Poslanci odmietli zákony na podporu investigatívnej žurnalistiky a novinárov

Balík zákonov na podporu investigatívnej žurnalistiky a ochranu novinárov Národná rada SR odmietla. Predložili ho nezaradení poslanci Viera Dubačová a Miroslav Beblavý.

16.05.2019 17:39
debata (18)

Novelou Trestného zákona chceli zaradiť novinárov do kategórie chránených osôb. „Aby boli útoky na nich posudzované prísnejšie,“ uviedli s tým, že novinári sú v súčasnosti ohrození a potrebujú ochranu.

Zmena zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Úradu vlády SR mala zabezpečiť dotáciu na investigatívnu žurnalistiku v sume milión eur ročne.

Novelou zákonov o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) a Tlačovej agentúre Slovenskej republiky (TASR) zas mienili zaviesť povinnosť verejnoprávnych médií zabezpečiť tvorbu investigatívnej žurnalistiky. „K tejto povinnosti sa pridáva aj adekvátne finančné krytie, a to najmenej jedno percento z rozpočtovaných výdavkov RTVS a dve percentá z rozpočtovaných výdavkov TASR,“ uvádzali v návrhu.

Poslanci sa neúspešne pokúšali zmeniť aj Civilný sporový poriadok. Novelou chceli znemožniť neodôvodnené žaloby na novinárov, ich zamestnávateľov a investigatívne mimovládne organizácie cez tzv. osobitnú podmienku konania, kde súd najprv preskúma spôsobenie ujmy a iba v prípade zistenia závažnej ujmy ďalej koná.

Novelizáciou zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve zas chceli poslanci posilniť povinnosť orgánov verejnej moci a verejných funkcionárov odpovedať na otázky novinárov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #novinári