Čaputová si nechá časť Kiskových ľudí

Zvolená prezidentka Zuzana Čaputová už vie, koho poverí úlohou svojich poradcov. Verejnosti zatiaľ mená tají, no svojmu predchodcovi Andrejovi Kiskovi ich prezradila. Novinárom len naznačila, že plánuje zachovať kontinuitu. V paláci tak zostanú aj ľudia, ktorí pracujú pre Kisku. Politický analytik Ján Baránek pripomenul, že pre poradcov platí základné pravidlo - nemali by robiť politiku.

14.05.2019 09:40 , aktualizované: 17:41
debata (130)

VIDEO: Prezident Andrej Kiska oficiálne prijal v Prezidentskom paláci nastávajúcu prezidentku Zuzanu Čaputovú. Vo videu TV Pravda si pozrite ako stretnutie prebehlo a čo povedali po ňom.

Video

Prezident Kiska oficiálne prijal Čaputovú v Prezidentskom paláci. Odovzdal jej kyticu kvetov a absolvovali krátky rozhovor bez prítomnosti médií. Po stretnutí priznali, že na pretras sa dostala aj téma budúceho tímu nastávajúcej prezidentky.

„Pre mňa je dôležitá aj kontinuita, čiže ľudí, ktorí tu pracujú, považujem za kvalitných a v tomto zmysle s nimi rátam. Je pre mňa určite dôležité nadviazať na to, čo bolo dobré,“ povedala Čaputová a dodala, že v súčasnosti sa venuje budovaniu tímu poradcov. „Onedlho budeme informovať o menách. Sme vo fáze, že máme uzavretý okruh mien, plus-mínus, ale ešte sa dohadujeme o konkrétnych podmienkach spolupráce,“ uviedla budúca hlava štátu s tým, že zatiaľ nespresní, koho si chce priviesť do paláca. „Je to veľká zmena aj v živote tých samotných ľudí, súvisí to aj so zmenami v ich pracovnoprávnom svete. Budeme o tom informovať onedlho,“ prisľúbila.

Kiskovi však už zoznam svojich nádejných poradcov predstavila. „Keď som počul mená poradcov, o ktorých pani prezidentka uvažuje, povedal som s uznaním – to sú výborné mená,“ vyjadril sa prezident s tým, že Čaputová má podľa neho „nos na dobrých ľudí“.

O tom, kto bude radiť novej hlave štátu, sa diskutuje už od marcových volieb. V kuloároch sa spomína najmä Veronika Gulášová, manažérka jej predvolebnej kampane, a tiež hovorca Martin Burgr. Čaputová krátko po voľbách priznala, že by ocenila pomoc Michala Šimečku, ktorý pôsobí v rámci strany Progresívne Slovensko ako expert na zahraničnú politiku. V súčasnosti kandiduje do Európskeho parlamentu. Čaputová vzišla z rovnakej strany, bola jej podpredsedníčkou. Po voľbách opustila stranu aj funkciu v jej vedení.

Budúca prezidentka po svojom zvolení nevylučovala ani to, že by „zdedila“ niektorých poradcov po Kiskovi, hovorilo sa napríklad o bývalom predsedovi Ústavného súdu Jánovi Mazákovi. Takúto možnosť naznačili aj jej slová o dôležitosti kontinuity.

Podľa analytika Baránka je otázne, kto z Kiskových poradcov pri Čaputovej zostane. „Nevieme totiž, nakoľko Kiska so svojimi poradcami ráta v novej strane, ktorú avizoval. Tiež nevieme, či oni sami budú chcieť. Nevylučujem však, že niekto z nich môže zostať aj u Čaputovej. Čo zatiaľ hovorila, kto by mohol byť jej poradcom, to boli väčšinou ľudia pod 30 rokov. Zdá sa mi neadekvátne, aby takí mladí ľudia radili prezidentke. Bolo by dobré, keby tam mala aj niekoho skúsenejšieho. Ale je jej vec, ako sa rozhodne,“ skonštatoval analytik.

Sila vplyvu poradcov na rozhodovanie prezidenta či prezidentku záleží od konkrétneho politika, od neho závisí aj to, nakoľko bude vo svojich rozhodnutiach autonómny, vysvetlil politológ Juraj Marušiak. „V každom prípade, zodpovednosť za akékoľvek rozhodnutie nesie hlava štátu. Bez ohľadu na to, či naňho poradcovia vplývajú, alebo nie, úloha poradcov je predovšetkým poskytnúť istú odbornú expertízu, ale bez ohľadu na to, ako sa na ňu spoľahne, alebo nie, za svoje rozhodnutie nesie výlučnú zodpovednosť prezident,“ prízvukuje Marušiak.

Otázku, či by sa Čaputová mohla pod vplyvom poradcov pustiť do konfliktov s vládnou koalíciou, ako to robil Kiska, podľa názoru politológa nie je ľahké zodpovedať. „Ťažko povedať, lebo (Čaputová) je zatiaľ vo svojej podstate nepopísaný list papiera. Zuzana Čaputová sa snaží vystupovať nekonfliktne, čo jej slúži ku cti. Na druhej strane si treba uvedomiť, že je právničkou, zúčastňovala sa rôznych právnych sporov a určite musí vedieť, čo je kompromis a kedy treba ísť do ostrejších konfliktov,“ myslí si Marušiak.

Čo jednej hlave štátu vyhovuje, to inej nemusí, poznamenal analytik Baránek. „Sú politici, ktorí vyžadujú od poradcov veľa; aby im písali prejavy, radia sa o veľa veciach. A sú politici, ktorí potrebujú poradcov len na odborné otázky, v ktorých nemajú prehľad – napríklad odborníkov na ústavné právo. A veľa vecí si robia sami, sú politici, ktorí si aj prejavy píšu sami. Neexistuje nejaký prototyp ideálneho poradcu,“ podčiarkol Baránek.

Ako dodal, sú aj aktivity, ktoré by poradca v žiadnom prípade robiť nemal. „Nemal by robiť politiku. Vždy to konečné rozhodnutie musí byť na tom politikovi. A vidíme to aj na príklade prezidenta Donalda Trumpa, ktorý poradcov dosť intenzívne vymieňa. A to aj z toho dôvodu, že sa snažia robiť politiku, na čo je zrejme Trump háklivý, tak ich vymieňa. To je čiara, ktorú by poradca nikdy nemal prekročiť. A vždy musí byť mentálne a ideovo nastavený ako alter ego toho ,svojho' politika. Liberálna prezidentka si asi nezoberie Kuffu za poradcu,“ uzavrel Baránek.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Zuzana Čaputová