Kauza sledovania novinárov: Razia NAKA v bare, ktorý pranieroval Kočner

Marian Kočner, obvinený z vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, dal novinárov pravdepodobne nielen sledovať, ale aj odpočúvať. Malo sa tak diať v jednom z barov v bratislavskom Starom Meste. Miesto, kde sa stretávali okrem novinárov aj viacerí opoziční politici, včera prehľadávala Národná kriminálna agentúra. Zrejme hľadala kamery a odpočúvacie zariadenia.i.

17.05.2019 09:33 , aktualizované: 18:53
debata (52)

VIDEO: Pozrite si vo videu, čo o bare v centre Bratislavy hovoril obvinený podnikateľ Marian Kočner. Ktorých podnikateľov, novinárov a politikov spomínal? V bare teraz zasahovala polícia. Čo na to celé hovorí majiteľ baru?

Video

Elitní policajti boli v bare Next Apache od rána. „Prehliadka priestorov v prípade prenasledovania novinárov. Národná protizločinecká jednotka NAKA dnes vykonala prehliadku nebytových priestorov, a to v trestnej veci vedenej vo veci prečinu nebezpečného prenasledovania s prečinom porušenia dôvernosti ústneho prejavu. Cieľom prehliadky je zabezpečenie dôkazov, nakoľko v priebehu vyšetrovania bolo zistené, že v týchto priestoroch by sa mali nachádzať veci dôležité pre trestné konanie,“ informovala včera polícia na sociálnej sieti.

Policajti sa pravdepodobne snažili nájsť zabudnuté odpočúvacie zariadenia. Na fotografiách zverejnených políciou je vidieť, že pátrali po niečom, čo malo ostať skryté. Hľadali medzi knihami, pod sedadlami stoličiek, medzi pivnými pohármi. Prehliadka sa skončila po dvoch hodinách. Podrobnosti polícia zatiaľ nezverejnila. Majiteľom podniku je kanadský učiteľ angličtiny žijúci na Slovensku Ben Pascoe. Pre Pravdu uviedol, že ráno policajti prišli s papiermi na prehliadku, urobili svoju prácu a odišli. O tom, že by sa v kaviarni malo odpočúvať, majiteľ nevedel.

Next Apache bol často navštevovaný viacerými novinármi a opozičnými politikmi. Kočner podnik spomína vo videoblogu, ktorý bol kedysi súčasťou jeho stránky Na pranieri. Na stránke zverejňoval súkromné informácie o novinároch. „Hríb si Kordu veľmi neváži, čo sa prejavuje vtedy, keď šéfredaktor so svojimi kamarátmi s Petrom Zajacom, bratmi Gálovcami a podobne pri alkohole beseduje na stretnutiach, ktoré sa konávali v pajzli Next Apache v Bratislave,“ hovoril vo videu.

Špehovanie žurnalistov mal pre Kočnera zorganizovať exnovinár a bývalý šéf kontrarozviedky Peter Tóth, vykonávať ho mali traja bývalí siskári od začiatku roku 2017 až do mája 2018. Jeden z nich, Miroslav Kriak, mal vo výpovedi priznať, že na to použili informácie z policajných databáz, ktoré zohnali vysokopostavení policajní funkcionári. Tóth tvrdí, že išlo len o „paparazzovanie“. Polícia prípad vyšetruje ako nebezpečné prenasledovanie závažnejším spôsobom konania a z osobitného motívu. V prípade uznania viny hrozí páchateľom trest šesť mesiacov až tri roky.

Trestný právnik Ladislav Kuruc mieni, že polícii musel dať niekto na tento bar tip. „Zrejme z výsluchov vyplynulo, že je tam možné nájsť dôkazy. Na ich základe bude možné vyhodnotiť závažnosť konania, či ide o obyčajné paparazzovanie, alebo už nadobúda rozmery, kedy je ho možné kvalifikovať ako trestný čin. Rozdiel medzi nimi spočíva v cieli takéhoto zásahu do súkromia. Pararazzovanie nesmeruje k inému závažnejšiemu konaniu, ako je vydieranie či zastrašovanie. Pri umiestňovaní odpočúvacej techniky už o parapazzovaní nemožno vôbec hovoriť,“ vysvetlil advokát.

Majiteľ internetového obchodu, ktorý sa špecializuje na predaj špionážnej techniky, priblížil, že v súčasnosti sa používajú najmä dve kategórie odpočúvacích zariadení. „Tradičnejšie zariadenia dokážu byť veľmi malé a dajú sa dobre schovať. Fungujú zhruba na 200 metrov, kde musí byť odpočúvajúci s prijímačom. Majú veľmi dobrú kvalitu zvuku, ale slabú výdrž batérie, tak najviac tri dni," objasnil expert, ktorý si neželá byť menovaný. Druhá kategória sú GSM ploštice, čo je malá škatuľka veľkosti zápalkovej. Má SIM kartu a funguje tak, že človek na číslo zavolá, ona prijme hovor a ten, kto špehuje, môže počúvať. Dosah je prakticky neobmedzený. Také zariadenie vydrží možno štyri hodiny nepretržite, takže si vyžaduje skôr namontovanie do zásuviek alebo elektrospotrebičov. Obe zariadenia sa dajú kúpiť od sto eur. V prípade hlučnejších priestorov sa podľa majiteľa obchodu dá zabezpečiť zvuk zhruba na meter. „Ak by niekto chcel odpočúvať osobu, ktorá sa môže nachádzať hocikde v hlučnej miestnosti, určite by tam muselo byť ,odposluchov' viac,“ dodal.


VIDEO: Môže byť protiprávne sledovanie vnímané ako príprava na trestný čin? Sú policajné databázy tajné? Prečo z nich unikajú informácie? Pozrite si video TV Pravda s bývalým vyšetrovateľom Petrom Vačokom z 24. apríla 2019.

Video

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #NAKA #sledovanie novinárov