Vyšetrovací tím Gorila preveruje financovanie už mŕtvej strany SDKÚ

Vyšetrovací tím Gorila môže opäť o čosi intenzívnejšie preverovať financovanie dnes už politicky mŕtvej strany SDKÚ-DS. Ako v pondelok informoval portál televízie JOJ Noviny.sk, vyšetrovatelia dostali výsledky právnej pomoci zo Švajčiarska. Pre televíziu JOJ to potvrdil šéf tímu Gorila Lukáš Kyselica. Strana expremiéra Mikuláša Dzurindu nemá podľa portálu problém len s údajnými fiktívnymi darcami, ale aj s financovaním cez zahraničné firmy.

14.05.2019 10:01
debata (22)

Elitný vyšetrovací tím preverujúci spis Gorila si vyžiadal v rámci pomoci zo zahraničia dokumenty, ktoré by mohli objasniť finančné toky SDKÚ práve cez zahraničie.

„Na základe nových skutočností je od 28. júna 2017 opätovne vedené trestné stíhanie pre trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Môžem potvrdiť, že na základe žiadostí boli vybavené právne pomoci zo Švajčiarska. K ich obsahu a samotným zisteniam sa však nebudem vyjadrovať,“ cituje portál Kyselicu.

Noviny.sk ďalej uvádzajú, že v januári v roku 2000 vznikla neznáma londýnska schránka Allied wings a už po krátkom čase posiela do Bratislavy na účet SDKÚ približne 15 miliónov vtedajších slovenských korún ako úver.

„Nie je možné, aby poštová schránka v Londýne s riaditeľom na ostrove Svätý Krištof a Nevis poskytla SDKÚ miliónový úver bez toho, aby za ňou nebol účet predstaviteľa tejto strany s čiernymi peniazmi,“ uviedol v roku 2010 Robert Fico. Portál dodáva, že informáciu, že by strana SDKÚ mala v zahraničných bankách účty, odmietol vtedajší predseda strany Mikuláš Dzurinda.

Portál tiež píše, že SDKÚ roky čelila otázkam, kto stojí za spoločnosťou Soul, ktorá pomohla strane dýchať a splatiť dlh Allied wings. Nemala totiž žiadnu hotovosť a musela si požičať, za lombardný úver sa ale celkom netradične vo Švajčiarsku zaručila Irene Spoerry.

„Áno, preverujeme aj zmluvu o lombardnom úvere. K osobe I. Spoerry, ako aj iným zainteresovaným osobám sa nebudem vyjadrovať,“ dodal Kyselica.

„Ako vyšetrovateľ môžem konštatovať len, že preverujeme rad schematických, ekonomicky neopodstatnených, obchodných i právnych vzťahov a nadväzujúcich finančných transakcií u rôznych obchodných spoločností na území viacerých štátov, ktoré zjavne ignorujú princíp právnej vyváženosti a obojstrannej výhodnosti zmluvných strán v zmluvných vzťahoch, ktoré neprimerane ekonomicky zvýhodňovali jeden zo subjektov,“ prezradil pre TV JOJ Kyselica.

V tejto chvíli ešte vyšetrovateľ nechce prezradiť, či už bol k zahraničným tokom vypovedať Mikuláš Dzurinda, pokladníci Gabriel Palacka či Igor Kucej, alebo napríklad Robert Fico. „Momentálne vedieme vo vyšetrovaní dve trestné stíhania, ktoré sa týkajú financovania politických strán. Preverujeme však financovania aj iných politických strán,“ dodal Kyselica.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #gorila #financovanie strany