Novým predsedom Progresívneho Slovenska sa stal Truban

Novým predsedom Progresívneho Slovenska (PS) sa stal Michal Truban. Zvolili ho na stredajšom sneme hnutia. Okrem neho zvolili aj podpredsedov hnutia, ktorými sú Zora Jaurová, Irena Bihariová, Michal Šimečka, Martin Poliačik a bývalý predseda hnutia Ivan Štefunko.

08.05.2019 15:18
michal truban Foto: ,
Nový predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban počas tlačovej konferencie po sneme strany.
debata (23)

„Toto zvolenie je pre mňa najväčšia výzva v živote. Ale nebojím sa, že by som v nej neuspel, pretože v nej nie som sám. Progresívne Slovensko nie je strana jedného človeka, nikdy taká nebola a nikdy taká nebude,“ povedal Truban.

Vyjadril názor, že tak ako stranu aj Slovensko a Európu čakajú viaceré výzvy – uchrániť si svoju budúcnosť, slobodu, demokraciu. „Na to, aby sme porazili extrémizmus, musíme ukázať, že sa dá vládnuť pozitívne, že sa dá vládnuť konštruktívne, dokážeme pripraviť systém a štát a našu spoločnosť na to, aby bola spravodlivá, férová a moderná a pre všetkých,“ dodal.

Jedným z prvých krokov, ktoré čakajú nové predsedníctvo, je podľa jeho slov úspech v eurovoľbách. V tejto súvislosti ocenil spoluprácu so stranou Spolu. Verí, že s podobnou spoluprácou pôjdu aj do budúcoročných parlamentných volieb. Po prípadnom zvolení aj do Národnej rady (NR) SR si vie predstaviť spoluprácu s viacerými stranami zo súčasnej opozície. Povedal tiež, že nechcú spolupracovať so stranami Smer, SNS či fašistickými stranami.

Na sneme vystúpili v rozprave viacerí členovia PS. Vystúpila tiež bývalá podpredsedníčka strany a novozvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá vyjadrila názor, že Progresívne Slovensko už nie je malá strana.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Truban #Progresívne Slovensko