdil Kiska v rozhovore pre Die Welt. V januári použil slogan aj pre maďarský týždenník Vasárnap. „Stále sme mafiánsky štát,“ prízvukoval.

Založenie vlastnej strany, s ktorou chce ísť do parlamentných volieb v budúcom roku, avizoval Kiska začiatkom apríla. V diskusiách následne prezradil, že má ambíciu stať sa premiérom.

Pellegrini Kiskove slová odsúdil

Prezidentove slová v nemeckej tlači odsúdil predseda vlády Peter Pellegrini (Smer). „Vyjadrenia prezidenta pre denník Die Welt sú veľmi smutným príkladom toho, keď prezident rezignuje na záujem o dôstojnú reprezentáciu krajiny a, naopak, uprednostní svoj vlastný politický projekt spojený so založením svojej strany,“ povedal premiér včera s tým, že nemôže tolerovať, že prezident vykresľuje našu krajinu v tom najhoršom svetle.

Kiska podľa Pellegriniho nepochopil, že jeho úlohou je dôstojná reprezentácia našej krajiny v zahraničí a upevňovanie jej dobrého mena pred zahraničnými partnermi. „Prinesie niekto svoje investície do krajiny, ktorú vlastný prezident nazýva mafiánskym štátom? Kiska je jediným prezidentom v rámci Európskej únie, ktorý poškodzuje záujmy svojej vlasti a ľudí, ktorí v nej žijú,“ pokračoval Pellegrini.

Predseda vlády pripomenul, že on v zahraničí neprepiera Kiskove problémy s pochybným odkúpením pozemkov pod Tatrami či trestné stíhanie konateľa prezidentovej firmy za daňový podvod. „Ja sa k niečomu takému nikdy neznížim. Ak chce vliezť do politického ringu, nech sa pán prezident vráti domov a bojuje so svojimi proťajškami na domácej politickej scéne,“ podčiarkol Pellegrini a Kisku vyzval, aby prestal poškodzovať Slovensko a ničiť jeho dobré meno. Prezident v čase našej uzávierky na premiérove slová nereagoval.

Baránek: Prezident by mal takéto témy riešiť doma

Politický analytik Ján Baránek považuje Pellegriniho kritiku za oprávnenú a pripomína, že Kiska by ako prezident mal takéto témy riešiť doma a nemá sa žalovať v zahraničí. „Je to naozaj zlé. Možno sa mýlim, ale neviem, že by nejaký európsky prezident dával o svojej krajine takéto vyjadrenia. Máme krajiny, kde je prezident z iného ideového tábora ako exekutíva, ale nezaregistroval som, že by si prali špinavé prádlo vonku. Je to absolútne neštandardné. Ani za vlády Vladimíra Mečiara, keď boli vzťahy podobne vyhrotené, prezident Michal Kováč takéto veci nerobil. Naopak, chodil do Bruselu a snažil sa vysvetľovať, že si so svojimi problémami poradíme,“ pripomína Baránek, podľa ktorého Kiska vytvoril nežiaduci precedens.

Ani do predvolebného boja to podľa analytika nebol od Kisku dobrý krok. „V niektorých veciach môže mať pravdu, ale nemal by sa žalovať v jednom z najvplyvnejších nemeckých médií. Pokiaľ si chcel robiť kampaň, tá sa robí na Slovensku. Navyše ako prezident nemá ešte vôbec robiť politickú kampaň. Celé to je zlé. Aj ako predvolebná stratégia je to úplne zlé. Nemá voličov v Nemecku, ale na Slovensku a verím tomu, že aj veľa ľudí, ktorí s ním sympatizujú a chceli by ho voliť, s takýmto postupom nesúhlasí,“ zhodnotil Baránek.

Marušiak: Robiť si predvolebnú kampaň v zahraničí nie je šťastné riešenie

Takéto vyjadrenia na zahraničné fóra nepatria ani podľa politológa Juraja Marušiaka. „Nie je to vhodné. Prezident má právo na kritiku vlády, ale je otázne, či je adekvátne hovoriť, že žijeme v mafiánskom štáte. Treba si vážne rozmyslieť, či je Slovensko mafiánsky štát, lebo to je veľmi vážne tvrdenie. Druhá vec je, že takéto otázky by sa mali v prvom rade riešiť na vnútrotropolitickej platforme a nie na medzinárodnej. Robiť si predvolebnú kampaň v zahraničí nie je podľa mňa šťastné riešenie,“ doplnil Marušiak.

Politológ Tomáš Koziak si zase myslí, že keby mali takéto slová Kiskovi ublížiť, nepoužil by ich. „Stále si medzi voličmi udržiava vysokú popularitu a určite si je dobre vedomý, čo urobil a prečo to urobil. Ak by si to vyhodnotil tak, že by mu to uškodilo, určite takéto slová nepovie,“ nazdáva sa Koziak.

Počas prezidentskej predvolebnej kampane sa voči takýmto Kiskovým vyjadreniam ohradili takmer všetci kandidáti vrátane víťazky Zuzany Čaputovej. Ako upozornil jeden z kandidátov, poslanec Milan Krajniak (Sme rodina), je smutné, že Kiska o tomto probléme hovorí až vtedy, keď má sám problémy.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

373 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Peter Pellegrini #Die Welt