Danko v Moskve: Nemýľme si sankcie s karanténou

O investičných možnostiach pre slovenské firmy v Rusku v stredu v Moskve rokoval predseda Národnej rady SR Andrej Danko s predsedom Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom. Výsledkom má byť podľa neho cesta približne desiatky slovenských podnikateľov do Ruska koncom júna.

08.05.2019 09:38 , aktualizované: 18:24
andrej danko Foto: ,
Predseda NR SR Andrej Danko.
debata (407)

Počas nej sa budú slovenskí podnikatelia môcť prezentovať na pôde ruského ministerstva priemyslu a obchodu a následne navštívia konkrétny región s možnosťami investície. Danko konkretizoval, že sa to týka napríklad sklárskeho priemyslu, strojárstva a tiež automobilového sektora vrátane jeho subdodávateľov.

Ako zdôraznil na brífingu pre novinárov, po zavedení sankcií proti Rusku poklesol objem obchodu medzi Európskou úniou a Ruskom o 20 percent, pričom zároveň o 20 percent narástol obchodný obrat Ruska so Spojenými štátmi.

„Naši ľudia si mýlia sankcie s blokáciou alebo karanténou,“ vyhlásil. Dodal, že „množstvo zahraničných spoločností sa predháňa“ v investovaní v Rusku.

„Treba si povedať pravdu, že sem prichádzajú Nemci a Francúzi a že sú tu obrovské možnosti: sú tu vytypované oblasti, v ktorých sa oplatí investovať z hľadiska daní a iných výhod,“ vyhlásil Danko.

Nazdáva sa, že napríklad vývoz automobilov do Ruska v blízkej budúcnosti narastie. V tejto súvislosti pripomenul menej prísne ruské emisné normy oproti EÚ.

Počas rokovaní v Moskve pozval na Slovensko ruskú parlamentnú delegáciou pod vedením podpredsedu Štátnej dumy Piotra Tolstého, ktorý je potomkom spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstého. Spolu s predstaviteľmi slovenského parlamentu si pripomenú pamiatku Dušana Makovického, lekára ruského spisovateľa.

Volodin na spoločnej tlačovej konferencii s Dankom pripomenul, že stretnutie sa konalo v čase, keď obe krajiny oslavujú výročie ukončenia druhej svetovej vojny. „Je to naša spoločná história. Pri oslobodzovaní Slovenska položilo svoje životy 63.000 vojakov Červenej armády,“ povedal Volodin a ocenil starostlivosť Slovenska o pamätníky padlých vojakov Červenej armády.

Danko odcestoval do Ruska, zúčastní sa na vojenskej prehliadke

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko v stredu ráno odcestoval do Moskvy, kde sa stretol s predsedom ruskej Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom a vo štvrtok absolvuje slávnostnú vojenskú prehliadku pri príležitosti výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

Témou rokovaní v Rusku bude podľa Dankovho hovorcu Tomáša Kostelníka medziparlamentná spolupráca a pripravovaná podnikateľská misia. Na nej by sa mala podľa predbežných plánov zúčastniť približne desiatka slovenských podnikateľov, ktorých šéf parlamentu plánuje vziať na rokovanie s ruským ministerstvom financií a následne do vybranej priemyselnej oblasti v Rusku na prelome júna a júla.

407 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Andrej Danko #vojenská prehliadka