Kniha plesní nahnevala premiéra, hovorí o padaní hláv

Študenti medicíny vzali premiéra za slovo a odovzdali mu Knihu plesní, v ktorej je približne sto fotografií nedostatkov z nemocníc, najviac z Bratislavy. Spolu s ministerkou zdravotníctva sa premiér chystá na návštevy nemocníc, tam, kde sa stav nezlepší, budú prijaté personálne opatrenia.

09.05.2019 14:00
04-plesne-4x Foto: ,
Predseda Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász daroval premiérovi Knihu plesní.
debata (13)

Začiatkom apríla sa premiér Peter Pellegrini (Smer) rozohnil nad stavom slovenských nemocníc. „Vysvetlite mi, ako je možné, že niekde v nemocnici môžu mať nejakú pleseň v rohu izby. Som povedal, že prídem do nemocnice a nájdem tam takú izbu, do hodiny je riaditeľ vyhodený," rozhorčoval sa premiér počas diskusie HN klubu.

Jeho slov sa chytili budúci lekári a v rámci výzvy Pomôžme premiérovi nájsť plesne zhromaždili asi dvesto fotografií z celého Slovenska, najviac však z Bratislavy. Z fotografií zostavili Knihu plesní a tú v utorok zástupcovia Študentskej rady vysokých škôl odovzdali Pellegrinimu so slovami, že mu chcú ukázať reálny stav nemocníc. „Je to výsledok nedbanlivosti, lajdáckosti. Stačí niekde vymeniť za päťsto eur lavičky, vymaľovať, vymeniť linoleum,“ hneval sa premiér.

S medikmi sa dohodol, že budú fotografie zbierať aj naďalej. Pellegrini dodal, že v niektorých zdravotníckych zariadeniach sa už začali stavebné práce. Tam, kde sa stav nezlepší, tam je premiér rozhodnutý, že riaditeľov odvolá. Spolu s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou sa na budúci týždeň chystajú navštíviť nemocnice.

Väčšina snímok pochádza z dvoch štátnych zariadení v Bratislave a Košiciach. Univerzitná nemocnica Bratislava sa voči fotografiám ohradila s tým, že nezobrazujú súčasný stav a boli vyhotovené v minulosti. „Odvtedy sa situácia na mnohých miestach zmenila. Priestory v jednotlivých nemocniciach sú pravidelne kontrolované a mimoriadny stav, akým výskyt plesní je, sa snažíme riešiť ihneď pri zistení. Poškodená omietka je odstránená použitím prípravku proti plesniam s fungicídnym účinkom a miesto, kde sa pleseň vyskytla, je natreté protiplesňovým náterom," uviedla hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Zdôraznila, že nemocničné budovy sú staré aj viac ako 50 rokov. „Takmer 20 rokov sa do opráv a rekonštrukcie neinvestovali takmer žiadne financie,“ vysvetľuje Kliská. Podľa nej sa však situácia pomaly mení. Ministerstvo zdravotníctva pre najväčšiu slovenskú nemocnicu schválilo 15 miliónov eur, ktoré by mali ísť na rekonštrukciu a modernizáciu nemocnice.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Peter Pellegrini