Dvojicu mužov z prípadu Kuciak obvinili aj z vraždy podnikateľa z Kolárova

Dvojici podozrivých z prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej polícia dáva za vinu smrť podnikateľa Petra Molnára z Kolárova. Vražednú zbraň pred mesiacom našla v rieke pri Kolárove. Skupina, ktorá podľa polície stojí za dvojnásobnou vraždou, sa tak spája už s treťou popravou. Bývalý policajný vyšetrovateľ Jaroslav Ivor pripúšťa, že pri narastajúcom počte objasnených vrážd môžu byť obvinení prekvalifikovaní na organizovanú skupinu.

13.05.2019 13:41 , aktualizované: 20:04
debata (17)

Vyšetrovateľ protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie voči Tomášovi Sz. a Miroslavovi M. pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy. Hrozí im 25 rokov za mrežami až doživotie. „Obvinení muži po vzájomnej predchádzajúcej dohode v decembri 2016 strelnou zbraňou zavraždili poškodeného Petra M., po násilnom vniknutí do jeho rodinného domu s cieľom získať majetkový prospech,“ informovala polícia na sociálnej sieti.

V piatok 16. decembra 2016 sa mali podľa polície muži dohodnúť a zavraždiť podnikateľa Petra Molnára. Vlámali sa do jeho domu v Kolárove, kde žil po rozvode sám, a strelili ho do kolena a zozadu do hlavy. Krátko po vražde sa v meste klebetilo, že motívom mohli byť peniaze. Molnár úspešne podnikal v autodoprave, okrem toho požičiaval peniaze. Tomáš Sz. a Miroslav M. pre neho pracovali, prvý mu robil ochranku, druhý bol šoférom autobusu. Medzi Molnárovými dlžníkmi bol práve Tomáš Sz. ale aj Zoltán A., ktorý je tiež obvinený z Kuciakovej vraždy. Dlhy oboch údajne prekročili stotisícové sumy.

Políciu mal na stopu, že vrahmi sú Tomáš Sz. a Miroslav M., naviesť práve Zoltán A. Ten s políciou ako jediný spolupracoval hneď po zatknutí v septembri minulého roka. Mal vypovedať, že sa mu obaja nepriamo k Molnárovej vražde priznali. Táto poprava mala Zoltána A. presvedčiť, že dokážu zabíjať za peniaze. Preto im mal ponúknuť aj objednávku na likvidáciu novinára.

Začiatkom apríla začal vypovedať bývalý vojak Miroslav M. Mal sa priznať, že na novinára a jeho snúbenicu strieľal on. Údajne aj vypovedal o Molnárovej vražde. Prezradiť mal, kde sa zbavil zbrane. Polícia hľadala na dvoch miestach, pri Vážskom moste v Kolárove a neďaleko mesta v Malom Dunaji. Hľadanie bolo úspešné. S informáciou o novom obvinení dvojice zverejnila aj fotografie vražednej zbrane nemeckej výroby vylovenej z Malého Dunaja.

Členovia tejto skupiny sú spájaní aj s vraždou v roku 2010 vtedajšieho mestského kontrolóra a kandidáta na primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka v čase vrcholiacej kampane na komunálne voľby. Vrahom bol Štefan Kaluza, ktorého za tento čin odsúdili na 25 rokov väzenia. Objednávateľa sa polícii vypátrať nepodarilo. Už počas vyšetrovania sa však v prípade spomínali aj mená Zoltána A. a Aleny Zs., ktorá v súdnom procese s Kaluzom vypovedala ako svedkyňa. Tá iba priznala, že finančne pomohla Basternákovmu protikandidátovi Romanovi Ostružlíkovi. V januári 2019 boli na za základe výpovede Zoltána A. obvinení aj z tejto vraždy.

Bývalý šéf policajných vyšetrovateľov Jaroslav Ivor pripúšťa, že kriminálna činnosť týchto ľudí môže mať charakter organizovanej skupiny. „Teraz to vyzerá len na trestný čin vraždy formou objednávky. Je možné, že sa trestnoprávna kvalifikácia zmení. Nie je to vylúčené, ale bude to záležať od dôkaznej situácie. Musel by sa nájsť niekto, kto trestnú činnosť koordinoval, kto ju sprostredkúval a bezprostredne vykonával. To je zatiaľ na úrovni teoretických úvah,“ myslí si Ivor.

Na otázku, ako je to možné, že gang toľko rokov unikal pozornosti či už polície, alebo tajnej služby, Ivor reagoval, že to bude vecou ďalšieho vyhodnotenia. „Tých prípadov zatiaľ nie je veľa, preto nemožno hovoriť o zlyhaní bezpečnostných zložiek štátu. Bude ale samozrejme vecou ďalšieho vyhodnotenia, či sa niečo pri tých prípadoch zanedbalo a čo viac sa mohlo urobiť,“ doplnil expert. Preverovanie bude náročné, keďže prípady sú staré niekoľko rokov a treba k nim zabezpečiť aj príslušné množstvo dôkazov. "Je to ale úspech, pretože sa darí odhaliť celú trestnú činnosť zadržaných osôb, aj keď pre nabaľovanie ďalších prípadov sa môže predĺžiť vyšetrovanie,“ zhodnotil Ivor.

Novinár a jeho snúbenica boli zavraždení 21. februára 2018 vo svojom rodinnom dome vo Veľkej Mači pri Galante. Pri septembrových raziách v Kolárove a Komárne polícia zadržala štyroch podozrivých. Pri vražde mali byť priamo prítomní bývalý policajt Tomáš Sz., jeho bratranec a bývalý vojak Miroslav M. Podnikateľ Zoltán A. bol údajne sprostredkovateľom medzi bratrancami a zadávateľkou Alenou Zs. Všetci štyria sú od svojho zadržania stíhaní väzobne. Na začiatku marca bol obvinený a za objednávateľa označený podnikateľ Marian Kočner, ktorý mal s Kuciakom spory.

Kočner je od minulého leta vo väzbe pre falšovanie televíznych zmeniek takmer za 70 miliónov eur. V tomto príde už bola na súd podaná aj obžaloba. Okrem toho je obvinený aj z nedovoleného ozbrojovania a ďalších ekonomických trestných činov.


VIDEO: Môže byť vylovená zbraň priamym dôkazom usvedčujúcim páchateľa? Vo videu TV Pravda na to odpovedá bezpečnostný analytik Milan Žitný. Vyjadruje sa aj k spôsobu, akým sa páchatelia mohli zbaviť zbrane. Video vzniklo 17. apríla 2019.

Video

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka