Poslanci nebudú voliť kandidátov na Ústavný súd skôr, voľba má byť 21. mája

Poslanci Národnej rady SR nebudú voliť kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR skôr, ako plánovali. Plénum totiž odmietlo návrh Ondreja Dostála z klubu SaS, aby bola voľba už 14. mája a nie až 21. mája, ako je naplánovaná v programe.

09.05.2019 13:42 , aktualizované: 15:50
debata (17)

Dostál si myslí, že by voľba mala byť čo najskôr. „Ústavnému súdu stále chýbajú sudcovia, kandidátov už poznáme, nie je žiadny dôvod voľbu naťahovať,“ odôvodnil Dostál svoj návrh.

Poslanci budú voliť kandidátov už tretíkrát. V prvej voľbe nezvolili nikoho, v druhej ôsmich kandidátov. Prezident SR Andrej Kiska z nich vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu SR. Na ÚS sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov.

Koalícia, od ktorej výsledok voľby závisí, zatiaľ nepovedala, ktoré mená z 24 kandidátov podporí. Hľadá dohodu. Zhoduje sa na tom, že chce zvoliť čo najviac kandidátov. Viacerí predstavitelia koalície hovorili, že by chceli zvoliť desať chýbajúcich kandidátov. Dohodu hľadá aj opozícia.

Plénum sa nebude zaoberať ochrankou pre Fica

Parlament sa na májovej schôdzi nebude zaoberať problematikou a dôvodmi ochranky poslanca a šéfa Smeru Roberta Fica. Plénum neschválilo návrh poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO), aby bol tento bod zaradený do programu schôdze.

Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú rokovať ani o odvolaní podpredsedu parlamentu a člena kontrolného výboru NR SR Martina Glváča (Smer) z dôvodu jeho komunikácie s Alenou Zs., ktorá je obvinená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Odvolanie žiadal Igor Matovič (OĽaNO).

Neprešiel ani návrh Jána Marosza (OĽaNO), aby minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) predložil do parlamentu správu o tom, ako napredujú najdôležitejšie cestné stavby na Slovensku, akými je napríklad tunel Višňové. Zaujímala ho tiež situácia okolo výstavby diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7.

Parlament sa nebude zaoberať ani Bezpečnostnou a obrannou stratégiou, ktorú síce vláda schválila, ale parlament ju stále neprerokoval. Diskusiu chcel otvoriť Eduard Heger (OĽaNO), jeho návrh plénum nepodporilo.

Národná rada bude netradične rokovať aj v pondelky. V pondelok 13. mája začne rokovať o 10.00 h, pričom v tento deň sa má aj hlasovať o 17.00 h. V pondelok 20. mája sa hlasovať nebude. Predpokladaný koniec schôdze je v piatok 24. mája okolo obeda.

Opozícia kritizuje zákon o štátnych symboloch, SNS si ho bráni

Neprijatie zákona o štátnych symboloch by vyriešilo celý problém s hraním a spievaním cudzej štátnej hymny, ktorý právna norma vyvolala. V rozprave k vetovanému zákonu to povedal poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál z klubu SaS. Poslanec Anton Hrnko (SNS) trvá na tom, že novela nič nezakazuje.

SaS sa podľa Dostálových slov stotožňuje s opätovným prerokovaním návrhu. Znaky na dresoch hokejistov nepovažuje za dostatočný dôvod pre takúto novelu. Dostatočne ich podľa neho upravuje ústava a zákon by nemal ísť nad jej rámec.

V súvislosti so zákazom hrania štátnej hymny iného štátu na Slovensku podotkol, že predkladatelia návrhu nedomysleli, čo sa stane, ak doň doplnia slovo „iba“. To podľa jeho slov vylučuje hranie cudzej hymny bez delegácie daného štátu. Pripomenul, že koalícia nemusela takýto problém vytvoriť, keby prijala jeho pozmeňujúci návrh a vynechala spomínané slovo „iba“.

„Tento zákon nič nezakazuje,“ reagoval na kritiku v súvislosti s hraním hymny cudzieho štátu Hrnko. Novelu SNS obhajoval tým, že má viac chrániť štátne symboly. Podľa jeho slov vychádzala aj z diskusie s odbornou verejnosťou. Kritizoval tiež Jobbik za spôsob ich prejavu nesúhlasu.

Karol Farkašovský (SNS) podporil obhajobu novely. Myslí si, že štátny znak na dresoch hráčov motivuje a ocenil rozhodnutie, že slovenskí hokejisti budú napokon reprezentovať krajinu so štátnym znakom na hrudi.

„Zákon bol jednoznačne mierený na zákaz spievania maďarskej hymny na futbalovom štadióne v Dunajskej Strede alebo kdekoľvek inde,“ zdôraznil Zsolt Simon (nezaradený). Je rád, že prezident zákon vetoval. Smer a SNS podľa jeho slov „opäť vytiahli maďarskú kartu“, a to aj za pomoci Mosta-Híd.

Dodal, že ten si neplnil svoju povinnosť v koalícii a teraz má možnosť to napraviť. Ak plénum prelomí prezidentovo veto, bude hlasovať za poslanecký návrh, ktorým chce Most-Híd problém s hraním cudzej hymny vyriešiť. Dodal, že pokiaľ sa zákon od SNS neopraví, táto právna norma by mala ísť na Ústavný súd SR.

Simonov bývalý stranícky kolega Elemér Jakab (Most-Híd) exkolegu za jeho vystúpenie v pléne skritizoval. Hrá sa podľa neho teraz na veľkého Maďara, ale pri hlasovaní o spornom zákone sa zdržal. Podľa Jakaba Simon ani nevedel, o čom hlasuje. Simon kritiku odmietol.

Novelou zákona chcela SNS viac chrániť štátne symboly. Presadila však aj zmenu, ktorá prekáža Mostu-Híd a týka sa hrania a spievania cudzej štátnej hymny. Most-Híd nepodporí prelomenie prezidentovho veta. Ak zákon z dielne SNS prejde, parlament bude v zrýchlenom režime prijímať úpravu Mosta-Híd, ktorá má zákaz hrania zrušiť. Pokiaľ parlament veto neprelomí, zostane platný súčasný zákon.

Na programe sú zákony, ktoré vrátil prezident

Snemovňa bude rozhodovať o zákonoch, ktoré jej vrátil prezident SR Andrej Kiska. Ide o novelu zákona o pedagogických zamestnancoch, ktorá by mala zrušiť súčasný kreditový príplatok a postupne ho nahradiť príplatkom za profesijný rozvoj.

Vetoval aj novelu Civilného mimosporového poriadku, ktorou chce nezaradená poslankyňa NR SR Martina Šimkovičová umožniť podať žalobu na obnovu konania v prípade rozhodnutia v konaní o návrate maloletého dieťaťa do cudziny. Právnu normu namietajú veľvyslanci 13 krajín.

Plénum má rozhodovať aj o novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá má zaviesť nový typ ambulancie zdravotnej záchrannej služby. Tá má slúžiť na prepravu pacientov. Hovoriť sa má aj o návrhu zákona o ukončení niektorých exekučných konaní, ktorým chce ministerstvo spravodlivosti ukončiť staré exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017.

Parlament má tiež zrušiť podmienku veku pre kandidátov na európskeho prokurátora. Slovensku sa nedarí vybrať kandidátov, lebo nie sú uchádzači. Problémom je jazyková vybavenosť. Vo vekovej kategórii 40 rokov a vyššie sú podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) skúsení prokurátori, ale mnohí nemajú dostatočné jazykové znalosti. Zrušením vekového cenzu sa otvorí priestor aj pre mladších uchádzačov, ktorí by už mali jazyky ovládať lepšie.

Z poslaneckých návrhov je očakávaná novela tlačového zákona, ktorou chce koalícia opäť zaviesť právo na odpoveď pre politikov. Opozícia to odmieta. Na programe je aj koaličná novela zákona o vysokých školách, ktorá má umožniť verejným vysokým školám vytvárať konzorciá a tým lepšie spolupracovať.

Návrhy má aj opozícia. OĽaNO navrhuje zrušiť zákon o preukazovaní pôvodu majetku a prijať nový, ktorý má priniesť alternatívny mechanizmus preukazovania pôvodu príjmov a majetku. SaS chce umožniť sobášiť páry všetkým poslancom NR SR, nie iba tým, ktorí pôsobia v komunálnej politike. Sme rodina zas chce, aby oprávnená osoba mohla na základe písomnej žiadosti nahliadať do protokolu o pitve zosnulého a robiť si z neho fotokópie.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #voľba ústavných sudcov #voľba kandidátov