Odhaľovanie pamätníka Štúra v Štúrove sprevádzali neprístojnosti

V Štúrove odhalili pamätník Ľudovíta Štúra. Udalosť sa neobišla bez mimoriadnych bezpečnostných opatrení. Prítomní boli matičiari, extrémisti aj rôzne zložky polície vrátane ťažkoodencov.

12.05.2019 15:42 , aktualizované: 16:00
debata

VIDEO: Pozrite si ako prebehlo odhaľovanie sochy Ľ. Štúra vo videu TV Pravda.

Video

Už v sobotu, deň pred odhaľovaním pamätníka niekto pomaľoval budovu Matice slovenskej v Štúrove a napísal na ňu „Párkány“, čo je pôvodný starý názor Štúrova. Rovnaký nápis niekto rozprestrel v čase odhaľovania sochy na moste v Štúrove. Odhaľovanie sochy bolo naplánované na 14.30 hod., ale samotnému aktu predchádza spoločenský program. Sochu napokon odhalili o krátko pred 15.30.

Nápis na moste v Štúrove počas odhaľovania... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Nápis na moste v Štúrove počas odhaľovania sochy Ľ. Štúra v meste. Nápis na moste v Štúrove počas odhaľovania sochy Ľ. Štúra v meste.

Na samotnom odhaľovaní sochy sa zúčastnili stovky ľudí. Viali tam slovenské vlajky, vlajky Matice slovenskej, ale aj vlajky extrémistov. Tí ich po výzvach matice odmietli stiahnuť dole. Na udalosť dohliadali policajné zložky, vrátane ťažkoodencov. Tí napokon nemuseli zasahovať. Až na udalosti v sobotu v Štúrove a nápis na moste počas odhaľovania sochy, sa na samotnom akte ďalšie kontroverzné udalosti neudiali.

„Štúr nám daroval reč, preto mohol skončiť v ankete o najväčšieho Slováka prvý, nie druhý,“ povedal na slávnostnom akte Maroš Smolec, správca Matice slovenskej. „Verím, že pamätník bude obyvateľstvo spájať a nie rozdeľovat, aj Štúr spájal a tak by to chcel aj on. Verím, že tento pamätník zostane nepoškvrnený aj v budúcnosti, tak si to Štúr zaslúži,“ dodal.

Na akte odhaľovania sochy sa zúčastnili aj dôležití ľudia. Prišiel aj bývalý prezident Ivan Gašparovič.

Bývalý prezident Ivan Gašparovič. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Ivan Gašparovič Bývalý prezident Ivan Gašparovič.

V meste sa k maďarskej národnosti hlási 68 percent obyvateľov a za Slovákov sa považuje 28 percent obyvateľov.

Myšlienka osadenia pamätníka Ľudovíta Štúra rezonovala v Štúrove viac ako dve desaťročia. Stavebný úrad vydal stavebné povolenie na osadenie pamätníka začiatkom januára tohto roka. Mestské zastupiteľstvo však s jeho umiestnením na dunajskom nábreží nesúhlasilo.

VIDEO: Podpredseda Matice slovenskej: Na strednom Slovensku sme za bustu Štúra na juhu vďační.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Štúrovo #Ľudovít Štúr