Vatikán začal vyšetrovanie prípadu slovenského biskupa, ktorý čelí podozreniam zo sexuálneho obťažovania

Vatikán v stredu začal vyšetrovanie prípadu biskupa gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku vladyku Milana Chautura, ktorý čelí obvineniam, že v minulosti sexuálne obťažoval neplnoleté dievča. S odvolaním sa na slovenské médiá o tom informovala agentúra Kathpress, podľa ktorej kauzu posúdi Kongregácia pre náuku viery, teda vatikánska inštitúcia dohliadajúca na dodržiavanie katolíckej viery a mravov.

07.05.2019 21:07
debata (13)

Vladyku obvinila z obťažovania medzitým už dospelá žena počas ich spoločného stretnutia v novembri 2017. Následne sa obrátila aj na políciu. Žena tvrdí, že ju košický biskup pred 30 rokmi, vtedy ako šesťročnú, obchytkával na intímnych miestach. Prípad koncom minulého roka otvorila prokuratúra v Prešove.

Košický biskup trvá na tom, že dievča iba pobozkal. „Pobozkať a objať dieťa je niečo normálne, ľudia to bežne robia, ak samozrejme nemajú postranné úmysly,“ uviedol.

Podľa Kathpress sa šesťdesiatjeden­ročný Chautur teší plnej podpore Konferencii biskupov Slovenska a svoj úrad ďalej vykonáva bez prerušenia a obmedzení.

Za duchovným stojí tiež väčšina veriacich. Kritici však poukazujú na prípad kňaza v slovenskej dedine Nevidzany, ktorý bol v roku 2015 odsúdený na tri roky väzenia za sexuálne zneužívanie neplnoletého dievčaťa. Väčšina členov farnosti vtedy aj po právoplatnom rozsudku solidarizovali s farárom namiesto s obeťou.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #sexuálne obťažovanie #milan chautur