Kreditový príplatok sa zruší, nahradí ho príplatok za profesijný rozvoj

Súčasný kreditový príplatok sa zruší. Postupne ho nahradí príplatok za profesijný rozvoj. Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok prelomili prezidentovo veto a novelu zákona o pedagogických zamestnancoch schválili v pôvodnom znení.

10.05.2019 11:39
škola, žiak, učiteľka, trieda Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

Príplatok za profesijný rozvoj získaný po 1. septembri bude mať podľa novely zákona platnosť sedem rokov. Získať ho môžu pedagogickí a odborní zamestnanci aj za úspešné absolvovanie rozširujúceho štúdia, štátnu jazykovú skúšku a špecializačné vzdelávanie. Možnosť získať tento príplatok bude aj za absolvovanie inovačného vzdelávania. „Všetky navrhované, ako aj dodatočné zmeny vyrokované odborármi sú v prospech učiteľov a odborných zamestnancov a zabezpečujú, aby v budúcnosti nedošlo k zníženiu 12-percentných príplatkov v novom vzdelávacom systéme,“ uviedol rezort školstva.

Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) uviedla, že cieľom zmeny zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch je, aby sa zvýšila kvalita vzdelávania. Zároveň sa podľa jej slov učitelia nemajú obávať, že by v novom systéme o peniaze prišli.

Zákon upravuje napríklad aj pracovný pomer pedagogického zamestnanca a odborného zamestnanca, ktorý sa má skončiť najneskôr uplynutím školského roka, v ktorom dovŕšil 65 rokov. „Ak ide o riaditeľa, pracovný pomer sa má skončiť uplynutím funkčného obdobia, v ktorom dovŕšil 65 rokov,“ uvádza sa v materiáli. Zamestnávateľ však môže s pedagogickým alebo odborným zamestnancom, ktorý dosiahol tento vek, uzatvoriť pracovný pomer najdlhšie na jeden rok.

Okrem iného má zákon priniesť aj nové právo na ochranu pred sociálno-patologickými javmi na pracovisku, zavedenie inštitútu Etického kódexu, profesionalizáciu výkonu pedagogickej a odbornej činnosti či prispôsobovanie ďalšieho vzdelávania potrebám škôl a školských zariadení. Pribudnúť má aj nová kategória odborného zamestnanca – kariérový poradca, rovnako má dôjsť aj k znižovaniu úväzkov niektorých kategórií zamestnancov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #Martina Lubyová #príplatok za profesijný rozvoj