Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií udelil Kiskovi pokutu

Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií rozhodol o udelení pokuty prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Pokutu vo výške troch mesačných platov verejného funkcionára udelili po skončení daňovej kontroly v spoločnosti KTAG, s.r.o. O udelení pokuty rozhodla väčšina členov výboru.

14.05.2019 15:45 , aktualizované: 16:52
andrej kiska Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska
debata (261)

„Dostali sme informáciu z Finančnej správy o tom, že podľa zákona o dani z príjmov nemôžeme tento príjem považovať za zdaniteľný príjem, lebo by došlo k dvojitému zdaneniu. Na základe tejto informácie, aj na základe predošlých informácií, ktoré sme si vyžiadali od firmy KTAG, aj od verejného funkcionára, sme prijali dve uznesenia,“ priblížil podpredseda výboru Róbert Puci (Smer).

V prvom zastavili konanie vo veci prijatia daru, v druhom rozhodli o udelení pokuty. „Je mu uložená pokuta za to, že v oznámení verejného funkcionára neuviedol záväzok, ktorý mu, podľa väčšiny vo výbore vznikol tým, že za neho KTAG robila kampaň,“ vysvetlil Puci s tým, že zo strany výboru je vec uzavretá. Kiska sa však môže obrátiť na Ústavný súd, aby rozhodnutie výboru preskúmal. „K daru by mohlo dôjsť teoreticky, keby mu firma v roku 2014 alebo 2015, potom, keď už bol verejným funkcionárom, odpustila nejaký dlh za to, že mu predtým robili kampaň,“ dodal na záver Puci.

Pokuta súvisí s prípadom škandalózneho financovania Kiskovej kampane, za ktoré polícia začiatkom roka obvinila konateľa Kiskovej firmy. KTAG Kiskovi platila kampaň, zohľadnila to ako daňový výdavok v účtovníctve a z nákladov trištvrte milióna eur si pýtala od štátu vratku 146-tisíc eur.

Daniari jej ju neuznali, keďže KTAG neuviedla k nákladom žiadne príjmy, čo dokazovalo, že Kiska za služby nezaplatil. Najprv argumentoval, že firme dal predtým pôžičku, a neskôr tvrdil, že náklady by splácal z výnosov firmy z jeho prednášok a predaja kníh. Tie sú však príliš nízke. Firma po krokoch daniarov a polície náklady preúčtovala mimo daňovej povinnosti a podala opravné daňové priznania. Výbor najprv riešil, či Kiska neprijal neoprávnený dar. Otázkou však bolo, že verejným funkcionárom sa stal až po kampani v roku 2014. Napokon sa výbor uzniesol, že Kiska neuviedol záväzok voči KTAG.

Kisku vyšetruje polícia

Za samotný daňový škandál Kiska čelí vyšetrovaniu a jeho právny tím očakáva, že vzhľadom na argumenty vyšetrovateľov môže byť v kauze obvinený aj samotný Kiska, a to po tom, čo v polovici júna so zánikom prezidentského mandátu príde o imunitu. Za daňový škandál Kisku kritizuje koalícia, opozícia a slovami „nepredstaviteľné“ kauzu pre TV Pravda označila aj novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová.

Predseda výboru Vladimír Sloboda (SaS) slová Puciho potvrdil. „Ja s týmto uznesením nesúhlasím, ale väčšina bola za návrh uznesenia, že získaním majetkového prospechu vznikol záväzok, čo teda v rámci dokumentovania preukázané nebolo,“ uviedol s tým, že každý verejný funkcionár má právo odvolať sa.

Opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS) na Facebooku informoval, že za uloženie pokuty hlasovali koaliční poslanci s výnimkou Petra Kresáka. Pridal sa k nim poslanec ĽSNS Ján Kecskés.

Podnet proti Kiskovi podala neparlamentná strana Nový parlament, ktorej predsedom je neúspešný prezidentský kandidát z posledných volieb Jozef Behýl. Strana žiada parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, aby preskúmal porušenia zákona o ochrane verejného záujmu verejným funkcionárom Andrejom Kiskom. Ako povedal vtedy pre agentúru SITA Behýl, podnet strana podala na Andreja Kisku ako prezidenta Slovenskej republiky pre dôvodné podozrenie z porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

„Podľa medializovaných informácií spoločnosť KTAG, s.r.o, vynaložila za roky 2013 a 2014 značnú časť finančných prostriedkov patriacich tejto spoločnosti na financovanie prezidentskej kampane Andreja Kisku. Podľa zverejnených informácií si spoločnosť KTAG, s.r.o. takýmto spôsobom neoprávnene znížila daňový základ o viac ako 136-tisíc eur.

Preto existuje dôvodné podozrenie, že počas funkčného obdobia verejného funkcionára Andreja Kisku tieto pohľadávky boli spoločnosťou odpustené alebo inak zanikli, čo možno považovať za prijatie daru alebo inej nenáležitej výhody v prospech verejného funkcionára. Tieto výdavky sú podľa nášho názoru v priamej súvislosti s výkonom verejnej funkcie, keďže boli vynaložené na jeho prezidentskú kampaň,“ upozornil Behýl.

TV Pravda: Pozrite si základné fakty ku kauze daní, stanovisko účtovníckej spoločnosti a interpretáciu prípadu Kiskom a jeho obhajcom Danielom Lipšicom vo videu TV Pravda. (vysielané 13.3.2019)

Video

Kiska nikdy nemal záväzok voči KTAG, reagovala kancelária prezidenta

Hovorca prezidenta Roman Krpelan v reakcii uviedol, že „Andrej Kiska nikdy nemal záväzok voči KTAG, čo je verejne dostupná informácia v registri účtovných závierok. Ide teda o jasné a politické rozhodnutie.“ Dodal, že „prezident celý svoj plat rozdáva na charitu a poslanci chcú teda ukrátiť 30 rodín v núdzi s chorými deťmi o niekoľko desiatok tisíc eur. Prezident doteraz rozdal asi 300 000 eur 600 konkrétnym rodinám.“

Vratku DPH si však firma od štátu pýtala práve na základe toho, že výdavky pre účely vratky DPH v účtovníctve najprv uviedla. Kiska pred vstupom do politiky zarobil na pochybnom nebankovom biznise milióny eur. S výnimkou niektorých pokút boli úrady v danom čase na nebankovky krátke, v súčasnosti by biznis s podobnými vysokými úrokmi a pokútnymi poplatkami už bol nelegálny. Podiel v jednej z nebankoviek v Česku si nechal aj počas prezidentovania. Aktuálne sa Kiska pripravuje na založenie politickej strany.

Podobnosti Kiskovej vratky DPH a Bašternákovej

Niektorí účtovníci tvrdia, že Kiskova kauza pri vratke DPH je v niečom iná ako kauza podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorého za vratku DPH odsúdili na päť rokov väzenia. Kiskova firma KTAG si neoprávnene účtovala miliónový účet za Kiskovu prezidentskú predkampaň v roku 2014 do daňových nákladov. Od štátu si podľa daniarov a polície neoprávnene nárokovala vratku DPH, čím sa mala dopustiť rozsiahleho daňového podvodu. Keď daniari firmu upozornili, že ide o daňovo neoprávnený náklad, pochybné náklady sa následne objavili aj v daňovom priznaní k daniam z príjmov. Pochybné účtovanie sa tak opakovalo. Kiska zaúčtovanie nákladov obhajoval tým, že propagácia jeho mena zvýši tržby KTAG za jeho prednášky a predaj jeho kníh. To sa však zatiaľ v značnej miere ukazuje ako fiktívne, keďže tržby KTAG z Kiskových kníh sú v stovkách eur a náklady na predkampaň boli v rozsahu jedného milióna eur.

Po kontrolách daniarov firma doplatila dane a zaplatila pokuty. Konateľ KTAG bol vo februári tohto roka obvinený z daňového podvodu. Samotný Kiska následne priznal, že keď mu skončí tento rok prezidentský mandát, hrozí mu pre kauzu daní trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. Kým Kiska tvrdí, že vyšetrovanie je účelové, prokuratúra upozornila na dôležitý fakt. A to, že že nešlo len o jednu neoprávnenú vratku DPH za apríl 2014 v sume 146-tisíc eur, ale o „pokračovací zločin daňového podvodu“.

„Dňa 13.2.2019 vyše­trovateľ NAKA – PPZ vzniesol obvinenie Ing. Eduardovi K., konateľovi KTAG s.r.o Poprad za pokračovací zločin daňového podvodu, ktorý sa týka zdaňovacieho obdobia od 1.6.2013 do 26.5.2014. Podstata daňovej trestnej činnosti súvisí s neoprávneným uplatnením nároku na vrátanie nadmerného odpočtu DPH v celkovom rozsahu 155 633, 33 EUR,“ povedala Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

Aj Bašternák pri vratkách DPH priznal vinu a doplatil dane a zaplatil pokuty. Podnikateľ Bašternák bol súdom označený za vinného zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Bašternákovi prepadá aj majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu. Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL 202 vo výške takmer dva milióny eur. Vratka bola fiktívna.

© Autorské práva vyhradené

261 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Andrej Kiska #KTAG