Po výmene ochranky Čaputovej sa roztrhlo vrece s ďalšími obmenami

Zmeny v štátnej ochranke ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) zatiaľ odkladá. Čakať chce na výsledky inšpekčnej kontroly. Nespokojnosť s fungovaním osobných strážcov vyjadrili viacerí ústavní činitelia. Úrad, ktorých ich zastrešuje, je údajne rozdelený na dva tábory.

16.05.2019 09:47 , aktualizované: 21:58
debata (117)

VIDEO: Bývalý riaditeľ úrad pre ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník komentuje momentálnu situáciu okolo ochrankárov ako „žalostný stav“. Čo na to hovorí ministerka vnútra Denisa Saková? Pozrite si viac vo videu TV Pravda.

Video

Člena ochranky dal už vymeniť minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), budúca prezidentka Zuzana Čaputová aj nový predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan. Malo ísť o toho istého človeka. Dôvody nekonkretizovali, iba Gál priznal, že vo vzťahu s osobným strážcom absentovala dôvera.

Nepríjemnú skúsenosť mal minulý týždeň podpredseda parlementu Andrej Hrnčiar (Most-Híd). Pri príchode na piatkové otvorenie Majstrovstiev sveta v hokeji do Košíc sa nevedel dostať na štadión. Jeho vodič síce nahlásil príchod, po Hrnčiara sa však nedostavil nik, kto by ho odprevadil na miesto. Situáciu tak musel vyriešiť hokejový zväz. Hrnčiar si myslí, že mohlo ísť o zámer a naznačil, že za tým môžu byť jeho predchádzajúce kritické vyjadrenia na adresu úradu.

V posledných dňoch sa do médií dostal zvukový záznam údajne z porady vedenia Úradu pre ochranu ústavných činiteľov z 13. aprlíla 2018. Vtedajší riaditeľ úradu Peter Krajčírovič sa na nahrávke rozčuľuje nad slabou fyzickou kondíciou svojich podriadených. Zverejnené bolo tiež video interpretované ako šikanovanie podriadených pri fyzických previerkach. Na zázname vidieť ochrankárov, ktorí robia zhyby, nie všetci uspokojivo.

„Všetky tie informácie, zvukové a obrazové záznamy, ktoré sa objavili v médiách, na vlastný podnet už preveruje inšpekcia ministerstva vnútra. Musíme si počkať na výsledky šetrenia. Touto otázkou sa aktívne zaoberáme aj s policajným prezidentom, aj riaditeľom úradu ochrany. Čaká nás ešte séria ďalších stretnutí. Myslím si, že šéf inšpekcie operatívne pristúpil k informáciám, ktoré sme sa dozvedeli z médií. Sľubujeme, že to vyriešime v krátkom čase,“ vyhlásila včera Saková.

Doplnila, že všetkým ústavným činiteľom, ktorí chceli vymeniť strážcov, bolo vyhovené. Riaditeľa úradu ochrany zatiaľ odvolávať neplánuje. „Zatiaľ nebudem špecifikovať žiadne iné zmeny. Ak príde k nejakým ďalším návrhom riešenia, ktoré bude aplikovať do praxe, budeme o nich informovať,“ uistila Saková.

„Máme ľudí, ktorí spĺňajú všetky požadované kritériá, nielen fyzickú kondíciu. Bohužiaľ máme aj zopár takých, ktorí ich nespĺňajú. Nechcel by som to viac špecifikovať. Bude sa to však riešiť tak ako doteraz. Budeme ich preverovať, školiť a budeme sa snažiť ďalej na tom pracovať,“ reagoval šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Radoslav Štrba, ktorý o rezignácii zatiaľ nerozmýšľa. „Ak o tom budem uvažovať, určite sa o tom porozprávam s pani ministerkou. V tejto chvíli je to predčasné,“ dodal Štrba.

Ministerka plánuje ponosy na údajné šikanovanie pri fyzických previerkach vyriešiť zvýšením ich transparentnosti. „Je viacero vecí, ktoré prehodnocujeme a chceme ich dostať do praxe. Dohodli sme sa, že skúšky fyzickej zdatnosti sa po novom budú robiť pod dozorom nezávislej komisie, tak aby bola zabezpečená transparentnosť a spravodlivosť. Komisia bude pozostávať aj z iných príslušníkov Policajného zboru a organizačných zložiek, ktoré nepatria ani podo mňa, ani pod Úrad pre ochranu ústavných činiteľov,“ priblížila Saková.

Opozícia avizovala, že chce aby parlamentný branno-bezpečnostný výbor preskúmal aj spory na Štrbovom úrade. Plánuje požiadať o zvolanie mimoriadneho zasadnutia.

Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií ako zložka ministerstva vnútra zabezpečuje v rámci celoslovenskej pôsobnosti ochranu 12 objektov významných štátnych inštitúcií a ústavných činiteľov, 97 objektov diplomatických misií a rezidencií akreditovaných na Slovensku a ochranu a prepravu 48 určených osôb. Ročne sa príslušníci úradu zúčastňujú na približne tisícke bezpečnostných akcií a bezpečnostných opatrení.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #ochranka #Denisa Saková #Zuzana Čaputová